Haberler

Dünya Otomotivi Müşteriyi Krizde 90 Yeni Modelle Çekecek

Otomotivciler, Küresel Krizle Baş Etmenin Yolunu Yeni Modellerde Arıyor. Avrupa'nın En Büyük Otomobil Fuarı Olan Paris Motor Show'da Bu Yıl İlk Kez 90 Yeni Model Birden Sergilenecek. Otomobil Firmalarının Amacı 4 -19 Ekim Tarihlerindeki Fuarda Tanıtacakları Modellerle, Daralan Pazarı Yeniden Harekete Geçirmek.

Otomotivciler, küresel krizle baş etmenin yolunu yeni modellerde arıyor. Avrupa’nın en büyük otomobil fuarı olan Paris Motor Show’da bu yıl ilk kez 90 yeni model birden sergilenecek. Otomobil firmalarının amacı 4-19 Ekim tarihlerindeki fuarda tanıtacakları modellerle, daralan pazarı yeniden harekete geçirmek.

AMERİKA’dan başlayıp dalga dalga Avrupa’ya ve dünyaya yayılan finansal krize, otomotiv sektörü yeni modellerle direnmeye çalışıyor. Dün kapılarını uluslararası basına açan, 4-19 Ekim tarihleri arasında ise otomobilseverlere kapılarını açacak Avrupa’nın en büyük otomobil fuarı Paris Motor Show, otomotiv firmalarının krize karşı en önemli umudu oldu.

Piyasayı canlandırmak için

90 yeni modelin ilk kez tanıtıldığı fuar, bugüne kadar ’en fazla yeni modelin sergilendiği fuar’ ünvanını ele geçirirken, iki yıl önce düzenlenen fuarda tanıtılan yeni model sayısı 50’yi bulmamıştı. Bu yılki fuarda, bu sayının artmasının nedeni olarak Avrupa’daki daralan pazara yeni model dopingiyle direnmek olduğu gösteriliyor. Otomotiv devleri, yeni modellerle piyasayı canlandırıp, daralan pazarı yeniden harekete geçirmek istiyor. Fuarda, krize karşı yeni model atağı dışında, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere de daha fazla odaklanacağı sonucu ortaya çıktı.

Yenilerin ’anahtar’ rolü

Fuarda görüştüğümüz uzmanlar, yeni modellerin otomotiv üreticilerinin büyümesinde anahtar rolü üstlendiğini belirtirken, genel değerlendirme "Dünya devleri de Avrupa’da düşen satışlarını canlandırmak ve krizin faturasını azaltmak için rekor sayıda yeni modelle çıkarma yapıyor" yönünde. Bu arada firmalara da "Herhangi bir yeni modelin iptali ya da ertelenmesi satışlarınızı vurur" uyarısı yapılıyor.

Yeni model istilası

Bu yıl 110 yaşına giren Paris Motor Show’da tanıtımı yapılacak, seri üretime hazır bazı modeller arasında şunlar yer alıyor: "Yeni Renault Megane, Ferrari California, Mitsubishi Sportback ve Colt, Audi RS6 Sedan, BMW 3 Serisi (makyaj), Kia Soul, Ford Ka, Toyota Avensis, iQ, Urban Cruiser, Suzuki Alto, Chevrolet Cruze, Nissan Pixo ve Note (makyaj), Hyundai i20, Seat Ibiza Cupra, Citroen C3 Picasso, Fiat Fiorino Cubo, VW Golf, BMW 7 Serisi, Opel Insignia SW yer alıyor. Fuarda dünyaya tanıtılacak konsept modeller arasında ise Audi A1, Saab 9-X Air BioHybrid Concept, Peugeot Prologue ve RC, Citroen Hypnos, Mazda Kiyara, Chevrolet Orlando, Nissan Nuvu, Mercedes Fascination, Mini Crossover, Renault Ondelious ve BMW X1."

