Haberler

Çeltikte Hasat Başladı

Güncelleme:

Türkiye çeltik üretiminin yüzde 20'sini karşılaşan Samsun'da çeltik hasadı başladı.

Türkiye çeltik üretiminin yüzde 20'sini karşılaşan Samsun'da çeltik hasadı başladı.

Samsun'un Alaçam ilçesi Gökçeboğaz köyünde çeltik tarlasında 'çeşit demonstrasyon' konulu hasat tarla günü düzenlendi. Ali ve Mustafa Çelebi'nin arazisinde düzenlenen tarla gününe Alaçam Kaymakamı Sadettin Doğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, Yakakent Belediye Başkanı Burhan Bayraktar, Proje İl Koordinatörü Ziraat Mühendisi Mustafa Rasi Uysal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Alaçam İlçe Müdürü Mehmet Güreş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bafra İlçe Müdürü Ahmet Dursun, teknik elemanlar ve çok sayıda üretici katıldı.

Alaçam İlçe Müdürü Mehmet Güreş'in açılış konuşmasının ardından Proje İl Koordinatörü Ziraat Mühendisi Mustafa Rasi Uysal tarafından bilgilendirme konuşması yapıldı.

Üretici Mustafa Çelebi, "Ecdadımız, Kızılırmak havzasına ilk çeltiği 1957 yılında ektiler ve bu bize ecdattan miras kaldı" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, "İlimizin şu anki Türkiye içerisinde toprak çeltik açısından baktığımızda neredeyse zaman zaman yüzde 20'lere yaklaşan bir pirinç üretimine sahip. Bu demonstrasyon çalışması ilimizde bulunan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitümüz tarafından yapıldı ve ülkemiz ekonomisine kazandırıldı. Bu çeşitlerin piyasada yer bulması ve 'Samsun' markası adı altında Türkiye tarımında yerini alması en büyük temennimiz. Özellikle Alaçam'ın bu sahasında bizim İl Müdürlüğü olarak bir toplulaştırma çalışmamız var" şeklinde konuştu.

Kaymakam Sadettin Doğan ise, "Alaçam'da çeltikten elde edilen gelir ülkemiz için önem arz etmektedir. Bizim bu kadar önem arz eden çeltik üretimi için 'ticari olarak ne yapıyoruz' diye düşündüğümüz zaman İlçe Müdürlüğümüzün koordinasyonunda verimi artırma yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda çeltik üretiminde bu çalışmalarımızın neticesini alıp, ülkemizin üretimindeki ağırlığının daha da ağırlaşacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından biçerdöverle ilk hasat yapıldı. Hasat sonrası yapılan ikramla program sona erdi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Çelebi Türkiye Alaçam Samsun Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title