Haberler

8 soruda EYT ile ilgili tüm merak edilenler

Güncelleme:

Türkiye yavaş yavaş seçim havasına girerken emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenleme de yürürlüğe giriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurmaylarıyla Beştepe'de gerçekleştirdiği toplantının ardından EYT ile ilgili kararları açıklarken, düzenlemeye ilişkin detaylar da netleşmeye başladı. İşte EYT düzenlemesine ilişkin merak edilen 8 kritik soru ve cevapları.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ekonomi kurmaylarıyla birlikte bir toplantı gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlarla ( Eyt ) ilgili düzenlemeye ilişkin alınan son kararları açıkladı. İşte EYT konusunda yapılan çalışma ve merak edilen tüm soruların cevapları.

1. EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Türkiye'de emekli olabilmek için üç şart bulunuyor. Prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak… Yapılan düzenleme, şartlardan ilk ikisini tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup prim gün sayısını tamamlayanlar EYT düzenlemesinde faydalanacak.

2. KURUM AYRIMI VAR MI?

Eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için EYT düzenlemesi geçerli olacak.

3. KAÇ KİŞİYİ ETKİLEYECEK?

EYT düzenlemesiyle yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emekli olma hakkına kavuşuyor.

4. YAŞ SINIRI OLACAK MI?

Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

5. ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLER NE OLACAK?

Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek olanlar için sosyal sigorta prim teşviki getirilecek.

6. PATRONLARA DESTEK VAR MI?

İşverenlere kıdem tazminatı ödemede güçlük çekmemeleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı Kredi Garanti Fonu destekli bir kredi paketini devreye alacak.

7. YENİ KADROYA GEÇENLER NE YAPACAK?

Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlanıyor.

8. EYT DÜZENLEMESİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Düzenlemenin 2023 yılının başında TBMM'ye sunulması ve ardından yasalaşması bekleniyor. Yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2023 olacağı tahmin ediliyor.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan EYT Ekonomi Haberler

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Bakmadan Geçme

Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Gelinim Mutfakta sultan sarması nasıl yapılır? Sultan Sarması tarifi, nasıl yapılır? 21 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Mayıs burç yorumları nedir? Emekli Temmuz maaş zam oranı yüzde kaç olacak? Emekli maaşına zam yapılacak mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 20 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Kurbanlık hayvanı elektrik veya narkozla bayıltarak kesmek caiz midir? Hareket Proje halka arz sonuçları açıklandı mı? #128226 Hareket Proje halka arz kaç lot verdi? BUGÜNKÜ ALTIN FİYATLARI #129689 Çeyrek altın, gram altın ne kadar? 20 Mayıs altın fiyatları ne kadar oldu? Microsoft Office ücretsiz kullanma nasıl yapılır?
Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

500

Yorumlar (22)

VATANDAŞ:

Yapıcanız iş bu kadar olur. 2013 girişliyim . Ben 60 yaında emekli olucakken bu düzenlemeyle 43 yaşında adam emekli olucak. Aferin...Adalet, eşitlik baya iyi maşallah...

154
150
yanıtYanıtla
Erkan Bayatlı:

Çıkan yasa geriye dönük işlemez. EYT'deki mağduriyet sonradan çıkan yasanın geriye dönük işlemesinden kaynaklanan bir olay.

yanıt53
yanıt15
Yargı:

emekli olanlar herhangi bir işte çalışmamalı, gençlerin önü açılmalı.

132
65
yanıtYanıtla
Refik Bağcı:

45 günle eyt yi kaçırıp 10-13 yıl daha beklemek zorunda kalan yeni mağdurlar üreterek mi çözüm buldunuz.

102
71
yanıtYanıtla
Murat Dogan:

senin dediğine göre olsa 45 gün ile kaçıranlar, ondan sonraki 45 ne yapsın ya da ondan sonraki gelen 45 ne yapsın bu böyle böyle gider, geriye dönük işletilen bu yasa bizim hakkımızdı, ALLAH razı olsun reis tamamladı

yanıt21
yanıt34
Vscorpion:

keşke 45 gün önce işe başlasaydın

yanıt17
yanıt11
Serkan Inam:

Stajyerlik giriş sayılsın eyt le birlikte çıkmalı staj mağdurları olarak geride mağduriyet kalmamalıdır 1.5 milyon bekliyoruz

92
66
yanıtYanıtla
Ercan Ercan:

Ben de çocukken tarlada tırmık çekmiştim ben de çalıştım bende biz bu ülkenin vatandaşı değilmiyiz ?

yanıt8
yanıt4
Mehmet Mehmet:

MESLEK LİSELERİNDE YAPILAN STAJ DA GİRİŞ SAYILMALI 8-5 ÇALIŞIYORDUK ÜCRETDE VERİLİYORDU NEDEN SSK GİRİŞLERİ SAYILMIYOR BU HAKSIZLIK.SSK NUMARASI OZAMAN VERİLDİ BİZE .AMA GİRİŞ KABUL EDİLMİYOR.HAKSIZLIK

100
32
yanıtYanıtla
Ercan Ercan:

Bence doğduğun günden itibaren olmalı :))))))

yanıt9
yanıt5
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title