Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekci Denizli'de

Bakan Zeybekci: "Enflasyonla mücadele Türk ekonomisi için önemlidir ama birinci sırada değildir.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyonla mücadelenin Türk ekonomisi için önemli olduğunu ancak ilk sırada gelmediğini belirterek, "Birinci sırada devamlı büyüme yani sürdürülebilir devamlı büyüme, ihracata dayalı büyüme ve istihdam var" dedi.

Denizli'de 30 Ağustos Zafer Bayramı törenine katılan Bakan Zeybekci, daha sonra valiliği ziyarette gazetecilere yaptığı açıklamada, 30 Ağustos Zafer Bayramının 92. yıl dönümünü kutladıklarını, büyük taarruzun milletin özgüvenini yeniden kazanması, yeni bir yürüyüşün, doğuşun, başlangıcın ilk günü olduğunu ifade etti.

Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'nin dünyanın 10, Avrupa'nın ise 3 büyük ekonomisi arasında yer alacağını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesinin ilerisine gideceğini söyleyen Zeybekci, AK Parti Hükümetleri döneminde ekonominin yeniden restorasyonu, yeniden yapılandırılması ve yeniden kalkınmasıyla ilgili çok başarılı sonuçlar aldıklarını kaydetti.

İhracatı 35 milyar dolardan 157 milyar dolara, milli geliri 3 bin 400 dolardan 11 bin dolara yükselen Türkiye'nin, şu anda Avrupa'nın 6., dünyanın ise satın alma paritesine göre 16., milli gelire göre 17. büyük ekonomisi olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Ekonomik performansa baktığımız zaman Türkiye bu 12 yıllık süreçte son derecede başarılı olmuştur" dedi.

Enflasyon ve cari açığın son derece önemli olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:

"Enflasyonla mücadeleden asla taviz vermeden; ama mücadeleyi ekonomiyi yavaşlatarak, durgunlaştırarak, talebi baskılayarak, iç piyasayı baskılayarak değil, arzı arttırmakla, daha çok üreterek, daha çok yatırım yaparak, daha çok büyümeyle, istihdamla ve ihracatla mücadeleyi önemsiyoruz. Enflasyonla mücadele Türk ekonomisi için önemlidir ama birinci sırada değildir. Birinci sırada devamlı büyüme yani sürdürülebilir devamlı büyüme, ihracata dayalı büyüme ve istihdam var. Bunlar son derece önemlidir. Önümüzdeki dönemde inşallah ekonomi politikaları ve kadrolarında bu devamlılıkla, başta Cumhurbaşkanı ve yeni hükumetin yeni heyecanıyla biraz daha farklı olacak, farklılaşacaktır."

Yeni dönemde, ağırlıklı olarak ihracata dayalı, talebi artırarak değil arzı artırarak büyüyerek daha çok istihdam ve yatırımlarla enflasyonla mücadele edileceğini kaydeden Bakan Zeybekci, şu anda ihracatın içindeki yüksek teknoloji payının yüzde 4 seviyesinde olduğunu, bu oranı en kısa sürede yüzde 15'lere çıkaracak yeni bir model oluşturduklarını söyledi.

Dinleme iddiaları

Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği yönündeki iddialara da değinen Zeybekci, "Eğer Alman istihbaratı Türk istihbaratını dinliyorsa, Türk istihbaratının da işi onu dinletmemektir. Karşılığında da onları dinlemektir. Her ne kadar müttefik, dost olsak da bu konudaki anlayışım budur. Ama eğer Türk hükümetini, başbakanını, dinlemek gibi bir talimatla bu işler yapıldıysa bu dostluğa ve müttefikliğe asla yakışır şey değildir. Benim anlayışım bu şekilde, yani dinletmeyeceksin" diye konuştu. - Denizli

Kaynak: AA / Yerel

Zafer Haftası Türkiye Denizli Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title