Haberler

Alın Size Bağımsızlık

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın Enflasyonla Mücadele Konusunda Özeleştiride Bulunmasını İstedi.

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele konusunda özeleştiride bulunmasını istedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, “Merkez Bankasının da enflasyonun bu seviyede çıkması konusunda, zannediyorum ki bir öz eleştiride bulunması gerekir” dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara Sanayi Odası (ASO) 1'nci Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile Milli Prodüktivite Merkezinin (MPM) “Verimliliği Artırma Projesi”nin protokol töreni ile ASO 1'nci OSB internet altyapısının açılışına ilişkin toplantısına katıldı.

ASO 1'nci Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda gerçekleştirilen imza töreni öncesinde, bir konuşma yapan Çağlayan, enflasyon ve Merkez Bankası ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Kendisinden önce konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir'in konuşmasında, YTL'nin aşırı değerlenmesi konusuna da değindiğini anımsatan Çağlayan, bu konuda söylenecek söz bulunmadığını kaydetti.

Ancak ortada Merkez Bankasının bağımsızlığı konusunun bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, bu bağımsızlığın nerede başlayıp nerede bittiğinin de herkes tarafından bilindiğini söyledi.

Çağlayan, Sanayi Bakanlığı görevine geldiği sırada, Merkez Bankası ile ilgili sözlerinin gazetelerdeki bazı kalemşörler tarafından yanlış anlaşıldığını, oysa kendisinin birçok platformda Merkez Bankasının bağımsızlığını savunduğunu kaydetti. Merkez Bankasının bağımsızlığına ilişkin sınırların iyi tarif edilmesi gerektiğini belirten Çağlayan, “Merkez Bankasının bağımsızlığı Türkiye'nin ekonomik gelişmesinden bağımsızlık anlamına gelmez” dedi. Zafer Çağlayan, bu gelişmeler üzerine kendisinin de Amerikan Merkez Bankası ile ilgili konuşmayı tercih ettiğini anlattı.

Çünkü Amerikan Merkez Bankasının genel ekonomideki gelişmelere, istihdam ile ilgili verilere baktıktan sonra, Para Kurulu'nu toplayıp faiz ile ilgili gerekli tedbirleri aldığını ifade eden Çağlayan, bu çalışmaları da kendisinin takdirle izlediğini bildirdi.

Son açıklanan enflasyon rakamlarının dikkatle izlenmesi gerektiğine işaret eden Çağlayan, “Merkez Bankası fiyat istikrarını korumaktan sorumlu olan kuruluştur. Buyurun bağımsızlık sizin. Ama Merkez Bankasının, enflasyonla mücadelede gelmiş olduğumuz noktada, enflasyon konusundaki eleştirilerin Hükümete gelmesini de ciddi anlamda haksızlık olarak kabul ediyorum” dedi.

Enflasyon ve ekonomideki bazı konjonktürel gelişmeler konusunda, dünyada çok önemli bir dönemden geçildiğini belirten Çağlayan, kalp grafiği gibi zaman zaman iniş ve çıkışların yaşanabileceğini söyledi.

Çağlayan, “araba kasisli yolda ilerlerken zaman, zaman o kasise girdiği çıktığı zaman, mutlaka etkileşim içinde olacaktır. Ama şunu ifade edeyim. Bu konuda hükümet olarak enflasyon politikalarından en ufak şekilde taviz verilmeyecektir” diye konuştu.

“MERKEZ BANKASININ ÖZ ELEŞTİRİDE BULUNMASI GEREKİR”

Enflasyonla mücadelede hükümet olarak kararlı olduklarını, Başbakan da dahil olmak üzere her fırsatta dile getirdiklerini belirten Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

“Merkez Bankasının da bu konuda, enflasyonun bu seviyeye çıkması konusunda zannediyorum ki bir öz eleştiride bulunması gerekir. Evet doğrudan gıda sektöründeki artış, enerji sektöründeki artış, konut sektöründeki artış da enflasyonun artması noktasında önemli etkendir. Dünyada da gıda sektöründe artışlar olmuştur. Yaşanan kuraklığında etkisi var. Enflasyonun tek haneli olarak sürdürülebilir olması ve daha aşağı seviyelere çekilmesi konusunda programımızdan, planımızdan en ufak şekilde taviz vermemiz söz konusu olmadı ve olmayacaktır.”

“KIDEM TAZMİNATINI BU DÖNEMDE ÇÖZMEK ZORUNDAYIZ”

Konuşmasında kıdem tazminatı sorununa da değinen Bakan Çağlayan, “ Türkiye'de yıllardır tabu olma noktasına gelmiş kayıt dışını teşvik eden, sanayi ve üretimin önünde engel teşkil eden kıdem tazminatı meselesini de bu dönemde çözmek zorundadır ve çözecektir” diye konuştu.

Çağlayan ASO Başkanı Nurettin Özdebir'in dile getirdiği ve eleştirdiği ihracatçılardan “ihracat vergisi” alınması konusuna da değinirken, “sizin üzerinize ilave gelecek hiçbir yükün altına imza atmam. Hiçbir kurum kuruluşun amacı, sebebi ne olursa olsun getireceği hiçbir yükün altına imza atmam” dedi. Sanayilere yönelik getirilecek hiçbir yüke kesinlikle izin vermeyeceklerini ifade eden Çağlayan, sanayicilerden bu konuda rahat olmalarını isterken, “ama bir taraftan da dinamik olun. Siz ne söylediğimi anladınız” diye seslendi.

KOSGEB'DEN YENİ TEŞVİK

Zafer Çağlayan, KOSGEB İcra Kurulunun Mart ayının 13'ünde toplanacağını da belirterek, bu toplantıdan yeni bir karar çıkacağını söyledi. Çağlayan, yapılacak düzenleme ile özellikle ileri ve orta teknoloji yatırımlarının destekleneceğini belirterek, bunun çok önemli olduğuna bildirdi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Başkanı Mustafa Deryal'a günün anısına birer el yapımı tabak hediye etti.

ASO Başkanı Çağlayan, daha sonra ASO 1. OSB'de incelemelerde bulundu. Çağlayan, futbol sahasında antreman yapan OSEP öğrencilerinden oluşan futbol takımının çalışmalarını kısa bir süre izlerken, bir ara kaleciye penaltı çekti. Kaleci penaltının ilkini kurtarırken, ikinci penaltıda ters köşeye yattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title