Haberler

Ergün: "Bu makamlar takdirle gelinen ve takdirle gidilen makamlardır" -

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini devreden Nihat Ergün, "Yeni dönemde herhangi bir şekilde belediye başkanlığı adaylığı nedeniyle bırakıyor değilim. Herhangi bir soruşturmanın konusu da değilim. Çok şükür öyle bir konuyla muhatap olmadık şimdiye kadar" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini devreden Nihat Ergün, "Yeni dönemde herhangi bir şekilde belediye başkanlığı adaylığı nedeniyle bırakıyor değilim. Herhangi bir soruşturmanın konusu da değilim. Çok şükür öyle bir konuyla muhatap olmadık şimdiye kadar" dedi.

Ergün, bakanlık görevini AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık'a devretti. Devir teslim töreninde konuşan Ergün, bugünün, kendisi için çok yeni ve çok sevinçli bir gün olduğunu söyledi.

Basın mensuplarına, yaklaşık 5 yıl boyunca Bakanlığın çalışmalarına gösterdikleri yakın ilgiden dolayı teşekkür eden Ergün, "Çalışmalar önemli oranda kamuoyuyla paylaşıldı. Basın mensubu arkadaşlarımız, çalışmalarımıza çok önemli katkılar sağladı. Onlara çok teşekkür ediyorum. Birçok toplantıda sizlerle birlikte olduk. Umarım aramızda kırıcı bir olay yaşanmamıştır, ben hatırlamıyorum ama yine de göremediğimiz, farkında olmadan kırdığımız bir arkadaşımız varsa da onların da hakkını helal etmelerini isterim" diye konuştu. Bunun üzerine basın mensupları da "Helal olsun" diyerek karşılık verdi.

Bakanlıktaki ve ilgili kuruluşlardaki çalışma arkadaşlarına da teşekkür eden Ergün'ün "Tabii bu bir idare sürecidir. Onlarla da zaman zaman tartışmalarımız olmuştur. Acı tatlı hatıralarımız vardır. Söylediğimiz sözler belki ara sıra onlara dokunmuş olabilir. Bu amaçla birine bir şey söylediğimi hatırlamıyorum ama eğer olduysa onlardan da haklarını helal etmelerini istiyorum" demesi üzerine, Bakanlık personeli de "Helal olsun" dedi.

Bakanlıkların, takdirle gelinen ve takdirle gidilen makamlar olduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:

"Kimsenin şöyle bir düşünce içinde olması doğru olmaz. Hani, 'Gelinmesi takdir edilince iyi, gidilmesi takdir edilince kötü' olmaz. Çünkü bu makamların usulü budur. Takdirle gelirsiniz, takdirle gidersiniz. Bunlar bir hak değil, bir görevdir. Bu işler, bu makamlar hiçbirimizin hakkı olan makamlar değildir. Dolayısıyla bunu bir hak olarak algılarsa göreve gelenler, görevden giderken de haksızlık olarak algılamaya başlarlar. O nedenle bu tür makamlara bir takdirle gelindiğini, bunun bir hak değil, görev makamı olduğunu bilmek lazım. Dolayısıyla gelirken de iyi, giderken de iyi. Böyle görmek gerekir. Onun için bugün, giderken de bizim mutlu günümüz."

- "Görevi uzun yıllar çalıştığımız arkadaşıma teslim ettiğim için mutluyum"

Ergün, 30 yılı aşkın bir zamandır, 18 yaşından bu yana siyasetin içinde olduğunu ve Allah'ın kendisine çok güzel görevler yapmayı nasip ettiğini dile getirdi.

