Haberler

1.4 Milyon Tomurcuktan Elde Edilip Kilosu 12 Bin Avro'dan Satılıyor

1.4 milyon tomurcuktan elde edilip kilosu 12 bin Avro'dan satılıyor Gül yağı servet niteliğinde Bir kilo gülyağı için 1.

1.4 milyon tomurcuktan elde edilip kilosu 12 bin Avro'dan satılıyor

Gül yağı servet niteliğinde

Bir kilo gülyağı için 1.4 milyon adet gül tomurcuğu gerekiyor

Kozmetik sanayinin en pahalı hammaddelerinden biri olan gülyağından bir kilo elde etmek için 1 milyon 400 bin adet gül tomurcuğunun işlenmesi gerekiyor

Bir kilosu servet niteliğinde olan gülyağının kilosu 12 bin avrodan ihraç ediliyor

ISPARTA - Dünya gül çiçeği üretiminin yüzde 65'ini karşılayan lider konumdaki Isparta'da kozmetik sektörünün en önemli hammaddelerinden gül yağı çok büyük emekler sonucu elde ediliyor. Yaklaşık 50 bin TL olan kilo fiyatıyla servet niteliği taşıyan gülyağından bir kilo elde etmek için 1 milyon 400 bin adet gül tomurcuğunun işlenmesi gerekiyor.

Gülün Yolculuğu

Sabahın erken saatlerinde gül bahçelerinde toplanan güller çuvallara katılarak alım merkezlerine götürülüyor. Tartımdan geçtikten sonra 400 kilogram gül çiçeği 1.5 ton su dolu kazana dökülerek kazanın kapağı kapatılıyor ve buhar verilerek kaynatılmaya başlanıyor. Kaynama sırasında gül çiçeğinde bulunan yağ kesecikleri patlıyor. Buharlaşarak suyla birlikte tüp içinden geçerek soğuk ortamda karşılaşıyor. Yoğunlaşma sonucu gül yağı ayrışmış bir şekilde cam fanusta toplanıyor. Ardından musluklardan şişelere alınarak yağ odasına götürülüyor. Burada filtreleme işleminden geçirilerek gül yağı elde ediliyor.

Gülyağı Kozmetik Sektörünün En Pahalı Hammaddelerinden

Gül yağı fabrikasına gelen güllerin girişte tartımdan geçtikten sonra araçlardan indirilerek, gül çiçeklerinin kazanlara taşındığını belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, "Yapılan tartımlardan sonra her bir kazanını kapasitesine göre ortalama 1.5 ton su ve 400 kilogram gül çiçeği kazanlara katılarak distilasyon yöntemiyle gül yağı elde dilmektedir. Gül yağı parfüm ve kozmetik sanayinin en pahalı ve en önemli hammaddelerinden biridir. Bu fabrikada 11 adet kazan bulunmaktadır. 2 adet de ikinci distilasyon için kullandığımız kazanlar faaliyet gösteriyor. Günde 80 tonunun üzerinde gül işleme kapasitesine sahibiz. Sezon içinde değişik fabrikalarda üretimi yapılan gülyağları merkezimizde bir araya getirilerek tek tipte ve kalitede gül yağı elde ediliyor. Bu gülyağı bizim ticari olarak piyasaya sunduğumuz Gülbirlik kalitesindeki gülyağı. Gülyağı yanında gül konkret de üretiyoruz. Gül konkretinin diğer ismi katı gül yağı. Sıcak haledeyken akışkan olan konkret, soğutulduktan sonra krem kıvamında donar güzel kokusuyla parfüm ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır" bilgisini verdi.

Tamamı İhraç Ediliyor

Gül yağının kilogram fiyatı 12 bin avro iken gül konkretinin kilo fiyatının bin 350 avro olduğunu aktaran Çelik; " Tabi randımanları fark ediyor. Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden 1 kilo gülyağı elde edilirken, 350 kilogram gül çiçeğinden 1 kilo gül konkreti elde ediliyor. Yaklaşık 1 milyon 400 bin gül tomurcuğunun işlenmesinden bir kilo gül yağı elde ediliyor. Gerçekten çok zahmetli alın teri emek isteyen bir iş, İğneyle kuyu kazmak gibi. Bu sene 8 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu gülün işlenmesiyle bin 500 -bin 750 kilo gül yağı elde edileceği beklentisindeyiz. Konkret olarak da yaklaşık 20 ton civarında üretim bekliyoruz. Bunların tamamı ihracata gidiyor. Üretimin tamamı ihracata gidiyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, ABD, Kanada, Japonya, Hindistan, körfez ülkeleri gibi dünyanın dört bir yanını ihraç söz konusu. Bu yönüyle de bölge ekonomisine ciddi bir katık sağlıyor. Hasat döneminin hava koşullarının iyi gitmesinden dolayı temmuz ayına sarkacağını düşünüyoruz. Bu da hem üretici hem bizler için rahat bir sezonun geçmesi kalitenin ve verimin mükemmel olması anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Isparta Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title