Haberler

Bddk, Düzenleme Taslaklarını Görüşe Açtı

BDDK, kredi riskine esas tutarın içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşım ile operasyonel riske esas tutarın ileri ölçüm yaklaşımı ile hesaplanmasına yönelik düzenleme taslaklarını görüşe açtı Taslaklara ilişkin görüş ve öneriler, 30 Mayıs'a kadar "duzenleme@bddk.org.tr" adresine gönderilebilecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi riskine esas tutarın içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşım ile operasyonel riske esas tutarın ileri ölçüm yaklaşımı ile hesaplanmasına yönelik düzenleme taslaklarını görüşe açtı. Taslaklara ilişkin görüş ve öneriler, 30 Mayıs'a kadar kuruma iletilebilecek.

BDDK'dan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Basel standartlarına uyum çalışmaları kapsamında, Basel Komitesinin yayımladığı standartlar, Avrupa Birliği mevzuatı ve ilgili diğer çalışmalar dikkate alınarak hazırlanan Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik ile Yönetmeliğin alt düzenlemeleri tebliğlerin 28 Haziran 2012'de yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.

Yönetmelikte, kredi riskine esas tutarın temel olarak kredi derecelendirme kuruluşlarının verdikleri dereceler çerçevesinde standart yaklaşım ile hesaplandığının belirtildiği açıklamada, bu kredi riskine esas tutarın standart yaklaşımın yanı sıra bankaların kendi hesaplanabilmesini teminen "Kredi Riskine Esas Tutarın İçsel Derecelendirmeye Dayalı Yaklaşımlar ile Hesaplanmasına İlişkin Tebliğ Taslağı" hazırlandığı bildirildi.

Açıklamada, içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşımların kullanılması durumunda, kredi riski azaltım tekniklerinin nasıl uygulanacağına ilişkin değişikliklerin Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Tebliğ'in içeriğinde ve sistematiğinde köklü değişiklikler gerektirdiği belirtilirken, söz konusu tebliğ yerine geçecek "Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Tebliğ Taslağı"nın oluşturulduğu kaydedildi.

İçsel derecelendirmeye dayalı yaklaşımların kullanılmasının, sermaye yeterliliği oranı hesaplamasında kullanılacak özkaynak kalemlerinde bazı değişiklikler gerektirdiğine vurgu yapılan açıklamada, bu kapsamda "Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı" hazırlandığı ifade edildi.

Yönetmelikte operasyonel riske esas tutarın "Temel Gösterge Yöntemi veya Standart Yöntem" ile hesaplanmasına ilişkin hükümler yer aldığının kaydedildiği açıklamada, Basel II standartlarına uyum çerçevesinde üçüncü bir yöntem olarak operasyonel riske esas tutarın İleri Ölçüm Yaklaşımları ile hesaplanmasına ilişkin olarak "Operasyonel Riske Esas Tutarın İleri Ölçüm Yaklaşımı ile Hesaplanmasına İlişkin Tebliğ Taslağı" da hazırlandığı bildirildi.

Gerek içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşımlara, gerekse ileri ölçüm yaklaşımlarına ilişkin hükümlerin "Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı" ile Bankaların Sermaye Yeterliliğinin ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik'e yansıtıldığının ifade edildiği açıklamada, söz konusu taslaklara ilişkin görüş ve önerilerin "duzenleme@bddk.org.tr" adresine 30 Mayıs 2014 tarihine kadar gönderilebileceği kaydedildi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu Avrupa Birliği Basel Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title