AK Parti kurulurken, partinin kurucu il başkanı olduğunu, Fikri Işık'ın da kurucu il başkan yardımcısı olduğunu anlatan Ergün, "Birlikte uzun yıllardır çalışıyoruz. Şimdi bugün benim için en mutlu günlerden biri de yine bu görevi birlikte, uzun yıllardır çalıştığımız Kocaeli milletvekili arkadaşımıza teslim ediyor olmamdır" ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar partide üstlendiği görevler için de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Ergün, şöyle devam etti:

"Biz de onu mahcup etmemek için elimizden gelen çabayı, gayreti gösterdik. Bugün başka bir arkadaşımız görevlendiriliyor ve 5 yıllık bakanlık süreci sona ermiş oluyor. Zaten kısa bir süre sonra sona erecekti. Bizim 3. dönemimiz. Sivil hayata hazırlık için de bir zamana da ihtiyacımız vardı açıkçası. Çünkü 3. dönemden sonra artık siyasi görevlerde, parlamenter düzeyde bir siyasi görev yapmayacağız ama sivil hayatta da mevcut birikimlerimizi bir şekilde değerlendireceğiz. Sivil hayatta da milletimize hizmet edeceğimiz birçok iş kolu olacaktır. Bizim de ona kendimizi hazırlamamız lazım.

Ayrıca bu görevi bize tevdi ederken, omuzlarımıza bir yük yüklenmişti. O yükü yüklerken de şimdi bu yükü kaldırırken de sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Omuzlarımızdan büyük bir yük kalkıyor ve bize, önümüzdeki süreçte sivil hayata hazırlanmak için güzel de bir zaman kalmış oluyor. Ben bu zamanı arzu ediyordum ve bunu yakın çevreme de sık sık ifade ediyordum. 'Keşke böyle bir zaman olsa, uygun bir kabine değişikliğinde bu zaman bize tanınsa' diye ifade ediyordum. Herhalde Cenab-ı Allah bu dileklerimizi dua saydı ve onu kabul etmiş bulunuyor. Çok şükür, onu bir dua olarak saydığı ve kabul ettiği için. Muhtemelen sayın Başbakanımız da bu dileğimizi bir şekilde işitmiş olmalı ki o da bu dileğimizi gerçekleştirildi ve bu sivil hayata hazırlanma fırsatını bize verdi. Onun için kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum."

- "İnsanları neyin yoldan çıkardığını biliyorum"

Ergün, bu değişikliklerin elbette bir takdir meselesi olduğunu ancak içinde bulunan konjonktürden dolayı farklı değerlendirmelerin de olduğunu söyledi.

Bunların da gayet normal olduğunu ifade eden Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı arkadaşlarımız belediye başkan adayı oldukları için bakanlığı bıraktılar. Bazı arkadaşlarımız birtakım iddialar ve soruşturmanın selameti açısından bıraktılar. Benim bir belediye başkanlığıyla alakalı bir rolüm olmayacak. Yani yeni dönemde herhangi bir şekilde belediye başkanlığı adaylığı nedeniyle bırakıyor değilim. Herhangi bir soruşturmanın konusu da değilim. Çok şükür öyle bir konuyla muhatap olmadık şimdiye kadar. İnsanları neyin yoldan çıkardığını biliyorum. İnsanları servet arzusu, şehvet arzusu, şöhret arzusu yoldan çıkarır. Bunların ne kadar yoldan çıkarıcı işler olduğunu biliyoruz. Allah'a şükür parayla pulla işimiz olmadı. Makamların, mevkilerin geçici olduğunu baştan beri biliyoruz. Diğer konularla da bir ilgimiz olmadığını herkes biliyor. Bu açıdan gönlümüz rahat. Sevdiklerimizin de gönlünün rahat olması lazım."

- "Devletin içinde kendi kendini yöneten birimlerin olması kabul edilemez"

Bugünlerde birtakım "cemaat tartışmalarının" da söz konusu olduğuna işaret eden Ergün, tüm toplumlarda cemaatlerin, tarikatla, mezheplerin olduğunu ve olacağını ifade etti.