De Meo: Kriz Bond’u bile ekonomik yaptı

KRİZİN gölgesinde düzenlenen Paris Motor Show’da ekonomik ve çevreci yeni modellerin fazlalığı dikkat çekti. Otomotiv üreticileri bu modellerle, hızla büyüyen kriz, artan petrol fiyatları, AB Komisyonu’nun aldığı karbondioksit salınımı kısıtlamalarına karşı hızla yol aldıklarını gösterdiler. Hemen hemen her otomotiv markasının standında daha çevreci, daha ucuz küçük modeller sergilendi. Fiat Pazarlama’dan sorumlu Başkan Yardımcı, Alfa Romeo ve Abart markalarının CEO’su Luca De Meo, her markanın küçük bir model üretimiyle ilgili olarak ise "Bundan sonra 007 James Bond, artık Ford Ka’ya biner" esprisini yaptı. Ünlü ajan filmlerinde bugüne kadar gösterişli, lüks modelleri tercih ediyordu.

MiTo bizim şansımız

Luca De Meo, Alfa Romeo’nun ilk küçük modeli MiTo için ise "Doğru zamanda, doğru model" yorumunu yaptı. Luca De Meo, MiTo’nun Alfa markasının daha fazla kişiye ulaşması için geliştirildiğini belirterek, "Ama şanslıyız, herkesin küçük model geliştirdiği ve krizden etkilendiği bir dönemde, bu modeli piyasaya sunuyoruz" dedi. Fiat CEO’su Sergio Marchionne’nin Alfa’nın başına geçtiği zaman kendisinden satışları iki kat artırıp 300 bin adetlik satış istediğini belirten De Meo, "Gece gündüz bunun için çalışıyorum. Bu hedefe 2010 yılında MiTo’nun da desteği ile ulaşacağız" dedi.

Türk tasarımcı Yazıcı, Peugeot’da ikinci oldu

ÇEVREYE saygı, interaktif hareket kabiliyeti, toplumsal uyum ve ekonomik verimlilik olmak üzere 4 farklı tema üzerinde oluşturulan 5’inci uluslararası Peugeot Tasarım Yarışması’nın 3 finalisti Paris fuarında açıklandı. 2 bin 500 projenin katıldığı yarışmada, ilk 10 finalist arasında yer alan 2 Türk tasarımcıdan 45 yaşındaki Emre Yazıcı, Ego isimli projesiyle ikinci oldu. Yarışmada birinciliği Kolombiya’dan Carlos Arturo Torres Tovar, RD projesiyle kazanırken, Çin’den Lou Ke ise OXO isimli projesiyle üçüncü oldu. İlk 10 finalist arasına giren Onur Güvenç ise Rugir isimli projesiyle 5’nci oldu.

2010 kırılma noktası olacak

UZUN yıllardır iniş ve çıkışların yaşanmadığı bir pazar olan Avrupa, 2008 itibariyle durgunluğa girdi. Avrupa’da ağustos ayında satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.6 düşerken, ABD’de yaşanan finansal krizin Avrupa’da tüketici güvenini sarsması ve artan petrol fiyatları bu düşüşü tetikledi.

Otomotiv şirketlerinin 2009 yılına ilişkin senaryolarında ise iki farklı tahmin var. İyimser tahmine göre, toplam satışları 500 bin adet gerileyip, 13.5 milyon adete düşecek. Kötümser tahmin ise satışlar 1 milyon adetlik düşerek, toplam pazar 13 milyona küçülecek. Böylece otomotivin iki yıllık kaybı 1.8 milyon adet gibi rekor bir rakama ulaşacak.

Dünya ekonomisinin küçülmesi otomotivde gelecek korkusu yaşanmasına neden oluyor. Uzmanlar, kısa ve uzun vadede satış tahmini yapmaktan kaçınırken, 2010 yılı ile ilgili tahmin yapmak istemiyor. Yapılan yorumlar genelde şöyle: "Otomotivde 2010 yılı kırılma nokta. Bu tarihte satışlar yeniden canlanırsa 2012 yılında toplam satışların 2007 rakamlarını ancak yakalayabilecek."

