Haberler

Bağış: AB ile Müzakerelerde Yabancı Yatırımcıların Yardımını Bekliyoruz

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Uluslararası Yatırımcıların Türkiye'nin AB'ye Tam Üyelik Sürecinde Önemli Rol Oynayacaklarını Vurguladı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, uluslararası yatırımcıların Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde önemli rol oynayacaklarını vurguladı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) 28’inci Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda konuşan Bağış, küresel sermayeyi önemsediklerini ifade ederek, AB ile müzakerelerde uluslararası yatırımcılara büyük bir görev düştüğünü, onun için buraya onların yardımını beklediğini söylemeye geldiğini kaydetti.

Kayıp yıllar değil

Bazılarının 2007 ve 2008’i kayıp yıllar olarak ilan ettiğini belirten Bağış, "Ben öyle görmüyorum. 2007’de Türkiye üç seçim atlattı. 2008’de iktidar partisine karşı bir kapatma davası gündemi vardı. Bütün bunlara rağmen, Türkiye’de Vakıflar Kanunu, TRT Kanunu ve 301 gibi çok hassas, tartışmalı geçen kanunların o dönemde Meclis’ten geçtiğini görüyoruz" diye konuştu. Bağış, 31 Aralık 2008 günü Türkiye ulusal programının yayınlandığını, ocak ayında AB müzakerelerine odaklanacak yeni bir bakanlığın kurulmasının kararlaştırıldığını, atamasının yapıldığını ve daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 yıllık bir aranın ardından Brüksel’e gittiğini anımsatırken, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ana muhalefet liderimiz de Brüksel’e gitti, o da uzun bir aradan sonra ilk defa gitti. Hatta orada mütevazı bir ofis de açtı. Bu Türkiye’de iktidarıyla, muhalefetiyle bu hedefte birlikte olduğumuzun bir göstergesi."

Boykot endişesi

YASED’in 28’inci Genel Kurulu’nda başkan olarak son konuşmasını yapan Tahir Uysal da büyüme oranlarının tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de düştüğünü ve 2008 için yüzde 1 civarında bir büyüme gerçekleşeceği beklentisinin olduğunu söyledi. Uysal "Uluslararası yatırımların küresel ölçekte en az yüzde 20 daralmaya girdi. Ticaret yaptığımız pazarlarda yaşanan daralma ile ticaret hacimlerinin ciddi düşüş gösteriyor. Ekonominin geleceğine ilişkin olumsuz beklentiler sürüyor ve işsizlik tırmanmaya başlıyor. Yani krizin ekonomik ve sosyal hayatın her kolunda hissedilmeye başlandığı işte tam bugünde Türkiye-AB ilişkileri unutulmaması gereken birçok noktaya temas ediyor" dedi. Uysal, tüm dünyada artan korumacı ekonomik değerlendirmelerin Türkiye’de de endişe veren aksiyonlarla görülmeye başlandığını kaydederek "Hatta Türkiye’de kurulmuş, istihdam yaratıcı, ticaret hacmini artırıcı, katma değer kazandıran yatırımlar yapan, ülkemizin büyümesine katkıda bulunan bizlerin de ’yabancı’ yatırımcılar olarak eleştirilmeye başladığımızı görüyoruz. Son dönemde yaşanan boykot tartışmaları sanırız bu yanlış yargıların en çarpıcı örneğidir. Halbuki ülkemizin gelişme ve kalkınması, rekabetin artırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi yolunda yaptığımız çalışmalar tam da bu yargıların aksini ispat ediyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Galatasaray stat müdürüne darp girişimiyle ilgili 2'si futbolcu 5 kişi ifadeye çağrıldı

Galatasaray stat müdürüne darp girişimiyle ilgili 2'si futbolcu 5 kişi ifadeye çağrıldı

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Reisi'nin cenazesine Türkiye'den iki isim katılacak

Reisi'nin cenazesine Türkiye'den iki isim katılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title