Haberler

"Elektrik Piyasası Özelinde Enerji Piyasaları ve Risk Yönetimi" Sempozyumu

İAV Başkanı İncekara: "Elektrik, enerji ve petrol piyasaları artık insanların serbestçe faaliyet yapabildikleri sektörler haline geldi" Nasdaq OMX Commodities Büyüme Direktörü Sean Williams: "Enerji piyasası konusunda büyük bir odaklanmaya sahip Türkiye'nin bu anlamda doğru adımlar atacağına inanıyorum"

İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV)  Başkanı Ahmet İncekara, enerjinin Türkiye'nin büyümesi için vazgeçilmez sektörlerden biri olduğunu belirterek,  "Önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin enerji sektöründe 100 milyar dolar üzerinde yatırıma ihtiyacı var" dedi.

İAV'nin Borsa İstanbul ve Takasbank'ın sponsorluğunda düzenlediği "Elektrik Piyasası Özelinde Enerji Piyasaları ve Risk Yönetimi" başlıklı sempozyumda konuşan İncekara, "Türkiye ekonomisi, sahip olduğu hızlı büyüme sürecinde enerjiye en çok ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülkelerin başında geliyor" diye konuştu.

İncekara, Türkiye'de uzun yıllardır ekonomik olarak bir büyüme, gelişme ve istikrar yaşandığını belirterek,  çok çeşitli sektörlerin tekel durumundayken şu anda piyasaların serbest bir yapıya sahip olduğunu ifade etti.

Elektrik, enerji  ve petrol sektörlerinin artık  insanların serbestçe  faaliyet yapabilecekleri sektörler haline geldiğini bildiren İncekara, "Kamu artık bu piyasalardan çıkmaya ve bu piyasaları asli sahiplerine bırakmaya başladı" ifadelerini kullandı.

İncekara, Türkiye'nin büyüme sürecinde enerjiye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, enerji piyasalarını düzenlemek, yabancı yatırımcıları bu alana çekmek ve düzenli sağlıklı bir enerji piyasası meydana getirebilmek için ileriki aylarda elekrtik piyasası işletici anonim şirketinin kurulacağını bildirdi.

Bu anonim şirketinin kurulmasıyla Türkiye'nin üretim, iletim ve tüketim alanında sağlıklı bir enerji piyasası yapılanmasına sahip olacağını dile getiren İncekara, enerji piyasasında oluşabilecek risklerin en iyi şekilde yönetilebilmesi için bilimsel alt yapıların hazırlanmasının önemli olduğunu, İAV olarak kendilerinin de bu alt yapı çalışmalarına katkıda bulunduklarını sözlerine ekledi.

Nasdaq OMX Commodities Büyüme Direktörü Sean Williams da Türkiye'nin enerji borsası kurma sürecinde başarıya ulaşması için nelerin gerekli olduğuna dair iyi bir anlayışa sahip olduğunu belirtti.

Doğru pazar yapısını kurmanın önemli olduğunu, iyi işleyen bir borsada alıcı ve satıcı sayısı ne kadar fazlaysa o borsanın o kadar başarılı olacağını vurgulayan Williams, Türkiye'nin bu anlamda çok sayıda alıcı ve satıcıya sahip olduğunu  ancak pazar gücünün düşük olduğunu ifade etti.

Türkiye'de işlem ücretlerinin ve alım satım maliyetlerinin düşük olduğunu aktaran  Williams, Türkiye'nin enerji piyasası konusunda büyük bir odaklanmaya sahip olduğunu  ve bu anlamda  doğru adımlar atacağına inandığını bildirdi.

Williams, Türkiye'nin enerji konusunda Rusya'ya olan bağımlılığı konusunda şunları kaydetti: " Türkiye'nin enerji konusunda Rusya'ya bağımlı olması enerji pazarında başarısız olacağı anlamına gelmez.  Almanya'daki gazın  büyük bir kısmı benzer düzenlemer çerçevesinde Rusya'dan geliyor ve bu durum Almanya'daki gaz pazarının gelişmesini engellemiyor"

Williams, Türkiye'nin gelişmekte olan enerji kaynaklarının yakınında olduğunu ve bu durumunda Türkiye için avantaj olacağını sözlerine ekledi.

"Kömür santralleri ömürlerini doldurdu"

Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen "Türkiye'de Enerji Piyasaları, Mevcut ve Gelecekte Planlanan Yasal Düzenlemeler, Enerji Piyasasına Etkileri" başlıklı panelde konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Elektrik Piyasası Daire Başkanı Ahmet Ocak, kömür santrallerinin ömürlerini doldurduğunu belirterek, bunların yenilenmesi için gerekli yatırımların yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin enerji gereksinimini karşılayabilmesi için alternatif kaynaklar bulması gerektiğini, Türkiye için olmazsa olmaz şartlardan birinin arz güvenliği olduğunu aktaran Ocak, bunun sağlanması için de hangi kaynak bulunursa bulunsun oradan enerji üretilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ocak, nükleer santral devreye girmezse enerji probleminin her zaman devrede olacağını vurguladı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Sean Williams Ahmet Ocak Türkiye Ekonomi Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

18 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Adana Demirspor UEFA'dan neden ceza aldı, Avrupa'dan men mi edildi? Galatasaray Fenerbahçe tek maç satın alma var mı, GS FB tek maç nasıl alınır? #9917 #128250 Marmaray Kadıköy Ayrılık Çeşmesi istasyonunda kim, neden intihar etti? TikTok çöktü mü? 17 Mayıs TikTok sorun ne, neden açılmıyor? #129300 20 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 20 Mayıs burç yorumları nedir?
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title