Kriz ve petrol fiyatları küçük ve çevreci yaptı

110’uncu yaşında otomotiv sektörünün umudu olan Paris otomobil fuarını bu yıl 200 bin artışla 1.7 milyon otomobilseverin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarda tanıtımı yapılan 90 yeni modelin büyük kısmının çevreci ve küçük otomobil ve konseptlerden oluşması, üreticilerin artan petrol fiyatları ve daralan ekonomiye karşın ekonomik ve yakıt tasarrufuna konusuna ağırlık verdiği gözler önüne serildi. Japon üreticilerden Honda, yeni hibrit modeli Insight’ı Paris’te otomobilseverlerle buluştururken, Nissan tamamen elektrikle çalışan yeni Pixo isimli şehir otomobilini sergiledi. Yerel üreticilerden Peugeot 908 Hybrid, Renault Ondelios Dizel Hibrid ve Citroen Hypnos modelleriyle Paris’te ’çevreci tango’ yapıyor.

ABD’nin tarihi krizleri Avrupalı fuarları vuruyor

ABD tarihinin en büyük krizleri, Avrupa’da düzenlenen otomobil fuarlarına damga vuruyor. 11 Eylül’de yaşanan ABD’nin en büyük terör saldırısı Avrupa’nın en büyük fuarlarından Frankfurt’un açılış gününe denk gelirken, ABD tarihinin ikinci büyük ekonomik çöküşünün yaşandığı Wall Street krizi Paris’teki fuara damgasını vurdu.

Fuarda sergilenen yeni modeller

Fiat Fiorino Qubo

FİAT’ın Türkiye’de üretilen ticari modeli Fiorino’nun ’Qubo’ adındaki yeni MPV versiyonu Paris’te Türkiye’yi temsil eden model oldu. Şirin tasarımı ile gençleri hedefleyen Qubo, 1.4 litre 75 beygir benzinli ve 1.3 litre 75 beygir dizel motor seçeneklerine sahip.

Yeni Megane

RENAULT, Paris Fuarı’nda orta sınıftaki başarılı temsilcisi Megane’ın üçüncü jenerasyonuyla damgasını vurdu. Yeni Megane, fuarın en çok ilgi çeken modeli oldu.

Citroen Hypnos

CITROEN, hızla yükselen sportif SUV segmentine kayıtsız kalmamak için Hypnos konseptini Paris fuarında sergiliyor. 200 beygir gücünde dizel-hibrid bir motor ile donatılan Hypnos, çevreciliğiyle de ön plana çıkıyor.

Ferrari California

LÜKS spor otomobil markası Ferrari, en ekonomik ve küçük modeli California’yı Paris fuarında otomobilseverlerin beğenisine sundu.

Ford KA

KÜÇÜK sınıfta yer alacak olmasına rağmen oldukça konforlu tasarlanan Ford Ka, şirin tasarımı ve lüks iç mekanı ile kendi segmentini yeni bir boyuta taşıyor. Araçta 1.4 ve 1.6 litre hacminde benzinli ve dizel motorlar kullanılıyor.

Audi A1 konsept

AUDI, Paris fuarında kısa zamanda üretmeyi planladığı küçük sınıfta yer alacak modeli A1’in öncüsü olan ’A1 Sportback’ konseptiyle yer aldı.

Honda Insight

JAPON üretici Honda’nın, ’global hibrid’ felsefesi ışığında geliştirdiği yeni modeli Insight da Paris’in yıldızları arasında yer alıyor. Dünya genelinde farklı pazarlarda satılması planlanan Insight, Toyota Prius’a rakip olacak şekilde geliştirilmiş.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title