Haberler

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan, Soruları Cevapladı Açıklaması

"Nasdaq OMX ile imzalanan anlaşma, başka stratejik işbirliği anlaşmalarına da kapı aralayacak" "İsimleri duyulduğu zaman herkesin hayranlık sedası yükselteceği markalar, dünyanın önde gelen finansal kurumları Borsamızla görüşmeye hazır olduklarını bize ifade etti" "(Nasdaq OMX ile stratejik işbirliği anlaşması) Genel Kurulun yapılması imza için hukuki bir şarttı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Nasdaq OMX ile imzaladıkları anlaşmanın başka stratejik işbirliklerine de kapı aralayacağını bildirdi.

İbrahim Turhan, Borsa İstanbul AŞ'nin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında, Nasdaq OMX ile 2012 yılı ortasında başlattıkları, 2013 yılı Temmuzunda ise bir üst seviyeye ulaştırdıkları stratejik ortaklık çalışmalarının bugün Genel Kurul'un Yönetim Kurulu'na yetki vermesiyle yeni bir döneme girdiğini söyledi.

Projenin birinci fazının 2014 yılı başından itibaren başlayacağını, 2015 yılı birinci çeyreği sonunda pay piyasası ve buna ilişkin takas sisteminin Genium INET teknolojisine geçmiş olacağını aktaran Turhan, bu çalışmalar sürerken başlayacakları ikinci faz çalışmalarında ise türev piyasalar, borçlanma araçları piyasaları ve emtia piyasalarının dönüşümünün gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Turhan, 2016 yılı ortasında bütün platformların intikalinin sağlanacağını ve 2016 yılı üçüncü çeyreğinden itibaren Borsa İstanbul'un bilişim teknolojileri personelinin bütün sistemin her türlü yetkinliğine sahip hale geleceğini, teknik destek ve bakımı da tamamen kendi imkanlarıyla yapabileceklerini kaydetti.

Kullandıkları teknolojinin şu anda dünyada en yüksek performanslı olarak ölçülen teknoloji olduğuna işaret eden Turhan, "Emrin borsaya gönderilmesiyle borsadaki eşleştirmenin tamamlanıp geri bildirimin yapılması arasında geçen kayıp zaman 40 mikrosaniyenin altında. Bu, saniyede 250 bin işleme kadar işlem gerçekleştirme imkanı veriyor size. Aynı zamanda daha evvel piyasalarımız için mümkün olmayan birçok işlem yapılabilir hale gelecek. Dünyanın en iyileri arasında olabilecek imkanı böylelikle sağlamış olduk" diye konuştu.

"Anlaşma bugün itibariyle imzalandı"

Dünyada böyle bir anlaşmanın bu kadar kısa bir süre içerisinde tamamlandığı bir başka örnek olmadığını ifade eden Turhan, şunları kaydetti:

"Anlaşma bugün itibariyle imzalandı. Burada Genel Kurul onayı gerekiyordu. Birincisi, anlaşmanın doğası gereği payların geri iktisabı sözkonusu olacağı için Türk Ticaret Kanunu'nun 379. maddesi uyarınca bununla ilgili izin almadan biz bu anlaşmayı imzalayamazdık. İkincisi de 6 Aralık'ta ortaya çıktı; esas sözleşme değişikliği talebi gerekti. O da son derece yerinde ve haklı bir talepti, biz de derhal katıldık. Hatta, bunun taslağını da Hazine, SPK ve Borsa İstanbul olarak birlikte kaleme aldık. Çünkü şu anda Borsa İstanbul'a ait olan ama 30 Aralık 2015 tarihinden itibaren kullanılmaması halinde Hazine'ye intikal edecek payların ileride geri dönmesiyle ilgili bir boşluk vardı. O hususun tamamlanması da esas sözleşme değişikliğini gerektiriyordu.

Yaptığımız anlaşmanın doğası gereği, anlaşma imzalandıktan sonra tarafların pozisyonunu değiştirecek esas sözleşme değişiklikleri daha zor olur. Biz bununla ilgili bütün süreci Nasdaq tarafına anlattık. Onlar da bunu kabul ettiklerini geleceği dönük bir ibraname ile bize taahhüt etti. Ondan sonra da bu Genel Kurulumuzu gerçekleştirdik. Yani bu Genel Kurulun yapılması imza için hukuki bir şarttı. Bugün bunu tamamladık. Şu an itibariyle de anlaşma imzalanmış oldu. Ama Nasdaq yetkilileriyle İstanbul'da ayrıca bir kutlama töreni yapacağız."

Ülke açısından önemli gördükleri bu başarının gerçekleşmesinde payları olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul Genel Kurul ve Yönetim Kurulu üyeleri ile çalışanlarına teşekkür eden Turhan, "Biz, şurada oturan insanlar, 16 çocuğa borçluyuz. Bu 16 çocuk, bu geçen süre zarfında babalarından ayrı kaldı. Ben bu başarıyı onlara ithaf etmek istiyorum. Çünkü biz bunu onlar için, Türkiye'nin geleceği için yaptık. İnşallah memleketimiz ve piyasalarımız için başarılı bir dönüşüm olur" dedi.

