Haberler

Güneydoğu'da Kuraklık Hububat Üreticilerini Vurdu

Güncelleme:

Güneydoğu'nun tahıl ambarı Gaziantep ovalarındaki kuraklık, hububat üreticilerini vurdu. Yüz binlerce dönüm arazide ekili hububat kuruyunca hayvanlara yem oldu.

Bahar aylarında beklenen yağışın olmaması nedeniyle ortaya çıkan kuraklık, ülke genelinde olduğu gibi Güneydoğu'daki çiftçiyi de vurdu. Yüzde 27'si ova olan Gaziantep'teki Merkez, Nizip ve Karkamış illerini de kapsayan Barak Ovası'nın yanı sıra İslahiye, Araban ve Yavuzeli ovalarındaki kuraklık hat safhaya ulaştı. Güneydoğu'nun tahıl ambarı olan Barak, İslahiye ve Yavuzeli ovalarında kuraklık nedeniyle toprakta derin çatlaklar oluşurken, ekinler ise başağa dönüşmeden sararıp kurudu. Tarım arazilerinin çevrelerindeki kuyu, çay ve ırmakların da kuruması ile zor bir dönem geçiren çiftçiler, yanan ve kuruyan ekinler nedeniyle büyük maddi zarar gördü.


HER 20 DÖNÜMDE 5 BİN TL ZARAR

Bölgenin buğday, arpa, nohut gibi hububat ihtiyacını karşılayan çiftçiler, tonlarca mahsulün arazide heba olduğunu belirttiler. Çiftçiler, her 20 dönümde yaklaşık 5 bin TL zararın bulunduğunu ifade ettiler. Bir çiftçinin ortalama 150-250 dönüm arasında arazisi bulunduğunu belirten Hamdi Kaya isimli çiftçi, kendisinin ise sadece 20 dönümlük bir araziden beklediği 10 ton buğdaydan bir gram bile ürün alamadığını ifade etti. Ortaklarla birlikte yaklaşık 250 dönümü aşkın arazide ekim yaptığını belirten Kaya, sadece 20 dönümde zararının 5 bin TL olduğunu ifade etti. Devletten yardım talep eden Kaya, "Geçen yıl çok iyiydi. Yağış fazlaydı. Ama bu yıl ekinin hepsi kurudu. Tarlalarında başak bile olamadan kurudu. Çay ve dere kenarında olan arazilerimizi biraz daha fazla sulama şansımız oldu. Oradaki hasadın bir kısmını kurumaktan kurtardık. Ama şimdi de çayda su kalmadı. Herkes tarlalarını çaydan aldığı suyla kurtarmak istediği için çay da kurudu. Her şeyi borçla aldık. Çiftçiler icralık oldu. Mahsulden kazanıp ödeyecektik ama ürün yok" dedi.


HUBUBAT KURUYUNCA HAYVANLARA YEM OLDU

Bölgedeki kuruyan ekinler nedeniyle büyük zarara giren birçok çiftçi ise ekinleri sökerek yerine kavun, karpuz, biber gibi sebze ve meyve ekiyor. Teknik ve ekonomik imkanı olan çiftçiler traktörle ve işçilerle kuruyan hasadı sökerken, imkanı olmayan çiftçiler ise hayvanlardan medet umuyor. Çiftçiler, hayvanlarını arazilere salarak hem tarlalarını kuruyan ekinden temizlerken, hem de bakmakta zorlandığı hayvanlarını doyuruyor.

İlgili oda ve kurum yetkilileri de bölgedeki arazilerde ekili olan ürünlerin yüzde 80'inin kuraklıktan etkilendiğini ifade etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Hamdi Kaya Gaziantep Karkamış Nizip Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddialara Koç Holding'den açıklama var: Görüşmeler sürüyor

Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddialara Koç Holding'den açıklama var: Görüşmeler sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında adı geçen polislerle ilgili müfettiş raporu savcılıkta

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında adı geçen polislerle ilgili müfettiş raporu savcılıkta

500

Yorumlar (83)

TT:

bunllarin hepsi ceza koyunlarin ulkesi

22
18
yanıtYanıtla
DOGRUCU:

sende domuzlar gurubundansın sanırım,

yanıt6
yanıt11
68 aksaraylı:

yağmur yağmıyor ekin bitmiyorsa çifcide bir sıkıntı var eskiden yağmur yağar çifci şükrederdi şükrün zikrin ve kanatın bittiği yerde herşey bitmiş demektir

21
6
yanıtYanıtla
YAZIK:

ÜLKENİN GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ HARİCİNDEKİ HER YERİNDEKİ ÇİFTÇİ KULLANDIĞI ELEKTRİĞİN SUYUN PARASINI DEVLETİNE VERGİ OLARAK VERSİN BURADAKİLER VERMEMEK İÇİN DEVLETİN YOLUNU YIKSIN POLİSİNİ JANDARMASINI TAŞLASIN TEDAŞ GÖREVLİLERİNİ SOKMASIN SAYAÇLARA. SONRA KURAKLIK OLDU DEYİN. UNUTMAYIN HARAMDAN MEDET UMARSANIZ EKMEKSİZ KALIRSINIZ.

20
2
yanıtYanıtla
Anaralı:

GÜNEY DOĞUYA OLAN KİNİNİZ VE NEFRETİNİZ BİR GÜN SİZİN BAŞINIZI YAKAR. ELEKTRİK KAÇAĞI TÜRKİYE DE ENÇOK KOCAELİ ÇATALCA BÖLÜMÜNDE YAPILMAKTADIR. ADAM FABRİKADA BİLE KAÇAK KULLANIYOR. AMA KÜRTLERE KİNİNİZİ BİR TÜRLÜ ANLAMIYORUM. SEVMİYORSANIZ BIRAKIN KENDİLERİ YAŞADIKLARI BÖLGEDE DEVLET KURSUNLAR.

yanıt1
yanıt13
ARAPCI TÜRKLER:

TEK ÇARE NAMAZI ON VAKTEB ÇIKARMAK. . . .

3
17
yanıtYanıtla
aç kalın:

duyduğum en güzel haber. . barzaniye koşun yada devlet size çuval çuval bedava buğday ithal eder. . karnınız doyunca yine asker vurun

10
9
yanıtYanıtla
Sonuna kadar Türküz Antepliyiz:

Geri zekalı salak salak konuşuyorsun sen Antepliyim Sonuna Kadar Vatanımı canım pahasına sever sayarım geri zekalı barak ovasını bir araştır bakalım senden daha da türküz biz. . Asıl Güneydoğu üretmese aç kalacak olan sizlersiniz. demek asker vuruyormuşuz ha senin aklına tüküreyim medya kurbanı öküz herif.

yanıt4
yanıt2
cem cem:

adamsın işin dohrusu bu pkk ya tık yok hep devletten isteyin

yanıt3
yanıt2
gaziantep türktür:

terbiyesiz adam coğrafya fakiri oturmuş birde yorum yazıyorsun. ulan biz gaziantepliler has türk evladıyız.

yanıt1
yanıt0
Tüm 83 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title