Haberler

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Şenel, Dubai Gulfood Fuarı'nda Türk Firmalarını Ziyaret Etti

Dubai’de gerçekleştirilen Gulfood 2015 Gıda Fuarı’na Türkiye’den katılarak stant açan firmaları ziyaret eden Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, "Ar-Ge’ye dayalı, yüksek katma değerli ürünler üretip, ihracat atılımını gerçekleştiren ve böylece küresel değer zincirine üst basamaklarda entegre olmuş bir yapıda olması gerektiği bilincindeyiz" dedi.

Dubai'de gerçekleştirilen Gulfood 2015 Gıda Fuarı'na Türkiye'den katılarak stant açan firmaları ziyaret eden Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, "Ar-Ge'ye dayalı, yüksek katma değerli ürünler üretip, ihracat atılımını gerçekleştiren ve böylece küresel değer zincirine üst basamaklarda entegre olmuş bir yapıda olması gerektiği bilincindeyiz" dedi.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Dubai Gulfood 2015'e katılan 168 Türk firmasının stantlarını ziyaret ederek başarılar diledi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerini (GAİB) üyesi firmaları da ziyaret eden Şenel, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlayan ihracatçıları kutladı. GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ile Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Birlikleri Başkanı Mahsun Altunkaya'dan fuarla ilgili bilgi alan Türkiye Abu Dabi Büyükelçisi M. Levent Bilgen ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, ihracatın arttırılması yönünde sürdürülen her türlü çalışmayı desteklediklerini belirterek, Başkan Çıkmaz ve Altunkaya'ya çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Dubai Gulfood'un dünya gıda sektöründeki en önemli fuarlardan biri haline geldiğini ve özellikle Otadoğu ülkeleri, Afrika, AB ve ABD pazarları için etkin bir fuar olduğunu ifade eden Müsteşar Şenel, "2023 hedeflerine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Uluslararası fuarlarda Türkiye firmalarının etkin oluşu, en önemli katılımcılar arasında yer alması elbette ülkemiz için önemli ve gurur verici bir olaydır. Türkiye'nin önemli oranda ihracatını gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerini kutluyorum. GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ve Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Birlikleri Başkanı Mahsun Altunkaya'nın şahıslarında bütün üyelerine başarılar diliyorum. Fuara katılan firmalarımız yanında bazı etkinliklere katılarak dünya ekonomisinde meydana gelen gelişmeler, bu gelişmelerde Türkiye'nin önemi ve önümüzdeki yol haritasında alınacak mesafeler konusunda değerlendirmelerde bulunduğumuz gibi, fuara katılan ihracatçı ve üretici firmalarımızın görüş ve önerilerini de aldık. Sahip olduğu değerlerle dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer alan Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerini yakalayabilmesi için Ekonomi Bakanlığı olarak gerekli destekleri vermeye devam edeceğiz. Belirlenen hedeflere ulaşabilmemiz için ekonomimizin Ar-Ge'ye dayalı, yüksek katma değerli ürünler üretip, ihracat atılımını gerçekleştiren ve böylece küresel değer zincirine üst basamaklarda entegre olmuş bir yapıda olması gerektiği bilincindeyiz. Bu kapsamda, üretim ve ihracatımızın teknolojik yapısını dönüştürmeye yönelik adımlar atılması gerekiyor. Zira ülkemizde Ar-Ge harcamalarının gayri safi milli hasılaya oranının halen istediğimiz düzeyde olmadığını belirtmek isterim. 2001 yılında yüzde 0,4 olan söz konusu oran 2012 yılında yüzde 0,92 seviyelerine gelmiştir. Bu oran AB ülkelerinde yüzde 2, ABD'de yüzde 2,8 ve Japonya'da yüzde 3,4 olarak gerçekleşmiştir. Bu oranın ülkemizde yüzde 3 seviyelerine gelmesini hedefliyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak yatırım, üretim, ihracat değer zincirinin tüm halkalarına yönelik teşvik sistemi oluşturduk, Bu sistemi Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmayı özendirecek şekilde kurguladık ve gelişen ihtiyaçlar ışığında güncelleyerek uyguluyoruz. Ürün farklılaştırmasında anahtar kavramlardan biri olan tasarıma yönelik desteklerimiz ile tasarım şirketlerimizin yurt dışında bilinirliklerinin ve ihracatlarının geliştirilmesini hedefliyoruz. Bugün Dubai'deki bu fuarda görüyoruz ki firmalarımız ve ihracatçı birliklerimiz Ekonomi Bakanlığımız tarafından uygulanmakta olan destek ve teşviklerden yararlanarak, dünya pazarlarında daha etkin olma çabasında. Bunlar elbette ihracatımızın attırılması için önemli gelişmelerdir" dedi.

Abu Dabi Büyükelçisi Levent Bilgen ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Birlikleri Başkanı Mahsun Altunkaya ve beraberlerindeki heyet, Dubai Gulfood 2015 Gıda Fuarı'na katılan firmaları ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alırken, Dubai'nin çeşitli ticaret merkezleri ve serbest bölgesinde de incelemeler yaptı.

Büyükelçi Bilgen ve Müsteşar Şenel ile beraberlerindeki heyetin ziyaretlerinden memnun olduklarını ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ve Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Birlikleri Başkanı Mahsun Altunkaya yaptıkları değerlendirmede, "Dubai'de gerçekleştirilen bu önemli fuarda bizleri yalnız bırakmayan ve her zaman bütün sorunlarımıza çözüm odaklı destek veren Ekonomi Bakanlığı Müsteşarımız Sayın İbrahim Şenel'e çok teşekkür ederiz. Fuar güzel geçiyor. Firmalarımız ürünlerinin tanıtımı ve ihracatı için yoğun temaslar içerisinde. Umarız ülkemize ve ekonomimize önemli bir katma değer olarak dönüş yapar. GAİB üyesi 28 firmamızla yakinen görüşmekteyiz. 2015 yılının ilk ve en önemli fuarı olan bu fuarda etkinliklerimiz sürmektedir. Tanıtım gruplarımız da üstlendikleri misyonu fazlasıyla yerine getirerek tanıtım çalışmalarını devam ettirmektedirler" dedi.

Dubai Gulfood 2015'e katılan Türk firmalarının stantları yoğun ilgi çekmeye devam ederken, dünyanın birçok ülkesinden gelen on binlerce ziyaretçinin akın ettiği fuar, 12 Şubat 2015 tarihinde sona erecek. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Bakanlığı İbrahim Şenel Türkiye Dubai Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title