Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekci Van'da

Zeybekci: "Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 86'sı faize giderken bugün yüzde 15'i faize gidiyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, " Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 86'sı faize giderken bugün yüzde 15'i faize gidiyor. Türkiye'de insanların ürettiği karlardan oluşan vergilerin yüzde 15'inin bile faize gitmesi zulümdür" dedi.

Zeybekci, TİM tarafından Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, kurla ilgili hareketlenme olduğunu, endişelenecek bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, doların dünyada değer kazandığını söyledi.

Doların, Brezilya karşısında yüzde 8, TL karşısında 4,2 değer kazandığını vurgulayan Zeybekci, bunun dış ticarete zarar verici bir durum olmadığını ifade etti.

Göreve geldikleri günden bu yana ekonomiyi sürekli yükselttiklerini ve kişi başına düşen milli geliri Türkiye olarak 3 bin 492 dolardan 10 bin 800 dolara çıkardıklarını anlatan Zeybekci, Türkiye'yi dünyanın en büyük 17. ekonomisi haline getirdiklerini kaydetti.

Zeybekci, dünyada da aynı oranda gelişmeler yaşandığını ve Çin'in 2013 yılı sonu itibarıyla ihracatta bir numaralı ülke durumuna geldiğini bildirerek, ekonomik gelişmelerle birlikte Türkiye'nin AB'de 6. büyük ekonomi haline geldiğini dile getirdi.

Türkiye'nin elde ettiği yükselişle 12 bin 750 dolarlık seviyeyi aşarak dünyanın gelişmiş ülkeleri seviyesine çıkacağına dikkati çeken Zeybekci, şöyle konuştu:

"Türkiye bu arada refahta da çok büyük adımlar attı. Türk insanının refahı, dünyadaki diğer ülkelere kıyasla geliri arttı. 2002 yılında bir Türk vatandaşının ortalaması AB ortalamasındaki bir vatandaşın yüzde 36'sıydı. 2013 sonu itibarıyla yüzde 55'ine geldi. Böyle devam ettiği zaman 2023 Türkiye'si, AB ortalamasının üzerine çıkmış olacak. Büyümeyle ilgili Türkiye 2002'den bu yana dünyada destanlar yazıyor. Şu anda Türkiye 19 çeyrek dönemden beri ortalama yüzde 5,8 büyüdü. 2002 yılından bu yana Türkiye 12 yılda ortalama yüzde 5,1 büyüdü. Bu özelliğiyle Türkiye büyümede ilk beşte yer alan ülke haline geldi.

Biz kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinin ekonomik değil siyasi olmasından dolayı üzüntülerimizi dile getiriyor, değerlendirmelerinin ekonomik olmasını bekliyoruz. İstihdam konusunda Türkiye dünyada bir numara oldu. 2008 yılında dünyada başlayan krizden sonra AB üyesi ülkelerde 10 milyon çalışan insan sayısı bugün 2013 sonu itibarıyla yüzde 4 azaldı. Aynı sürede Türkiye çalışan insan sayısını 6 milyon kişi artırdı. 2009 yılında Türkiye'de çalışan insan sayısı 20 milyon, bugün ise 26 milyon 500 bindir."

Enflasyon konusunda Türkiye'de önemli başarılar elde ettiklerini, hiçbir zaman spor toto tahmincisi gibi enflasyon tahmini içinde bulunmadıklarını, enflasyonla mücadelenin hükümet olarak en çok önem verdikleri konuların başında geldiğini vurgulayan Zeybekci, ülkede istihdamın, büyümenin, ihracatın, dış ticaret açığının daralmasını, yatırımların artmasını önemsediklerini, bunların enflasyondan daha önemli olduğunu belirtti.

Zeybekci, enflasyonu tarihten silecek olan şeyin üretimi artırmak olduğuna değinerek, önümüzdeki dönemde Türkiye olarak bunu daha çok önemseyeceklerini, enflasyonla mücadelede bu tarzın daha önemli olduğunu öngördüklerini bildirdi.