"Anlaşma, Türkiye'nin istikametiyle ilgili güzel bir işaret veriyor"

İmzalanan anlaşmayla çekilmesi planlanan yatırımcı sayısına ilişkin bir soruya yanıtlayan Turhan, "Bu anlaşmanın sinyal etkisi en az kendi içeriği kadar önemli. Çünkü bu anlaşma aslında Türkiye'nin istikametiyle ilgili de güzel bir işaret veriyor. Biz İstanbul'u dünyanın önde gelen finans merkezlerinden birisi yapma ve bu çerçevede Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi yapma idealine güçlü bir katkı sağladığımızı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Şimdiye kadar Türkiye'ye hiç yatırım yapmamış 4 tane dev fonun, Nasdaq OMX ile 3 Temmuz'da imzalanan mutabakat anlaşmasının ardından Türkiye'deki aracı kuruluşlarla anlaşmalar imzaladığını anımsatan Turhan, dünyanın en büyük tahvil takas sistemini işleten Euroclear ile devam eden görüşmelere de değindi.

Turhan, Euroclear'ın müşterisi olan ve büyük bir kısmının Türkiye'de hiç pozisyonu bulunmayan 200 bin kurumsal fonun doğrudan sisteme katılmasına imkan sağlayacak görüşmelerle Türk sermaye piyasalarında kalıcı bir gelişimin sağlanacağını belirtti.

"Bu anlaşma, şu andan itibaren Borsamıza ilgiyi de artırdı"

Nasdaq OMX ile imzalanan anlaşmanın başka stratejik işbirliği anlaşmalarına da kapı araladığına dikkati çeken Turhan, "Bu anlaşma bir kere Borsamızın değerine katkıda bulunacak. Artık daha rahat ve güvenli bir şekilde oturacağız pazarlık koltuğuna. Bunun yanında anlaşma, şu andan itibaren ilgiyi de artırdı. Aramızda gizlilik anlaşması olduğu için bu fonların ismini zikredemiyorum ama isimleri duyulduğu zaman hayranlık sedası yükseltecek markalar, dünyanın önde gelen finansal kurumları Borsamızla görüşmeye hazır oluklarını bize ifade etti" diye konuştu.

Bu anlaşmanın İstanbul Finans Merkezi Projesi'ne büyük katkı yaptığını vurgulayan Turhan, küresel fonların Türkiye'ye ilgisini artırmak için olanakları gelişmiş bir platform ihtiyacına işaret etti.

Turhan, "Burada anlaşmayla beraber sahip olduğumuz imkan, farklı para birimleri cinsinden işlem görebilecek, farklı dillerde işlem görebilecek, farklı varlıklarda işlem görebilecek ve bunu entegre bir şekilde yapabilecek bir işlem platformuna kavuşmuş olmak. Platformunuz yoksa çok kısıtlı bir hareket alanınız oluyor. Bu teknolojik dönüşümle biz bunu da sağlamış olacağız. Dolayısıyla yakın bölgelerdeki varlıkların Türkiye'de alınıp satılabilmesi çok kolay hale gelecek. İkincisi, biz bu teknolojiyi oralara ihraç etme imkanına da sahip olacağımız için sorunsuz bir şekilde bölge ölçeğinde entegre çalışabilecek bir teknoloji alt yapısına kavuşmuş oluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"(Halk arz) Şartlar uygun olursa 2015 yılının sonuna yetiştirmeye çalışacağız"

Anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgiler veren Turhan, Nasdaq OMX yönetimiyle iş süreçlerinin yönetimi için bir "Koordinasyon Komitesi" kurulacağını belirterek, "O komitede ben, Ali Çöplü Bey ve Mustafa Baltacı Bey yer alacağız. Karşı taraftan da yine yönetim kurulu üyesi düzeyinde 3 kişi yer alacak ve bütün projenin proje takvimine uygun bir şekilde ilerlemesini eş güdümlü olarak sağlayacağız" diye konuştu.

Turhan, halka arz takvimine ilişkin bir soruya ise "Halka arzı olabildiğince erken yapmak yönünde bir eğilimimiz var. Daha önce ben 2016 yılı içinde bunu yapabiliriz diye düşünüyordum, fakat belki şartlar uygun olursa 2015 yılının sonuna yetiştirmeye çalışacağız. Sayın Başbakan Yardımcımızın da (Ali Babacan) talimatı bu yönde oldu" yanıtını verdi.

Borsa İstanbul'un piyasa değerine ilişkin bir soru üzerine de Turhan, "Borsa İstanbul'un kendi değerinin tabi ki olabilecek en üst düzeye çıkmasını amaçlıyoruz. Fakat sahip olunan borsa paylarının değerinin artması tek başına bir şey değil. Bu anlaşmayla Türkiye sermaye piyasasasının yapısında ortaya çıkacak değişim ve bundan sağlanacak fayda çok daha önemli" cevabını verdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title