Haberler

Hükümet Memurla İşçiyi Eşitlemeyi, "Yargı Zırhını da" Delmeye Hazırlanıyor

Güncelleme:

51 yıl önce yazılan ve 962 defa revize edilen Devlet Memurları Kanunu değişiyor. Hükümet, işçi-memur farkını kaldırıp, memurun yargı zırhını sınırlamayı planlıyor.

3.1 milyon kamu çalışanını ilgilendiren yasal düzenleme için düğmeye basıldı. 1965'te yazılan 1969 yılında yürürlüğe giren 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) yeniden yazılıyor. Geçen hafta ilgili bürokratlar konuyu yeniden masaya yatırdı. Amaç memurların daha aktif olarak çalışması olarak belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmada iki ana unsur üzerinde duruluyor.

İŞÇİ MEMUR FARKI KALACAK

Bunlardan ilki tüm memurların kamu çalışanı yapılması. İşçi ile memur arasındaki fark ortadan kalkarken, tek bir statü olacak.

MEMURUN YARGI ZIRHINA SINIRLAMA

Yeni çalışmada ikinci önemli unsur ise disiplin hukukuna yönelik madde ile ilgili. Bu kapsamda memura tanınan yargı güvencesi zırhına bazı sınırlamalar üzerinde duruluyor. Örneğin herhangi bir suç işleyen kamu çalışanının memurluktan çıkarılması daha kolay hale gelecek.

İŞ AKİTLERİNİN FESHİ VE ÜCRET DEĞİŞİMİ

İş akdi feshedilenin yargıya gitmesinin önüne geçilmesine yönelik bir düzenlemenin büyük tartışma oluşturacağı belirtiliyor. Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye bürokratlarının ilk taslak çalışmasında ücretlerin değişmesi ise düşünülmüyor. Maliye Bakanlığı'na yakın kaynaklar, çalışmanın bu yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü belirterek "Özel sektöre yargı güvencesi varken devlet adına iş yapanın yargı güvencesinden mahrum tutulması veya bu güvencenin sınırlandırılması konusunun netleştirilmesi gerekiyor" dedi.

ANAYASA'DA DEĞİŞİKLİK ŞART

Devlet memurlarına mevcut kanunda yargı güvencesi olduğuna dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Anayasa değişikliği yapılmadan sorunun çözüme kavuşmasının uzun zaman alacağını dile getiriyor. Bakanlıktan edinilen bilgilere göre geçen haftada konuyla ilgili bir araya gelen Devlet Personel Başkanlığı ile Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü bürokratları konuyu yeniden ele aldı. Yeni yasanın yazımında memurların daha fazla çalışmasının hedeflendiğini dile getiren üst düzey bir ekonomi yetkilisi düzenlemenin özellikle Meclis sürecinin uzun sürebileceğine dikkat çekiyor.

ESKİ MEMUR VE EMEKLİLERİ ETKİLEYECEK

47 yıl önce yürürlüğe giren Kanun kapsamında bugüne kadar 962 defa revizyon yapıldı. DMK'daki değişikliğin eski memur ve emeklileri de etkileyebileceğine dikkat çekiliyor. Konuyla ilgili taslak çalışmanın henüz tam olarak netleşmediğine dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kaynakları kamudaki işçi ve memur ayrımının ortadan kalkacağını dile getiriyor.

BAŞARIYA ÖDÜL MASADA

Memur ve işçi ayrımının kaldırılmasının planlandığı yasal düzenleme ile başarılı personelin ödüllendirilmesi üzerinde de duruluyor. Bu kapsamda ödül yönetmeliğinin yeniden düzenlenebileceği ifade ediliyor. Memurların performansını artırıcı bazı ilave mekanizmalar devreye alınacak. İş tanımlarının yeniden yapılacağı belirtiliyor. (Kaynak:Star)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Devlet Personel Başkanlığı Memur Politika Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (25)

alın teri:

11 yıl okuyan bir doktor ile lise mezunu kura ile şans olarak atanan bir memur aynı haklaramı sahip. ee o kişi neden okadar okumuş ozaman keriz mi. okumaktan saçlarımız dökülmüş gözlerimiz bozulmuş gözlük takıyoruz lise mezunu olan hiç çaba sarfetmeyen biriyle eşit mi olcak. asla ve asla kabul etmeyiz

56
15
yanıtYanıtla
NİHAT:

Hükümet demek ki okumuş üniversite bitirmiş memurla cahil işçiyi aynı kategoriye koyuyor

34
19
yanıtYanıtla
torpilsiz ezilen karınca memur.:

vala biz memurlar olarak karınca gibi çalışıyoruz zar zor hakkımız olan iznimizi ancak kullanabiliyoruz ama torpili olan ve kurumda yöneticileri etkisi alan zengin aile çocukları bazı memurlar hiç bir iş yapmamakta istediği saatte gelip gitmekte üstelik nerde eğitim varsa kendi adını yazdırmakta yolluğunu almakta bide kendine başarı belgesi hazırlattırmaktadır. birinin çalışıp çalışmadığı kurum amirinden öğrenilemez kurum amiri performansa değil güce bakmaktadır. buyuzden yazılı sınav olmalıdır

39
0
yanıtYanıtla
aaaa:

gelde bi inşaatta çalış sabah kravatı tak takımı git elinde kalem keyfine bak sıcacık ben bin lira alam sen 3 bin lira al 2 de geleni gideni yok mis

yanıt30
yanıt126
aaa ya cevap:

Sen dışarda fink atarken orda biz memurluğu almak için evden çıkmadık o zamanlar çalışan arkadaşların inek gibi görüyordün kusura bakma senin şimdi afedersin eşek gibi calismana uzulmeyecegim

yanıt6
yanıt0
Kemal Gerçeker:

Memurun iş güvencesini ortadan kaldırıp Devleti de Anonim Şirket haline dönüştürdünüz mü Oh mis. Terör meselesi de şak diye çözülür! İşten atılan memurların yerine Devlete hükmetmeye çalışan bazı gruplar kendi adamlarını Devlet kadrolarına yerleştirdi mi Bi kaç sene sonra nasıl çözüm sürecinde yapılan yanlış fark edildiyse bu da fark edilir ama iş işten geçer.

34
1
yanıtYanıtla
EMRE:

İŞİNİ BİLİP İŞ YAPMAYAN MEMURLUK DÖNEMİ GELİYOR DESENE. . DAYISI OLAN, İDAREYE YALAKALIK YAPAN MEMUR KÖŞEYE DÖNDÜ. OH NE ALAA NE ALAAA. . . . . KİMSESİZ MEMURUN, ONURLU MEMURUN ALLAH YARDIMCISI OLSUN. . .

32
3
yanıtYanıtla
???.:

Tüh ya üniversiteyi boşuna okumuşuz o zaman. hazır İlkokulu bitirip işçi olmak varken.

28
3
yanıtYanıtla
KERİM:

VALLAHİ BENDE MEMURUM AMA MEMURUN EN BÜYÜK DÜŞMANI YİNE MEMUR BAZI HAİN HARAMZADE MEMURLAR YÜZÜNDEN GERÇEKTEN ÇALIŞANLARDA ZAN ALTINDA KALIYORLAR HA BU İŞÇİLERDEDE SABAH KARTI BASIP BAHÇE DUVARINDAN KAÇANLAR MESELA VAR AMA MEMURA BAKIŞ AÇISI BİRAZDA TARİHSEL GALİBA

24
5
yanıtYanıtla
tatar:

akpli olmayan memurlara ölüm mü kardeş ne yaparsanız yapın akp ye oy vermem

21
3
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title