Bunların, toplumun önemli dinamikleri olduğunu ve toplumun inşasında önemli görevler de görebileceğini belirten Ergün, şunları söyledi:

"Ancak devletle ilişkilere gelince, bu ilişkilerin boyutu farklıdır. Çünkü devlet, herkesin ortak organizasyonudur. Tüm vatandaşların, tüm inanç gruplarının. inananların, inanmayanların, farklı ideolojilerde olanların ortak organizasyonunun adı devlettir ve devletin çalışma esasları bellidir. Anayasa, kanunlar ve diğer mevzuat hükümlerince çalışır. Devlet içerisinde her fikirden, her mezhepten, meşrepten insan kamu görevlisi olarak görev alabilir. Yalnız bu ortak organizasyonda çalışırken, insanlar kamu görevlisi olduklarını unutmadan mezheplerini ve meşreplerini dışarıda bırakmasını bilmelidir. Eğer onları dışarıda bırakamazlarsa işler karışır, devlet devlet olmaktan çıkar. Onun için devletle ilişkisi olan insanlar, buna hassasiyet göstermelidirler. Eğer bir yapı yönetilemeyecek kadar büyürse, orada kendi kendini yöneten birimler ortaya çıkar. Durumdan vazife çıkaran birimler ortaya çıkar. Dolayısıyla devletin içinde kendi kendini yöneten birimlerin olması da kabul edilemez. Devletin hangi esaslara göre çalışacağı bellidir. Devlet bunlara bakar, bunlarla hukuk içerisinde mücadele eder. Çünkü devletler bunu kabul edemezler. Cemaatlerde, diğer topluluklarda eğer buna dikkat ederlerse, yönetilemeyecek kadar büyük yapılar oluşmuş ve bunlardan bir kısmı kendi kendini yönetmeye, özerklik ilan etmiş, durumdan vazife çıkarıp başka işler yapmaya yönelmişlerse, onların da bunu dikkatle takip etmesi ve hem kendilerine hem topluma zararlı unsurlar haline gelmesinin önüne geçmelidirler. Bu konudaki kanaatlerim budur. Bu konuda da bazı değerlendirmeler yapıldığı için bunu da ifade etmek istedim. Bu değerlendirmeler gerçeği yansıtmayan değerlendirmelerdir. Bu konuya bakış açım, bu istikamettedir ve bundan sonra da bu istikamette olmaya devam edecektir."

- Fikri Işık çok çalışkan ve çok dürüst bir kardeşimizdir"

Kendisinin için artık bakanlık süresinin dolduğunu belirten Ergün, böyle bir süreçte görev alan Fikri Işık'a başarılar diledi.

Işık'ın, çok çalışkan ve çok dürüst olduğunu dile getiren Ergün, bu iki önemli özelliğin, bakanlığın bundan sonraki faaliyetlerinde çok işe yarayacağını ifade etti. Ergün, "Kendisine başarılar diliyorum. Yine Kocaeli'den bir arkadaşımızın görevlendirilmesine çok sevindim. O açıdan yine mutlu bir gün" dedi.

Konuşmaların ardından imzalar atıldı ve Ergün ile Işık, birbirlerine çiçek takdim etti.

Bir gazetecinin "Sizin değişmeniz bizim için sürpriz oldu, nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine Ergün, "Sürpriz olmadı gayet güzel oldu" dedi.

Daha sonra birlikte bakanlık makamına çıkan Ergün ile Işık, bir süre burada sohbet etti. Bakan Işık, Ergün'ü daha sonra arabasına bindirerek uğurladı.

(Bitti)

Muhabir: Recep Demir

Yayınlayan: Necati Keleş

Kaynak: AA / Ekonomi

Nihat Ergün Fikri Işık Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (1)

Tan Umut KÖKERumutkoker@hotmail.com:

Hayatım boyunca tanıdığım en vizyon sahibi insanlardan biri, çok nadir gelir. Çok üzüldük ama fikir ve buluş sahibi bizler için yaptıklarını unutmayacağız.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title