Haberler

Bakan Yıldız'dan : Ham Petrol Fiyatı Açıklaması

Bakan Yıldız: Ham Petrol Fiyatındaki Herhangi Bir Sıçrama Otomatik Fiyatlama Mekanizmasını Tahrik Eder.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji kalemlerinde ithalata bağlı olan petrol ve doğalgaz kalemlerinin uluslararası arenada fiyatının yükselmemesini temenni ettiklerini belirterek, "Hele hele ham petrolün varil başına fiyatının 75-80 dolarlar batından ilerleyeceğini ümit etmek istiyoruz. Bu rakamlardaki herhangi bir sıçrama otomatik fiyatlama mekanizmasını tahrik eder" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, makamında İtalya Büyükelçisi Gianpaola Scarante'yi kabul etti. Kabul sonrasında yapılan basın açıklaması sonrasında Bakan yıldız gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın elektrik fiyatlarında 2011 sonuna kadar herhangi bir değişiklik yapmama kararı aldıklarını açıkladığının anımsatılması üzerine Bakan Yıldız, Babacan'ın yaptığı açıklamaların 3 yıllık OVP'de yer alan değerler alakalı olduğunu söyleyerek, özellikle enerji kalemlerinde ithalata bağlı olan petrol ve doğalgaz kalemlerinin uluslararası arenada fiyatının yükselmemesini temenni ettiklerini kaydetti. Yıldız, "Hele hele ham petrolün varil başına fiyatının 75-80 dolarlar batından ilerleyeceğini ümit etmek istiyoruz. Bu rakamlardaki herhangi bir sıçrama otomatik fiyatlama mekanizmasını tahrik eder" dedi. Babacan'ın yaptığı açıklamaların bunlarla alakalı öngörüleri içinde alan açıklamalar olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, "Gelirleri itibariyle Hazine'nin bizim bağlı ilgili ve ilişkili kuruluşlarla alakalı ön gördüğü hedefler doğrultusunda yaptığı açıklamalardır" ifadesini kullandı.

-VATANDAŞIN ÜMİTLERİYLE OYNANMAMALI-

Konya ve Niğde'de, ısıtıldığında petrol ve doğalgaza dönüşebilin şeyl rezervi tespit yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, Bakanlık olarak petrol ve doğalgaz konusunda son derece temkinli konuşmalar yaptıklarını belirterek, "Hepimiz isteriz ki çok fazla rezervlerden çok fazla şeyler bulunsun. Ancak biz bu tür konuları ayakları yere basar bir şekilde götürmeye çalışıyoruz. MTA'nın bir raporundan alınarak yapılan haberde bir kısım abartılar var. Bunların gerçek dışı hesaplamalarla 2 ila 12 milyar gibi arasında çok büyük farklar olan rakamlarla telaffuz edilmesini, matematik olarak ta doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı. Yıldız, MTA'nın rezerv çalışmalarıyla ilgili raporların kamuoyuna yeniden bir şey bulunmuş gibi aktarılmasını doğru bulmadığını vurgulayarak, bu konularda temkinli olunması gerektiğini söyledi. Türkiye'de petrol ve doğalgaz bulunduğuna inandıkları için bu çalışmaların yapıldığını kaydeden Bakan Yıldız, "Vatandaşın ümitleriyle oynamamak adına çalışmalar nihayetine erdiğinde bunlar paylaşılmalı. Böyle 600 milyar dolar, 1 trilyon gibi rakamların gerçek hayatla çok bağdaşmadığını, bunlarla alakalı yapacağımız çalışmaların hele hele yıllık ithalat miktarı 30 milyar dolar civarında olan bir enerji girdisi içerisinde daha gerçekçi kullanılmasından yanayım" şeklinde konuştu.

-ÖZEL ŞİRKETLER KAYIP KAÇAKLARDAN ELDE EDİLEN TASARRUFUN KENDİLERİNE ZAM OLARAK YANSIMAYACAĞINI BİLİYOR-

Bakan Yıldız, elektriğe ve doğalgaza yönelik zam ile ilgili bir soru üzerine EPDK'nın tarifeler üzerinde yapacağı çalışmaların özellikle elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme projeleri dahilinde yapılan çalışmalar olduğunu söyledi. Yıldız, özel şirketlerin şartnamenin için de verilen sınırlar içerisinde çalışmalarını devam edeceğini ve tüketiciye tarife yoluyla yansıyacak bir fiyat artışı talebinde bulunmayacaklarını bildiğini kaydetti. Yıldız, "Hem tüketici için zarar getirmeyecek hem de performansını artıracak bir denge bir yapılanma içerisinde olacak. Türkiye'deki özelleştirme politikalarının doğru ve zamanında yapılmış olduğunu bunların dağıtım şirketlerinin özellikle elektrikle ilgili performans değerlerini artırıcı gelişeceğini, dolayısıyla kayıp kaçaklardan elde edilen tasarrufun kendilerine zam olarak yansımayacağını biliyorlar" dedi.

-ICT VE NABOCOO TÜRKİYE'NİN PORTGÖYÜNDE-

Bakan Yıldız ayrıca ITC Türkiye'nin ilgilendiği bir proje olduğunu belirterek, "Orta ve uzun vadede Nabucco'yla birbirine rakip olmayacağını düşündüğümüz bir projedir. Her iki projede Türkiye'nin portföyünde" diye konuştu.

-İTALYAN FİRMALARIN YATIRIMLARIYLA İLGİLİ GÖRÜŞTÜK-

İtalya Büyükelçisi Scarante yaptıkları görüşme hakkında bilgi veren Bakan Yıldız, özellikle iki ülke arasındaki enerji alanındaki işbirlikleri konularına değindiklerini söyledi. Özellikle ITC gibi, yenilenebilir enerji alanındaki bir kısım teknoloji transferleri gibi projelerden bahsettiklerini belirten yıldız, "Türkiye'de yapılacak doğrudan İtalyan firmalarının yatırımlarıyla ilgili görüştük" dedi. Yıldız ayrıca, Büyükelçiye bir iade i ziyarette bulunacağını belirterek, "Büyükelçiye makarna yemek istediğimi ilettim, onlarda kabul ettiler" dedi.

-"UZUN VE ÇOK VERİMLİ BİR GÖRÜŞME OLDU"-

İtalya Büyükelçisi Gianpaola Scarante ise yaptığı açıklamada, "Uzun ve çok verimli bir görüşme oldu. Enerji alanındaki tüm sektörler hakkında görüştük. İki ülkeyi ilgilendiren tüm projeler hakkında konuştuk. Özellikle İtalyan firmalarının yapmayı düşündüğü enerji konularını irdeledik" diye konuştu.(ANKA)

(EBR/ES/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Annesinden uzun ekmek istedi, yuvarlak ekmek aldı diye evi terk etti

Annesinden uzun ekmek istedi, yuvarlak ekmek aldı diye evi terk etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title