Haberler

Akaryakıt Fiyatlarında Yeni Dönem Resmen Başladı

Güncelleme:

EPDK'nın, akaryakıt fiyatlarının takibi için belirlediği yeni metodoloji yürürlüğe girdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK), akaryakıt fiyatlarının takibi için belirlediği yeni metodoloji yürürlüğe girdi.

Kurulun, akaryakıt fiyatlarının takibine ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

FİYATLAR NASIL BELİRLENECEK?

Buna göre, rafinerici lisansı sahiplerinin akaryakıt satış fiyatının takibinde Platts European Market Scan'de CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında dolar/ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatların ortalamasının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan döviz satış kuru üzerinden liraya çevrilmiş olan tutarı (TL/ton) dikkate alınacak.

Bu tutarın TL/litre değerinin hesaplanmasında yoğunluk değeri, motorin için 0,845 ton/metreküp ve benzin için 0,775 ton/metreküp olacak. Rafinerici lisansı sahipleri tarafından belirlenecek ürün fiyatında ürünün uluslararası piyasadaki fiyatının TL cinsinden değerine ilaveten ülke içi pazara sunumu kapsamında katlanılan maliyetler de dikkate alınacak.

HER İLDE FİYAT FARKLI OLACAK

Dağıtıcılar tarafından ilan edilen tavan/tavsiye fiyatlarının tespitinde, ilgili ürün için rafinerici lisansı sahiplerince belirlenen satış fiyatı ve takip edilen en yakın erişilebilir serbest piyasalardaki fiyat oluşumundaki dağıtıcı ve bayi marjı esas alınacak. Pompa satış fiyatları nakliye maliyetleri de dikkate alınarak iller bazında farklı belirlenebilecek.

AĞIRLIKLI ORTALAMA HESAPLANACAK

Dağıtıcı ve bayi marjı toplamının takibinde; 1 Ocak 2015 tarihine kadar en yüksek işlem hacimli 8 dağıtıcının İstanbul (Avrupa Yakası) için Kuruma bildirmiş olduğu bayi tavan satış fiyatlarının ortalaması, söz konusu tarihten itibaren en yüksek işlem hacimli 8 dağıtıcının bayilerine ilişkin Kuruma bildirilen ilan panosunda yer alan satış fiyatlarının ağırlıklı ortalaması göz önünde bulundurulacak.

AVRUPA İLE UYUMLU OLACAK

Türkiye ağırlıklı ortalama pompa fiyatından rafineri satış fiyatının düşülmesi ile bulunacak marjın, takip edilen ülkeler (Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Almanya) için Avrupa Birliği resmi internet sayfasında yayımlanan vergisiz pompa satış fiyatlarından ilgili ülkelerdeki ülke içi rafineri satış fiyatları düşülerek bulunan marjların ortalaması ile uyumlu olması esas olacak.

FARK OLURSA POMPAYA YANSIYACAK

Takip edilen ülkeler için ülke içi rafineri satış fiyatına ulaşılamaması durumunda, rafineri fiyatı olarak Platts European Market Scan'de CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında dolar/ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatların ortalaması baz alınacak. Belirlenecek marjlara, Türkiye ile takip edilen ülkelerdeki piyasa şartlarındaki farklılıkların etkisi yansıtılabilecek.

Kararda yer alan takip metodolojisi kapsamında yapılan düzenlemelere uyulmaması halinde, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun "fiyat oluşumu" başlıklı 10'uncu maddesi kapsamında gerekli idari işlemler yapılacak.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genova Ekonomi Ekonomi Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafını indirmişti! Tatvan Belediye Başkanı Mümin Erol hakkında soruşturma başlatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafını indirmişti! Tatvan Belediye Başkanı Mümin Erol hakkında soruşturma başlatıldı

CHP'li Ceylan'dan çok konuşulacak iddia: Generalin makam aracında terör örgütü üyeleri mi taşındı?

CHP'li Ceylan'dan çok konuşulacak iddia: Generalin makam aracında terör örgütü üyeleri mi taşındı?

İkisi de hap içerek yaşamına son vermiş! Kız kardeşlerin 4 saat arayla ölümünde sır perdesi aralandı

İkisi de hap içerek yaşamına son vermiş! Kız kardeşlerin 4 saat arayla ölümünde sır perdesi aralandı

Öğrencileri taşıyan otobüs nehre düştü, 6 kişi hayatını kaybetti

Öğrencileri taşıyan otobüs nehre düştü, 6 kişi hayatını kaybetti

500

Yorumlar (11)

as.ücretli:

her şeyi avrupaya göre ayarlamaya çalışıyorlar maaşlar hariç

68
0
yanıtYanıtla
DERSİMLİ:

POMPANIN ÖNÜNE HER YAKLAŞTIKÇA AK SARAYI HATIRLAYIN. İSTANBULDA BİRÇOK YERDE KAÇAK MAZOT BENZİN BULUNUYOR YARI FİYATINA NE DİYE 2 KATINA ALIYORSUNUZ.

39
11
yanıtYanıtla
ANTİ GEREKSİZ:

Bebek uyuturken ninniyi kesince birden gözlerini fal taşı gibi açar ya . işte ele gözünüzü açmayın diye ikide bir biraz değiştirilmiş nini dinliyorsunuz :D

41
0
yanıtYanıtla
ethemmobilWeb@haberler.com:

Yeni sistemin adı geçirtoloji

27
1
yanıtYanıtla
nasssı yani ????????:

nasıl bir haber anlayan beri gelsin

26
0
yanıtYanıtla
suskun:

hava cıva

25
0
yanıtYanıtla
ada:

beş tane araba alıp satım yakıt fiyatı yöksekliği nedeniyle depoyu fulleyemedsim bu yüzden km ülçüsü bilemedim

11
0
yanıtYanıtla
işçi:

yalan yada gerçegin 1000 metre yakınından bile geçmiyor bu haber

10
0
yanıtYanıtla
erhan:

saray yapıldı yapılıyor bin odalı canım. onların parası nasıl çıkacak. herşeye yüzde 10 zam ama maaşlara yüzde 3. . . kes kes biraz daha kes. akp ile hedef 2023 türkiyeyi bölüp satacak az kaldı

5
1
yanıtYanıtla
bora:

bir faprıka kurulur işçi işe baslar, sonra işçi denetleyen lazım denir usta bası dıkerler basına sonra usta basınıda denetlemek lazim denır müdür koyarlar, oda yetemez genel müdür girer devreye derken yönetim kurulumuz toplanır giderler fazla sistem çökecek kararı cıkarılır işçimizin işine son verilir THE END :)

2
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title