Haberler

Enflasyon 3 Ayın Zirvesine Çıktı

Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Mart ayında enflasyon aylık bazda 1.19'a yükseldi. Yıllık rakam ise 7.61 oldu. Bir önceki aya ilişkin oran 7.55'di.

Yıllık enflasyon yüzde 7,61 seviyesine yükseldi. Yıllık enflasyon Ocak'ta yüzde 7,24, Şubat'ta yüzde 7,55 düzeyindeydi. Yİ-ÜFE Mart ayında aylık yüzde 1,05, yıllık yüzde 3,41 oldu. Çekirdek enflasyon yerine açıklanan özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Mart'ta yıllık yüzde 7,75, "I" yüzde 7,10 oldu.

FİYATI EN FAZLA ARTAN ÜRÜN

Tüketici fiyatları bazında mart ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 31,31 ile karnabaharda gerçekleşti.

AYLIK EN FAZLA ARTIŞ

Aylık en yüksek artış yüzde 2,47 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,42, eğlence ve kültürde yüzde 1,22, giyim ve ayakkabıda yüzde 1,06 ve sağlıkta yüzde 0,99 artış gerçekleşti.

AYLIK EN FAZLA DÜŞÜŞ

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,03 ile haberleşme oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Mart ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,01 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ

Yıllık en fazla artış yüzde 14,12 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller (yüzde 12,76), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 8,44), sağlık (yüzde 8,43), konut (yüzde 8,03) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

İŞTE TÜİK VERİLERİ

TÜFE'de (2003=100) 2015 yılı mart ayında bir önceki aya göre %1,19, bir önceki yılın aralık ayına göre %3,03, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,61 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,70 artış gerçekleşti.

Aylık en yüksek artış %2,47 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde %1,42, eğlence ve kültürde %1,22, giyim ve ayakkabıda %1,06 ve sağlıkta %0,99 artış gerçekleşti.

Aylık en fazla düşüş gösteren grup %0,03 ile haberleşme oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Mart ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise %0,01 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Yıllık en fazla artış %14,12 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti

TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller (%12,76), çeşitli mal ve hizmetler (%8,44), sağlık (%8,43), konut (%8,03) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

Aylık en yüksek artış %1,87 ile TRC1 ( Gaziantep, Adıyaman, Kilis)'de oldu

İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey'de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın aralık ayına göre en yüksek artış %4,12 ile TR33 (Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %8,66 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış %9,35 ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale) bölgesinde gerçekleşti.

Mart 2015'te endekste kapsanan 426 maddeden; 48 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 284 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 94 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Gaziantep Adıyaman Kilis Kobi Memur Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Merkez Bankası'ndan TL mevduatı desteklemek ve döviz kredilerini sınırlamak için art arda adımlar

Merkez Bankası'ndan TL mevduatı desteklemek ve döviz kredilerini sınırlamak için art arda adımlar

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den 'Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok' çıkışı

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den "Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok" çıkışı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Selahattin Baki yok, Acun Ilıcalı var! İşte Ali Koç'un yeni yönetim kurulu listesi

Selahattin Baki yok, Acun Ilıcalı var! İşte Ali Koç'un yeni yönetim kurulu listesi

500

Yorumlar (99)

Ayhan Kayaz:

resmen batıyoruz. . . memura 3 emekliye 2 zam verildi. . . . . ve hepsi ERİDİ. . . onun için KEMAL BEY in ''iki maaş ikramiye'' sözü için oyum bu sefer CHP ye. . . .

19
5
yanıtYanıtla
CHP gelmeden ülke normalleşmez..:

Millet artık aklını başına alıp, inadı bir kenara bırakıp CHP''yi iktidara getirmeli. Yoksa görüyoruz işte kendi kaybediyor. . . 1950''de dini söylemlerle CHP''ye karşı kışkırttılar milleti ama kendilerine bakıyoruz tınnn kaç yıldır, boş, hiç bi şey yapamamışlar. . . Bunca yılın sonunda asgari ücret belli, emekli maaşı belli. . . Yine de kendi bilir halk. . . Kendi düşen ağlamaz derler. . .

10
8
yanıtYanıtla
KILIÇ:

KURUN YÜKSELMESİ GÖRÜLÜYORKİ EKENOMİYİ TEHDİT ALTINA ALMIŞDIR SEBEP İSE SÜREKLİ MERKEZ BANKASINA FIRÇA ATMAKDIR DEVLETİ YÖNETLER FIRÇA ATARKEN DÜŞÜNMELİYDİ

15
2
yanıtYanıtla
selim:

şu an 2001 krizinden bile büyük bir ekonomik kriz mevcut ama paralel yapı sebep oldu diye milleti uyutup yine oyları alırlar

13
3
yanıtYanıtla
emekliler sandıkta tarih yazacak:

liderin biri iki ikramiye sözü veriyor emekliye diğeri ise 100tl zam veriyor:) Aklı başında olan emekli sizce kime oy verecek:):)

13
3
yanıtYanıtla
yolsuzluk yapma dürüst ol:

Son 1 senedir tüm ekonomik göstergeler negatif bu akp ekonomi politikasının iflasıdır DÜŞÜNÜN B planınız yok ekonomiyi abd krizi sonrası parasal genişlemeye ve inşaat sektörüne bağlayıp bankaları kolay elde edilen dövizi pazarlayan kurumlar haline getiren anlayışın B planı yok sanayici son 6 senedir para kazanamıyor bu sektörden gelen biri olarak günü kurtarmaktan bıktılar artık birileri yandaş olup inşaatla milyonlar götürecek öteyandan ihracaatcının anası ağlayacak niye ülkeye döviz getirecek diye

16
0
yanıtYanıtla
PINAR:

akp li din tüccarlarının foyaları çıkmaya başladı

16
0
yanıtYanıtla
vedat salkan (EMEKLİ):

aldığım 23 TL zam. . . . . . 1 kilo ET bile alamıyorum. . . . . . bu nasıl ülke yönetmek. . . . açız be AÇ

13
2
yanıtYanıtla
nnb:

KUKLA BAŞBAKANA VE ONUN TALİMATÇISINA YARDIMCI OLAYIM. . C HA PE NİN İŞİDİR. . . .

13
1
yanıtYanıtla
ŞİRİNCELİ:

enflasyon ne zaman rekor kırmadı ki bunlar milleti kandırıyorlar, enflasyon yediymiş sekizmiş herkes saman yiyor ya, 20 de 25 de de biraz gerçekçi olsun.

10
3
yanıtYanıtla
Tüm 99 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title