Haberler

IMF, Türkiye İçin Kötümser

Güncelleme:

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye için 2014 büyüme tahminini yüzde 3.5'ten yüzde 2.3'e düşürdü.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Raporu Nisan güncellemesi yayınlandı. 

Ekim'de Türkiye'nin 2013 yılında yüzde 3.8 büyüyeceğini öngören IMF rakamın 4.3 olarak gerçekleştiğini belirtti. 2014 için tahmin edilen GSYH artış rakamı ise aşağı yönlü revize edilerek yüzde 3.5'ten yüzde 2.3'e indirildi. IMF Türkiye'nin 2015 yılında ise yüzde 3.1 büyüyeceğini öngördü.

ENFLASYON, CARİ AÇIK DÜŞECEK, İŞSİZLİK ARTACAK

Rapora göre Türkiye'de tüketici fiyatları 2013'te yüzde 7.5 arttı. Bu yıl yüzde 7.8 olması beklenen enflasyon, gelecek yıl yüzde 6.5'e düşecek. Cari işlemlerin 2013'te yüzde 7.9 açık verdiğini belirten IMF, cari açığın bu yıl yüzde 6.3, gelecek yıl ise yüzde 6 olacağını tahmin etti. IMF'ye göre 2013 yılında yüzde 9.7 olan işsizlik ise bu yıl yüzde 10.2'ye, 2015'te yüzde 10.6'ya yükselecek.

TÜRKİYE DEĞERLENDİRMELERİ

Raporda batı Avrupa'da talepte görülen toparlanmaya karşın Avrupa'nın yükselen ve gelişmekte olan ülkelerinde büyümenin, 2015 yılında gerçekleşmesi beklenen ılımlı toparlanma öncesi yavaşlayacağı belirtildi. Bunun büyük ölçüde, değişen dış finansal koşulları ve Türkiye'deki yeni politika sıkılaştırmasını yansıttığı bildirildi.

Raporda, "Az sayıda büyük yükselen piyasa ekonomisinde (örn. Brezilya, Rusya, Güney Afrika, Türkiye ) iç politika zayıflıkları, sıkı iç ve dış finansal koşullar ya da yatırım ve arz kısıtlamalarına borçlu olarak büyümenin gerilemesi kaygı verici bir gelişme" denildi.

AVRUPA İÇİN UKRAYNA RİSKİ SÜRÜYOR

Raporun "Yükselen ve Gelişmekte Olan Avrupa: Toparlanma Güçleniyor Ancak Kırılganlıklar Sürüyor" başlıklı bölümünde şöyle denildi:

"2013'ün ikinci yarısında büyüme, bölge büyük sermaye çıkışlarıyla mücadele ederken yükselen ve gelişmekte olan Avrupa'da yavaşladı. Gelişmiş Avrupa ülkelerinden yayılan olumlu etkilere karşın toparlanmanın 2014'te hafif şekilde zayıflaması bekleniyor. Avro bölgesindeki hassaslıklar, kimi iç politika sıkılaştırmaları, Ukrayna kaynaklı artan jeopolitik riskler kayda değer aşağı yönlü riskler ortaya koyuyor. Potansiyel üretimi artırmayı hedefleyen politikalar bölge için öncelikli. 2013'te yükselen Avrupa'daki dış ekonomik toparlanma, özel tüketimin öncülüğünde büyüyen Türkiye ve Baltık ülkeleri hariç, dış talep tarafından yönlendirildi. Tersine, özel tüketimdeki artış, Türkiye'de büyük ölçüde dönemsel makroekonomik politikalar, Baltık ülkelerinde ise daha iyi emek piyasası koşullarını yansıttı. Başlangıçtaki bir iyileşmeden sonra finansal piyasa çalkantısı birçok ülkede sonbahar başlarından bu yana arttı. Sonuçta bölge, Türkiye hariç sermaye çıkışları deneyimi yaşadı.

TÜRKİYE İÇİN DÜŞÜŞ ÖNEMLİ DÜZEYDE

Avro bölgesinde daha güçlü bir büyümenin Avrupa'nın birçok yükselen ve gelişmekte olan ülkesindeki ekonomik etkinliği yükseltmesi bekleniyor. Ancak bölge 2014'te, 2013'e göre hafifçe daha zayıf bir büyüme görecek, ağırlıklı olarak da, ekonomisi bölgedeki diğer ülkelerden çok daha gelişmiş bir konjonktürellik gösteren Türkiye'de.

