Haberler

Bddk, İzinsiz Faaliyette Bulunan İnternet Sitelerine Karşı Uyardı

BDDK izinsiz faaliyette bulunan internet sitelerine karşı uyarıda bulunarak, kredi kullanıcılarının yanlış yönlendirilmeleri ve olası mağduriyetleri açısından ciddi bir risk barındırması nedeniyle, bu tür izinsiz faaliyetlerde bulunan internet...

BDDK izinsiz faaliyette bulunan internet sitelerine karşı uyarıda bulunarak, kredi kullanıcılarının yanlış yönlendirilmeleri ve olası mağduriyetleri açısından ciddi bir risk barındırması nedeniyle, bu tür izinsiz faaliyetlerde bulunan internet sitelerine itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizdi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) izinsiz faaliyette bulunan internet sitelerine karşı uyarıda bulunarak, kredi kullanıcılarının yanlış yönlendirilmeleri ve olası mağduriyetleri açısından ciddi bir risk barındırması nedeniyle, bu tür izinsiz faaliyetlerde bulunan internet sitelerine itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

BDDK izinsiz faaliyette bulunan internet sitelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bankacılık mevzuatı uyarınca Türkiye'de bir bankanın kurulması için BDDK'dan izin alınmasının zorunlu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Gerçek veya tüzel kişiler bu izni almaksızın ticaret unvanlarında, her türlü belge, ilan ve reklamlarında veya kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda banka adını ya da banka gibi faaliyet gösterdikleri ya da banka gibi mevduat veya katılım fonu topladıkları izlenimini uyandıracak söz ve deyimleri kullanamazlar" denildi.

Kredilendirme ve ödünç verme işleminde bulunabilecek banka haricindeki gerçek ve tüzel kişilerin yetkilendirilmesinin ise 90 sayılı Ödünç Para Verme İşleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik'te düzenlendiğine işaret edilen açıklamada, söz konusu KHK uyarınca, izin alınmadan faiz veya her ne ad altında olursa olsun, bir ivaz karşılığı ödünç para verme işlemlerinin yapılmasının yasak olduğu belirtildi.

Bahse konu mevzuat çerçevesinde BDDK tarafından kuruluş ve faaliyet izni verilen finansal kuruluşların listesine Kurum'un internet sayfasından ulaşılmasının mümkün olduğunun altı çizilen açıklamada, KHK uyarınca faaliyet izni verilen ikrazatçı bilgilerinin ise Hazine Müsteşarlığı'ndan temin edilmesinin mümkün olduğu kaydedildi. Açıklamada, BDDK'ya yapılan muhtelif başvurulardan, kredi verme vaadiyle müşteri bilgileri toplayan bazı internet sitelerinin faaliyet gösterdiği ve söz konusu internet sitelerinde "gayrimenkul ipotekli kredi mi lazım?" "nakit ihtiyacına çözüm", "kredi fırsatı, kefilsiz kredi tutarı istediğiniz hesaba gönderilir", "araç ve konut krediniz bizden" "kredi kartı borçlarınızı tek seferlik, çok düşük işlem bedeli ile yapılandırıyoruz" şeklinde banka gibi faaliyet gösterildiği ya da kredilendirme faaliyetinde bulunulduğu izlenimi uyandırabilecek ve kamuoyunda yanlış algılamalara yol açabilecek bazı ifadelerin yer aldığı görüldüğü vurgulandı.

Kredi kullanıcılarının yanlış yönlendirilmeleri ve olası mağduriyetleri açısından ciddi bir risk barındırması nedeniyle, bu tür izinsiz faaliyetlerde bulunan internet sitelerine itibar edilmemesini isteyen BDDK, kişisel bilgilerin kesinlikle bu sitelerle paylaşılmaması amacıyla konunun kamuoyuna duyurulmasında yarar görüldüğünü vurguladı. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title