Haberler

İki Başbakanın Önünde Anlaştı, Gazprom'la Büyük Yatırım Yapacak

Rus Gazprom'la Anlaşma İmzalayan Aksa Enerji, Doğalgaz İthal Edip İstanbul ve Ankara Doğalgaz Dağıtım İhalelerine Talip Olacak. Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, "Gazprom'la 2 Yıl İçerisinde Çok Büyük Yatırımlar Yapacağız" Dedi.

Rus Gazprom’la anlaşma imzalayan Aksa Enerji, doğalgaz ithal edip İstanbul ve Ankara doğalgaz dağıtım ihalelerine talip olacak. Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, “Gazprom’la 2 yıl içerisinde çok büyük yatırımlar yapacağız” dedi.

TÜRKİYE’nin en büyük doğalgaz dağıtım şirketlerinden Aksa Enerji ile Türkiye’deki doğalgaz pazarına adım atmaya hazırlanan Gazprom önümüzdeki 2 yıl içinde önemli yatırımlar yapacak. Yıllık 300 milyar dolara yakın ciroya sahip olan Rusya’nın gaz devi Gazprom ile İstanbul ve Ankara’daki doğalgaz dağıtım bölgelerine talip olacaklarını söyleyen Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, “Doğalgaz dağıtım ihaleleri, gaz depolama tesisleri ve doğalgaz alanında birçok yatırıma imza atacağız. Gazprom’la ortak olmak bizim için çok önemli. Bu projelerde yer alabilmek için ortak bir şirket kuracağız” dedi.

Doğalgaz da arayacaklar

Uzun süredir bu anlaşma için çalıştıklarını belirten Cemil Kazancı, önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladıkları projeleri şöyle anlattı: “İki şirket doğalgaz dağıtımının yanı sıra ithalat ve çevrim santrallarında da ortaklığını koruyacak. 2 yıllık süre içerisinde çok büyük yatırımlar yapacağız. İstanbul ve Ankara’daki doğalgaz dağıtım ihalelerine güçlü bir şekilde katılmayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra bölgede doğalgaz arama ve çıkarma, gaz depolama tesisleri LNG terminali gibi projeler için de düğmeye basacağız. Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in ziyareti öncesinde Türkiye’ye gelen Rus heyetinde yer alan Gazprom yetkilileriyle uzun süren görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler de olumlu sonuçlandı.”

23 ilde dağıtım yapıyor

İstanbul ve Ankara’da doğalgaz dağıtımının özelleştirilmesini beklediklerini vurgulayan Cemil Kazancı, Gazprom ve Aksa ortaklığına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Gazprom ile Aksa ortak bir şirket kurup aynı çatı altında birleşecek. Daha sonra bu şirket üzerinden birçok ihaleye katılacağız. Ancak, Ankara ve İstanbul bizim için çok önemli. Daha sonra doğalgaz ithalatı için düğmeye basacağız. Şu an 23 ilde doğalgaz dağıtımı yapıyoruz. Ceyhan’da da yatırımlarımız olacak. Gazprom gibi dünya devi bir şirketle ortak olmak bizim için çok önemli bir gelişme.”

3 yılda 2 milyar dolarlık yatırım

AKSA Enerji olarak son 3 yıl içerisinde toplam 2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını anlatan Cemil Kazancı, şöyle konuştu: “Enerji alanında çok büyük yatırımlara imza atıyoruz. Bu yatırımlar uzun soluklu çalışmalar neticesinde oluyor. Enerji üretimi, gaz dağıtımı ve jeneratör pazarında Türkiye’de önemli oyunculardan biriyiz. Yıllık ciromuz 5 milyar doları buluyor. Turizm alanında da yatırımlarımız var. Grubumuz çatısı altında toplam 6 bin kişi çalışıyor. Elektrik dağıtım ihalelerine de  devam edeceğiz.Gazprom şirketiyle beraber yatırım yaparken Aksa olarak da birçok enerji ihalesinde yer alcağız. Elektrik dağıtım ihalelerinde tek başımıza olacağız.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title