Net ihracatta öngörülen iyileşmeye karşın Türkiye'de büyümenin ağırlıklı olarak; özel tüketimde, makro ihtiyati önlemler, oldukça büyük döviz kuru ayarlamaları ve faiz oranlarında sıçramaların yolaçtığı hızlı düşüşün bir sonucu olarak 2013'teki yüzde 4.3'ten, 2014'te yüzde 2.3'e zayıflaması bekleniyor.

Kamu yatırımlarının 2014 bütçe hedefleriyle uyumlu tutulması olasılığı bulunuyor."

2013'ün üçüncü çeyreğinde portföy yatırımlarındaki büyük azalışla birlikte orta ve güneydoğu Avrupa'ya brüt sermaye akışının hızla negatife döndüğü belirtilen raporda Türkiye için düşüşün önemli düzeyde olduğu kaydedildi.

AVRO BÖLGESİ BÜYÜMEYE GEÇİYOR

Dünya ekonomisinin geçen yıl yüzde 3 büyüdüğünü belirten IMF, büyümenin bu yıl yüzde 3.6, 2015'te ise 3.9 olacağını öngördü. IMF'nin büyüme tahminleri Ocak ayındaki tahmine göre binde 1'lik azalışlar gösterdi. Yükselen ülkelerin büyüme tahminlerinde de aynı oranda küçük düşüş yapıldı.

ABD bu yıl 2.8, gelecek yıl 3; Avro Bölgesi bu yıl 1.2, gelecek yıl yüzde 1.5; Çin bu yıl 7.5, gelecek yıl 7.3; yükselen Avrupa bu yıl 2.4, gelecek yıl 2.9; yükselen ekonomiler bu yıl yüzde 4.9, gelecek yıl 5.3 büyüme gösterecek. Avro bölgesi yıllardan bu yana ilk kez bu yıl pozitif büyümeye geçecek. Avrupa Birliği ise bu yıl 1.6, gelecek yıl 1.8 büyüme kaydedecek.

DÜNYADA DURUM

IMF'nin dünya ekonomisiyle ilgili beklentileri şöyle:

"-Küresel etkinlik 2013'ün ikinci yarısında güçlendi ve 2014-15'te daha da iyileşmesi bekleniyor. Etki ağırlıklı olarak, toparlanmaları eşitsiz kalsa da gelişmiş ülkelerden gelecek. Destekleyici para koşulları ve daha az engelli mali konsolidasyonla birlikte yıllık büyümenin ABD'de trendin yukarısında yükseleceği, çekirdek avro bölgesi ekonomilerindeki trende yakın olması bekleniyor. Ancak stresli avro bölgesi ekonomilerinde, yüksek borç ve finansal parçalanmıştık iç talebi geride tutarken büyümenin zayıf ve hassas kalması bekleniyor. Japonya'da 2014-2015'teki mali konsolidasyonun ılımlı bir büyümeyle sonuçlanacağı tahmin ediliyor. Yükselen piyasa ekonomilerinde büyümenin sadece ılımlı şekilde hızlanması bekleniyor. Bu ekonomiler uluslararası yatırımcıların, bazı gelişmiş ekonomilerdeki normalleşen para politikası ve daha iyi hale gelen büyüme beklentisi karşısında, politik zayıflık ve kırılganlıklara daha duyarlı olduğu, zorlaşan dış finansal ortama göre düzenlemeler yapıyor. Sonuç olarak yükselen piyasa ekonomilerinde finansal koşullar, gelişmiş ekonomilerde büyük ölçüde stabilken Ekim 2013 DEG'le kıyaslandığında sıkılaşmış durumda.

-Küresel toparlanmanın gelişmiş ekonomiler öncülüğünde güçlenmesi ekleniyor. Yükselen ve gelişmekte olan piyasalardaki büyümenin sadece ılımlı biçimde artması bekleniyor. Küresel büyümeye yönelik risklerin dengesi büyük ölçüde gelişmiş ekonomilerdeki daha iyi beklentilerin bir sonucunu yansıtarak iyileşti."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Avrupa Birliği Türkiye Ekonomi Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayhan Bora Kaplan'ı sordular

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayhan Bora Kaplan'ı sordular

Eski günlerine döndüğü söylenen Arda Kural'ın son hali

Eski günlerine döndüğü söylenen Arda Kural'ın son hali

Neler dedi neler! Aziz Yıldırım'dan ortalığı ayağa kaldıran sözler

Neler dedi neler! Aziz Yıldırım'dan ortalığı ayağa kaldıran sözler

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

500

Yorumlar (10)

IBOi.salur@web.de:

IBO BUNLARIN PUAN SISTEMI HIKAYE IFLASTA OLAN ÜLKELERE IYI NOT TÜRKIYEYE SIFIR GIBI HEPSI KIRLI POLITIKA

11
0
yanıtYanıtla
BURDURLUadrealog@yahoo.com:

la bunlar düne kadar bizden borç almadı mı? kim kime puan veriyor?

