Haberler

Bakan Güler Btc Terminalini Gezdi

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Btc Projesinin Türkiye İçin Bir Rüya Olduğunu Kendilerinin Bu Rüyayı Gerçekleştirdiğini Belirterek, "Bu ve Benzeri Projelerimiz Ülkemize Jeopolitik ve Jeostratejik Faydalar Sağlıyor" Dedi.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, BTC projesinin Türkiye için bir rüya olduğunu kendilerinin bu rüyayı gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu ve benzeri projelerimiz ülkemize jeopolitik ve jeostratejik faydalar sağlıyor" dedi.

MÜSİAD Genel İdare Kurulu toplantısına katılmak üzere Adana'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, BTC Haydar Aliyev Deniz Terminali'ni ziyaret ederek 480. tankere petrol yükleme işlemini inceledi. Yükleme yapılan Yunan Bandıralı Ce-Merapi adlı 1 milyon varillik tankerin komuta kontrol merkezinde gazetecilere açıklamalarda bulunan ve sorularını cevaplandıran Bakan Güler, "Bugün itibari ile 480. tankeri yüklüyoruz. Bu tankerle Ceyhan'dan 378 milyon varil petrol yüklenmiş olacak. Bir bakıma dost ve kardeş Azerbaycan'ın Hazar Denizi'nden çıkan petrol Gürcistan ve Türkiye'den geçerek Ceyhan terminalinden yüklenmiş oluyor. Bu çok önemli bir rakam. Biraz sonra 480. tankeri uğurlayacağız. Biraz önce gemiyi de inceledik. Sistem gayet iyi çalışıyor. Bu çalışmalar neticesinde Türkiye ekonomisi 2 milyar dolar kadar gelir elde etmiş oldu. Şu ana kadarki çalışmalardan fevkalade memnunuz. Arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. İnşallah Samsun-Ceyhan'la birlikte bu bölgeye katma değer katacak. Başka projeler de gerçekleştireceğiz. Şimdi sırada Samsun-Ceyhan ve Nabucco projeleri var. Onlarla birlikte buraya yapılacak başka projeler var. Nabucco konusunda şu anda görüşmeler devam ediyor. Bildiğiniz gibi 2 gün önce Avusturya Cumhurbaşkanı ile görüşmeler yapıldı. Orada da Nabucco görüşüldü. Önümüzdeki ay hem tarife konusunda görüştüğümüz konulara hem de diğer konulara netlik kazandıracağız" dedi.

BTC'nin tam kapasiteye ulaşması yönündeki çalışmaların sürdüğünü de belirten Bakan Güler, halen günde 1 milyon varil yükleme yapıldığını hatırlatarak, bunu önce 1.2 milyon varile sonra da 1.6 milyon varile çıkaracaklarını kaydetti. BTC projesinin diğer projelerin de devreye girmesiyle Ceyhan bölgesine çok büyük katma değer sağlayacağını vurgulayan Bakar Güler, "Bütün bu projeler ülkemize hem stratejik hem de jeopolitik faydalar sağlıyor. Petrokimya tesisleri, rafineriler, tersaneler buranın ekonomisine olumlu katkılar sağlayacak. BTC bir rüyaydı. Bu rüyayı gerçekleştirdik. Bugün 482 tanker yükleniyor" diye konuştu.

Bakar Güler, Ceyhan terminalinden petrol yükleme yapılan tankerlerin en büyüğünün 2 milyon varil kapasitesi bulunduğu, bunun da 350 bin tona denk geldiği bildirildi.

Bu arada Bakan Hilmi Güler, Ceyhan yolu üzerinde bulunan Hacı Ömer Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde benzin katkı maddesi bio etonal üretimi yapılan Ahmet Tezcan'a ait Tezkim tesislerinde incelemelerde bulundu. Akaryakıt tesisleri alımı durdurduğu için üretime ara vermek zorunda kalan tesisin sahibi Tezcan, Bakan Hilmi Güler'den soruna çözüm için yardımcı olmasını istedi. Bakan Güler de öncelikle bu konuda girişimlerde bulunacağını, bununla ilgili gerekirse yasal düzenleme yapacaklarının sözünü verdi.

(MT-AK-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title