Haberler

Akaryakıtta görülmemiş indirim beklentisi! Gerçekleşirse araç sahipleri istasyonlara akın edecek

Güncelleme:

Motorin, LPG ve benzin fiyatları, araç sahipleri tarafından yakından takip ediliyor. ABD ham petrolü Ocak ayından bu yana ilk kez 80 doların altına gerilerken akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi oluştu. Sektör temsilcileri bu indirimin 5 liradan daha fazla olabileceği görüşünde.

Ham petrol fiyatı, birçok ülkede yapılan faiz artışlarının küresel enerji görünümüne ilişkin beklentileri kötüleştirmesiyle 4. haftayı da düşüşle tamamlamaya hazırlanırken, ABD ham petrolü Ocak ayından beri ilk kez 80 doların altına geriledi. Düşüş sonrası başta benzin ve mazot fiyatları olmak üzere akaryakıt fiyatları için indirim beklentisi oluştu. Konuşulan indirim rakamı ise araç sahiplerini ziyadesiyle memnun edecek cinsten...

KONUŞULAN RAKAM 5 LİRA

Sektör temsilcileri tarafından ortaya atılan iddialara göre akaryakıt fiyatlarında 5 liradan daha fazla bir indirim yapılacağı belirtildi. Ancak 5 liralık indirim söylentisi olsa da petrol piyasaları bugün yükselişe geçti. Brent petrol bu sabah 83,50 doların üzerine yükselirken, ham petrol ise 77,35 dolardan işlem görüyor.

DURGUNLUK SİNYALLERİ TALEP BEKLENTİSİNİ DÜŞÜRÜYOR

Dünya üzerindeki başlıca merkez bankalarının para politikaları daha da sıkılaşırken bunun talebe yönelik etkileri devam etti. ABD Merkez Bankası (Fed) yöneticileri dün enflasyonu düşürme ihtiyacının altını çizerek bunun bir durgunluk pahasına da olsa yapılması gerektiğini belirtti. FED Cleveland Başkanı Loretta Mester, yetkililerin kısıtlayıcı para politikasını bir süre daha sürdürmesi gerektiğini belirtti. Rusya-Ukrayna savaşının sürmesi ve resesyon endişeleri ile birlikte enerji tüketiminin düşeceği beklentileri, petrol fiyatlarının iki yıl sonra ilk kez üç aylık bir kayıp serisine hazırlanmasına neden oldu.

BRENT PETROL NEDİR?

Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilmiş olup, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol'ün işlenmesi daha kolay olan "tatlı petrol" sınıfında yer almasını sağlar.

Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır. Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.

BİR VARİL BRENT PETROL KAÇ LİTREDİR?

SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir. Bütün ham petroller eş değerde değildir.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

Bakmadan Geçme

Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi? Survivor'da dün kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 2 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? #128204 LGS yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık?
Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

500

Yorumlar (24)

Çınar Saraç:

Burda futbol takımı tutar gibi birileri taraf tutuyor her neyse dünya faiz yükseltip enflasyonu aşağı çekmeye çalışırken bizimkiler faiz düşürüp doları tavan yapıp enflasyonu yükseltenlere hala dış güçler diyorsunuz doktor muayenesi benden gidip muayene olun

107
32
yanıtYanıtla
Mert Çimen:

Asıl soru dünya faizi yükselterek enflasyonu dizginlemeye çalışıyor mu değil dizginledi mi olacak petrolü düşürdüler enflasyon ne oldu bakalım git 3 büyük merkez bankasının hedefine ve geçen ayki sonuçlara bak bakalım hedeflenen rakamlar tutmuş mu

yanıt0
yanıt0
Erkan Can :

tam 1 yıl önce dünya petrol varil fiyatı 78 dolar,ülkemizde mazot fiyatı 6,80 tl..Bugün petrol varil fiyatı 80 dolar ve ülkemizde mazot 23 tl..halk olarak neden böyle diye sorsak aslında yöneticilerimize ? hesap sorsak hesap verseler medenice ?

90
16
yanıtYanıtla
Çınar Saraç:

Bir sene önce dolar ne kadar dı onu neden söylemiyorsun kendini uyanık sanıp ülkenin kötü gidişatına sevinen birisin belli

yanıt8
yanıt41
Erkan Can :

Çınar en azından fiyat yükselişinin dolardan kaynaklandığını anlamışsın, şimdi doların yükselişinin yanlış ekonomi politikaları,olmayan adalet eğitim teknoloji tarım politikalarımızdan kaynaklandığını da anlarsan tamamdır.

yanıt24
yanıt3
CUMA İNAN:

Tebrikler tarihte böylesi görülmemiş bunu yaparsa Akp yapar zaten milletle dalga geçiliryor sanki bundan bir yıl önce 35 liraydı şimdi bu hale geldi düştü. Bu ulaşıma neden yansımıyor otobüs ve dolmuş fiyatları artıyor düşmüyor yoksa bu ülkede yönetim yokmu

84
12
yanıtYanıtla
Umit Cetin:

enflasyonu artık yenmiş durumdayız artık eskisinden daha güçlü bir ekonomiye sahip olacağız hamdolsun cumhurbaşkanımızla dünyaya faiz yükseltmeden nasıl ekonomi düzelir dersini vermiş durumdayız

20
73
yanıtYanıtla
davut yılmaz:

ne büyük bir lütuf sanki türkiyede herşey yakıta endeksli değilmi o yüzden yakıt fiyatlarının düşmesi makul fiyata inmesi elzemdir gereklidir önemlidir çarkların dönmesi üretimin sürmesi için nokta.

80
7
yanıtYanıtla
Eren İsmail:

Davut kardeş gıda fiyatları ulaşım ile alakalı fiyat artışı vardır. Daha birçok şey gaz benzin doğalgaz ile alakalı fiyat artışı mevcutdur

yanıt37
yanıt3
mustafa mermerkaya:

2021 varili 85 dolar dolar 8 tl mazot litre 8 tl 2022 varil 80 dolar dolar 18,40 mazot litre 24 tl saksıları çalıştırn da düşünün aradaki devasa fark nereden kaynaklanıyor... 2 dakika beyninizi yorsanız herşeyin farkına varacaksınz ya.

61
14
yanıtYanıtla
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title