-Yabancı yatırım tutarı

2002 yılına kadar Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım tutarının 14 milyar dolar civarında olduğunu, o günden bu yana Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım miktarının 144 milyar dolara yükseldiğini açıklayan Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2014 yılında Türkiye'ye gelen yabancı yatırım tutarı yüzde 10'un üzerinde artmış. Geçen yıl mayıs ayındaki gezi olaylarına, 17, 25 Aralık operasyonlarına, Türkiye'nin büyümesini aşağı yönde göstermek isteyenlere, Türkiye'de yapılan seçimleri hala siyasi iktidarsızlık ve gelecekle ilgili kırılganlık sebebi gösterenlere rağmen... Bu gelen doğrudan yatırımın yüzde 70'i AB üyesi ülkelerden geliyor. Onlar Türkiye'ye inanıyor ve güveniyor. Türkiye'nin gelecekteki yıldızının nasıl parlayacağını gördükleri için Türkiye'ye yatırımlar geliyor. Türkiye 28 AB üyesi ülkenin 25'inden daha iyi. Milli gelirimizin yüzde 74 civarında borcu varken bu yüzde 34'e indi. 2002 yılında bütçe açığımız yüzde 11,5 iken şimdi yüzde 1,2'ye geldi. Türkiye'nin en önemli başarılarından biri cari açık. 2013 yılı itibarıyla Türkiye'nin cari açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 7,93'tü. Bu sene 2014 rakamları olarak da yüzde 6,4 olursa büyük başarı. Bunu söyleyen uluslararası derecelendirme kuruluşları. Şimdi sene sonu itibarıyla Türkiye cari açıkta yüzde 6,4 aşağı indirerek yüzde 5,6 seviyelerine gelecek. Bu bizim için güvenli ortalama seviyesine gelecek. Bunun sebebi kahraman ihracatçılarımız. Türkiye ilk kez ihracata dayalı büyümeyi seçti."

1980'li yıllarda Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin 5 milyar dolar bile olmadığını, bugün Türkiye'nin dış ticaret hacminin 470 milyar dolara yükselerek 100 kat arttığını aktaran Zeybekci, "Türkiye'ye gelen turist sayısında dünyada 6. sıradayız. Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag. 3 köprü, 2 meydan, 4 saray ile bunun pazarlamasını yapıyor. 6 yıl önce Prag'a giden turist sayısı 28 milyondu. Van'ın kültürel ve tarihi anlamdaki zenginliklerini ortaya koyacaksınız. Van'ın zekatı Prag'a yeter. Buralarda milyonlarca turisti biz hayal edeceğiz. Böyle planlayacağız ülkemizi, zenginliklerimizi" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'deki faiz oranları yatırım yapılabilir bir faiz oranı değildir. Bunu kabul ediyoruz" diyen Zeybekci, şöyle dedi:

"Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 15'i faiz harcamasına gidiyordu. Türkiye'nin ürettiği toplam değerin yüzde 15'i faize giderken, bugün yüzde 3,2'si faize gidiyor. Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 86'sı faize giderken, bugün yüzde 15'i faize gidiyor. Türkiye'de insanların ürettiği karlardan oluşan vergilerin yüzde 15'inin bile faize gitmesi zulümdür. Bunu kabul edilebilir görmüyoruz. Türkiye 3, 4 ay sonrasını gördüğü zaman biz açıklama yapar rahatlardık. 2002 yılında bu ülkede Merkez Bankası'nın borçlanma süresi 9 ay iken, şimdi 70 aya çıktı."

Zeybekci, çözüm süreciyle önümüzdeki dönemlerde her yerde fabrikaların kurulacağının altını çizerek, "Yatırım, huzur, istikrar ortamı uygun olmadıkça yeşermiyor bunlar.  Değil 6. bölge teşvikleri, 66. bölge teşvikleri verseniz de olmuyor. Ama yön artık tersine dönecek" şeklinde konuştu.

Bakan Zeybekci, konuşması sonrası kentte en çok ihracat yapan firmalara plaket verdi.

- Van

Kaynak: AA / Yerel

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title