Haberler

Ekmeklerini Kışın "Taştan", Yazın Topraktan Çıkartıyorlar

"Beyaz altın", ''deniz köpüğü'' ve ''köstebek taşı'' olarak bilinen, usta ellerde işlendikten sonra birçok üründe zarafetini sergileyen lüle taşını zorlu uğraşlar sonucu çıkartan köylüler, yazın tarlada, kışın madende çalışıyor Eskişehir Lületaşı El Sanatları Derneği Aktaş: "Birçok ustamız adeta birer maden mühendisi gibi deneyimlidir.

DENİZ AÇIK - "Beyaz altın" olarak da anılan, usta ellerde işlendikten sonra pipodan takıya, satranç takımından büstlere kadar birçok üründe zarafetini sergileyen lüle taşını zorlu uğraşlar sonucu hammadde olarak madenden çıkartan köylüler yazın tarlada, kışın madende çalışıyor.

Eskişehir Lületaşı El Sanatları Derneği Behçet Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lüle taşını çıkartmanın, işleminin ve satışının çok zahmetli bir iş olduğunu kaydetti.

Kış mevsiminde lüle taşı çıkartan kişi sayısında artış olduğunu ifade eden Aktaş, şöyle konuştu:

"İlkbahar ve yaz mevsimlerinde tarlalarında çalışanlar kışın da lüle taşı maden ocaklarına geliyor. Birçok kişi böyle çalışıyor. Lüle taşının zor şartlarda çıkarıldığını kimse bilmiyor. Arkadaşlarımızın hangi şartlarda çalıştığının bilinmesini istiyoruz. Bir çok ustamız adeta birer maden mühendisi gibi deneyimlidir. El yordamıyla taşın nereden çıkacağını bilirler."

Aktaş, lüle taşı işçiliğinin yok olmaması için hükümetten destek beklediklerini sözlerine ekledi.

"Kızlarımı, lüle taşından kazandığım parayla büyüttüm"

En kaliteli ve ticari olarak işlenebilir lüle taşının bulunduğu Eskişehir'in Alpu ilçesindeki Beyazaltın köyündeki lüle taşı madeninde çalışan Kazım Karahüyük (43) ise çocukluğundan beri lüle taşı madenlerinde çalıştığını belirtti.

Lüle taşını çıkartmak için yerin altında mücadele verdiklerine değinen Karahüyük, "Ailemizin geçimini sağlamaya çalışıyoruz. Lüle taşı bazen çıkıyor, bazen çıkmıyor. Yeni yetişen nesil, lüle taşı madenciliğine sıcak bakmıyor. Devletin desteğini bekliyoruz" dedi.

İlkokuldan beri madende çalışan Ekrem Çınar (36) da yaz mevsiminde tarlada, kış mevsiminde de madende çalıştıklarına vurguladı.

Lüle taşı için yıllardan beri destek beklediklerini anlatan Çınar, "Herkes kendi emeğiyle bir şeyler yapmaya çalışıyor. Karpit lambası ışığında, kazmalarla lüle taşı arıyoruz. Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve diğer ilgililerden lüle taşı madenciliğinin yaşaması için yardım bekliyoruz. Hammadde de usta da var ancak lüle taşı işinde teşvik edici unsurların olması gerekiyor" diye konuştu.

Muzaffer Aktaş (54) ise ilkokuldan sonra lüle taşı madeniyle uğraşmaya başladığını ve bu işi sürdürmek istediğini bildirdi.

"Allah bereket versin, lüle taşıyla geçinmeye çalışıyoruz" diyen Aktaş, şunları söyledi:

"Kas kuvvetiyle çalışıyoruz. Akşama kadar toprakla mücadele ediyoruz. Daha önce köyümüzün bütün halkı madende çalışıyordu. Zamanla lüle taşı madeniyle uğraşanların sayısı azalıyor. Üç kızım var. Onları lüle taşından kazandığım parayla büyüttüm."

Halil Selki (63) de geçimini 45 yıldır lüle taşı maden ocaklarında çalışarak sağladığını anlattı. - Eskişehir

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Karahüyük Eskişehir Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title