Haberler

1. Ulusal Test Muayene Çalıştayı Başladı

Özel sektörün ihtiyaçlarının belirlenmesi ve yurt dışına aktarılan test ve muayene hizmetlerinin ülkemize kazandırılması amacıyla düzenlenen 1. Ulusal Test Muayene Çalıştayı, Gebze’deki Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Kampüsü’nde başladı.

Özel sektörün ihtiyaçlarının belirlenmesi ve yurt dışına aktarılan test ve muayene hizmetlerinin ülkemize kazandırılması amacıyla düzenlenen 1. Ulusal Test Muayene Çalıştayı, Gebze'deki Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Kampüsü'nde başladı.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk'ün liderliğinde yapılan çalıştaya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve çok sayıda protokol davetlisi katılırken, Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruşları temsilcileri de çalıştaya yoğun katılım gösterdi.

Çalıştay'da bir konuşma yapan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, "Test ve muayenelerin Türkiye'de gerçekleştirilememesinden dolayı ciddi maliyet baskısı altında kalınıyor" dedi.

"YURT DIŞINA 2,5 MİLYAR DOLAR TEST VE MUAYENE TRANSFERİ VAR"

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk, standart belirleme faaliyetleri nedeniyle Türkiye'nin yurt dışına çok büyük döviz çıkışının olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: "Biz 2,5 milyar dolar üzerinde bir uygunluk değerlendirme pazarının Türkiye'de olduğunu iki yıldır iddia ediyoruz ve bunu değişik hesaplarla ortaya koymaya ve dikkatleri çekmeye çalışıyoruz. Çünkü sonuçta bu pazar çok ciddi anlamda yurt dışına bağımlı bir pazar. Ne yazık ki Türkiye'nin yurt dışına çok ciddi miktarda döviz transfer ettiği bir pazar. Aynı zamanda bu pazarda etkin olamadığımız için Türkiye'de Ar-Ge faaliyetleri gereken hıza erişemiyor. Yine üretimde, bu test ve muayenelerin Türkiye'de gerçekleştirilememesinden dolayı ciddi maliyet baskısı altında kalınıyor. Dolayısıyla Türkiye test ve muayene ihtiyacını ciddi oranda ortaya koyabilmeli ve bu alanda gerekli yatırımları yapabilmeli. Hatta bulunduğumuz konum itibariyle Türkiye aynı zamanda coğrafyasının da test ve muayene pazarı olmaya aday tek ülkedir. Gerçekten doğru planlamayı yapabilirsek, başta Orta Doğu olmak üzere geniş bir coğrafyaya test ve muayene hizmetleri sunabilir ve dışarıya giden dövizin içeriye gelmesini sağlayabiliriz."

"TÜRKİYE ORTADOĞU'NUN TEST MERKEZİ OLABİLİR"

Şentürk, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Ben Türk Standartları Enstitüsü Başkanı olarak kendi politikamızı açık ve net şekilde söyleyebilirim. Türkiye'de akredite bir laboratuvar varsa ve Türkiye'nin ihtiyacını karşılıyorsa biz o laboratuvar yatırımına girmiyoruz. Bundan dolayı da ciddi tepki alıyoruz. 'Efendim TSE şu testi yapmıyor beni başka kuruma yönlendiriyor'. ya arkadaş sen iki testini yaptıramıyorsun diye milyonlarca doları Türkiye'nin çöpe atma lüksü yok. Çünkü olmayan bir sürü laboratuvar var Türkiye'de, ben de kıt kaynaklarımı buna ayırıyorum."

"2023 HEDEFLERİ İÇİN STANDART BELİRLEMEDE SÖZ SAHİBİ OLUNMALI"

Standartların belirlenmesinde dünyada söz sahibi ülkeler arasında ülkemizin olması gerektiğini ifade eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ise, "Dünyada bana verilen rakamlara göre, 140 milyar dolarlık standartlar için harcanan bir para var. Dolayısıyla çok önemli bir miktardan bahsediyoruz. Türkiye'de 1,5 milyar dolarlık bir pazar var. 1,2 milyar dolar her yıl bizim sanayicimizin, üreticilerimizin yurt dışına aktardığı bir kaynak var. Bizlerin, dünya da standartları belirleyen organizasyonlar içinde güçlü olmamız, bizim 2023 yılı hedeflerimiz için de son derece önemlidir" dedi. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Hulusi Şentürk Murat Özdağ Türkiye Gebze Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title