10
1
yanıtYanıtla
WeDatr_erdal51@hotmail.com:

İDEOLOJİK YAKLAŞIMDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL, TÜRKİYE İSTİKRARLA BÜYÜYEN BİR ÜLKE. IMF DENEN KURUM SEN NASIL KAFANA GÖRE PUAN DÜŞÜRÜP, PUAN YÜKSELTİRSİN CEVABI VERİLMELİ...

7
1
yanıtYanıtla
emeklimevl-t-38611@hotmail.com:

hani imfeye borcu bitirip borç vermiştiniz akp hükümeti demekki borç sıfırlamadamıyalandı borç bitseydiimf bu kadar hırlamazdı

1
5
yanıtYanıtla
EMEKLİ AKLINIDA MI EMEKLİ ETTİNahmet_45@hotma:

Emekli senin aklının içinde ki damarlarının içinde dolaşan sıvının sıvıdan öteye geçmediğinin kanıtı bu yazdığın :DSana bir yerlerim ile gülüyorum:Dyaz yaz senin gibi yüzlerce yorum yapan var ama nedense hala akıllanmayacaksınız....kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş yaIMF de aynen öyle

yanıt0
yanıt0
Türkiyemmemq0109@hotmail.com:

Ben Bunların zaten Türkiye hakkında olumlu birsey sölediğini duymadım ki ! Borsa İstbl yükselişte faiz oranlarıda düşer neyin kafasındasınz.

5
1
yanıtYanıtla
brkonlyraptor@hotmail.com:

kardeş ekonomiden biraz olsun anlıyormusun? yada ekonomi hakkında en ufak bir eğitim aldınmı?

yanıt0
yanıt0
Mevlüt ÖZDEMİRmevlutozdemir64@hotmail.com:

İMF 'nin reçetesin de üretim yoktur.Açık pazar durumunda bütün malların ülkeyi istila etmesi,Çalışmadan ihtiyaçların karşılanması ,yerli üretimin ortadan kaldırılması bunlar doğru değildir.Türkiye de günlük ihtiyaçların karşılanması devri kapandı .10 ila 20 yıl sonraki gelecekle ilgili planları ve çalışmaları vardır.Sürdürülebilir ekonomik veriler açık ve net ortadadır.Dövizin düşmesi,ihracatın artması,turizm gelirlerinin artması yılın ilk çeyreğinde ki veriler Avro bölgesi ve ABD verilerinden daha üstün ve sağlıklıdır.Tarım,inşat sektörü,Turizm ,tekstil ve sanayi mallarındaki 9 aylık veriler bugünkü rakamlar eklendiğinde Türkiye'nin büyümesi 5.5 olur İMF nin öngörüsü ve düşüncesi pek önemli değildir.Büyümede bu kadar standart sapmayı İMF nasıl izah edecektir.

4
0
yanıtYanıtla
çetovalıfatihinfedaisi-55@hotmail.com:

arkadaşlar IMF ne diyorsa kesin tersidir TÜRKİYE ekonomisi şuan cok ğüzel ticaret be borsa ile uğraşan arkadaşlarım hepsi artık paraya para kazandırma devri gecti üretim kazanıyor ticaret kazanıyo buda bazı vatan hainlerine ve dış ğüçlere batıyo nede olsa alışıklardı devlete yüksek faizle borç ver yebabam ye siz hala ülkeyi ecevitinmi yönettiği sanıyosunuz memuruna maaş veremezdi ama dış borç almaya geldimi avrupanın yetiştirdiği bize büyük okonomist diye yutturulan asıl görevi ülkeyi bogazına kadar borca sokmak olan kemal derviş yok artık bu ülkede kendi ayakları üstüne duran bir ekonomi var saten adamların karın agrısıda bu hey IMF keden yarasa artık sana bu ülkeden kan yok emecek git eşek herif OMF

1
0
yanıtYanıtla
gestapounalfilibe@hotmail.com:

büyüyoruz hemde çok hızlı göz açıp kapayana kadar 40 yaşı geçtik çalış çalış hep geriye.sen neyin büyümesinden bahsediyon ..İnsanları Mahveden Felaket.. İMF

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title