Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran Açıklaması

"Gelişmiş ülkelerin parasal sıkılaştırma süreci, ekonomisi sıcak para tahakkümü altındaki gelişmekte olan ülkeleri adeta sallarken, Türkiye şimdiden bu süreçten en olumsuz etkilenen ve ilerleyen dönemde çok daha fazla etkilenmesi beklenen ekonomi olarak öne çıkıyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin azaldığına dikkati çekerek, "Bu süreçte en kırılgan ekonomi Türkiye'dir. Sermaye çıkışları hızlandığında yaşanacaklar bellidir. İktidar sorumlu davranıp önlem almazsa ödenecek fatura çok daha ağır olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Oran, yaptığı yazılı açıklamada, ülke tahvillerinin iflas riskini gösteren "CDS"de Türkiye'ye ilişkin aylık ortalama değerin haziran-ağustos döneminde yüzde 87,4 arttığını belirtti.

ABD'nin tahvil alımlarını durdurarak yeni bir para iklimine geçeceğinin işaretini vermesiyle yabancı yatırımcıların gelişmekte olan ülke borsalardan çıkmaya başladığını ifade eden Oran, şunları kaydetti:

"Gelişmiş ülkelerin parasal sıkılaştırma süreci, ekonomisi sıcak para tahakkümü altındaki gelişmekte olan ülkeleri adeta sallarken, Türkiye şimdiden bu süreçten en olumsuz etkilenen ve ilerleyen dönemde çok daha fazla etkilenmesi beklenen ekonomi olarak öne çıkıyor. OECD, Türkiye'yi 'çürük elma'ların başında sayıyor. Dövizdeki yükselişin önüne geçilemiyor. Ekonomide dengeler hızla bozuluyor. Uluslararası kuruluşların raporları yeni süreçte 'en kırılgan' ekonominin Türkiye olduğunu gösteriyor."

Umut Oran, küresel sermaye otoritelerinin "parasal sıkılaştırma" kararının netleşmesiyle Türkiye'ye yönelik sermaye akımlarının yavaşlamaya başladığını ve Mayıs ayı itibariyle dövizdeki yükselişin Türkiye'nin 360 milyar doları aşan dış borcunun Türk Lirası karşılığını arttırdığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Büyük bölümü dolar ve avro cinsinden olan dış borcun kompozisyonundaki dövizlerde 31 Mayıs-13 Eylül arasındaki artışlar, Türkiye'nin dış borç stokunun lira cinsinden karşılığını yaklaşık 56 milyar lira büyüttü. Bu dönemde dövizdeki artışlar kur farkı olarak özel sektöre 38,5 milyar, kamuya yaklaşık 16,5 milyar, Merkez Bankası'na da 1 milyar lira dolayında ek yük getirdi. Bu dönemde en fazla kur farkı maliyetini, borçtaki payının büyüklüğüyle orantılı olarak özel sektör yüklendi. Özel sektörün 109,4 milyarı kısa vadeli olmak üzere toplam 248 milyar dolara yaklaşan dış borcunun lira karşılığı bu dönemde 38,5 milyar lira artarak 500 milyar lirayı aştı. Özel sektörde en büyük kur farkı maliyeti ise finans sektörü üzerine bindi. Banka ve diğer finans kuruluşlarının toplam 126,3 milyar dolarlık dış borcunun lira karşılığında 19,6 milyar liralık artış yaşandı."

İkinci çeyrekteki 3,7'lik büyümenin beklentilerin üzerinde olmasıyla yüzde 4'lük hedefe yaklaştığını ama sermaye hareketlerindeki olumsuzlukların yılın ikinci yarısı için beklentileri olumsuza çevirdiğini belirten Oran, ocak-temmuz döneminde cari açığın 42 milyar doları aştığını, bu nedenle de Türk ekonomisi için en önemli alanın cari açık olduğunu kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Umut Oran Türkiye Ekonomi Haberler

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

Özgür Özel: Asgari ücrete zam yapılmazsa sert tepki veririz

Özgür Özel: Asgari ücrete zam yapılmazsa sert tepki veririz

Bakmadan Geçme

Bugün sınav kaçta bitiyor? Bugün ÖSYM YKS sınavı saat kaçta bitecek? AYT'ye girmek zorunlu mu? TYT'ye girenler AYT'ye girmek zorunda mı? AYT'de tekrar kalem veriliyor mu? AYT'de tekrar kalem verilecek mi, yeniden kalem dağıtılacak mı 2024? AYT sınavı ne zaman, saat kaçta bitecek? AYT oturumu ne kadar, kaç dk sürecek? 2024 YKS/AYT sınavı başlangıç ve bitiş saati! AYT erken çıkış saati kaç? 2024 AYT sınavında en erken saat kaçta çıkılıyor? AYT sınavında ne zaman, saat kaçta çıkış yapılabilir? AYT SINAV SÜRESİ: AYT sınavında sınav süresi ne kadar, kaç dakika, kaç saat? AYT sınavı ne kadar sürüyor? Bugün sınav var mı? 9 Haziran bugün ne sınavı var? YKS sınavı iptal mi iddiaları doğru mu? AYT SORU DAĞILIMI 2024: AYT sınavında hangi derste, kaç soru bulunuyor? AYT sınavında soru dağılımı nasıldır? YKS sınavı saat kaçta bitecek? Bugün AYT sınavı saat kaçta, ne zaman bitecek 2024? AYT ve YDİL Sınavları Saat Kaçta Başlıyor, Kaçta Bitiyor? Yarın ne sınavı var? 9 Haziran Yarın hangi sınavlar, hangi ÖSYM sınavı var? Ahmet Selim Kul kimdir? Ahmet Selim Kul kaç yaşında, nereli? Ahmet Selim Kul hayatı ve biyografisi! Haber Global Digiturk'de hangi kanalda? Haber Global Digiturk'de kaçıncı kanalda, sırada? Mehmet Akif Ersoy hangi takımlı? Sunucu Mehmet Akif Ersoy hangi takımı destekliyor? Ali Koç - Aziz Yıldırım CANLI İZLE! Ali Koç/Aziz Yıldırım canlı yayını hangi kanalda, nereden izlenir?
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title