Haberler

Eğri Dişler Pek Çok Sağlık Sorununa Neden Olabiliyor

Eğri dişler pek çok sağlık sorununa neden olabiliyor Dişler ve çene kemiğindeki eğrilikler çoğu zaman estetik açıdan değerlendiriliyor.

Eğri dişler pek çok sağlık sorununa neden olabiliyor

Dişler ve çene kemiğindeki eğrilikler çoğu zaman estetik açıdan değerlendiriliyor. Oysa ortodontik bozukluklar ciddi sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Dişler ve çene kemiğindeki eğriliklerin nedeni genetik olabiliyor. Bunun yanı sıra, parmak emme, uzun süre yalancı meme ve biberon kullanma, sürekli ağızdan nefes alıp verme, erken çekilen süt dişleri ile burun ve geniz eti varlığı ortodontik bozuklukların nedenleri arasında sayılabilir.

Almanya'nın Köln kentinde çalışan Diş Hekimi Dr. Ebru Tekiner Uzun, dişler ve çene kemiğindeki eğriliklerin baş ve boyun ağrısına neden olabileceğini dile getirdi. Diş Hekimi Tekiner Uzun sırt ağrısı, kalçalarda ağrı ve peltek konuşmanın yine ortodontik bozukluklardan kaynaklanabileceğini söyledi. Ancak dişler ve çene kemiğindeki eğrilikleri ortodontik tedavi ile gidermek mümkün.

'DİŞLERİNİZ ÇÜRÜR VE İLTİHAPLANIR'

Çenemizin, ilk iki omurilik kemiği ile bağlantılı olduğunu belirten Diş Hekimi Dr. Ebru Tekiner Uzun şu bilgileri verdi: 'Dişlerimiz eğrilikten dolayı birbirine uymuyorsa omurilik kemiklerimizden itibaren bütün vücuda zarar verir, dengenize bile zarar verir. Bu başka etkiler de yapıyor. Dişler eğri ise aralarını iyi temizleyemezsiniz. Kolayca çürük ve diş eti iltihabı oluşur. Bazı gençlerin başları ağrır. Bunun nedeni yirmilik dişlerin, çenemizde ve dişlerimizdeki eğrilikten ötürü çıkamaması olabilir. Bu dişlerin çıkıp çıkamadığına bakılması gerekir. Bunlar ameliyatla alınır. Alt ve üst çenemizin uymaması baş ağrısına hatta migrene kadar yol açabilir. Nörologlar baş ağrısının nedenini bulmazlarsa hastayı mutlaka ortodonti ile uğraşan bir diş hekimine yönlendirmeliler.'

'EN UYGUN DÖNEM ERGENLİĞİN BAŞLADIĞI YAŞLAR'

Diş Hekimi Dr. Ebru Tekiner Uzun ortodontik tedaviye kız çocuklarında 11 ile 12, erkek çocuklarında 13 ile 14 yaş arasında başlanması gerektiği bilgisini verdi. Bu yaşlarda çocukların ergenliğe girdiğini ve kemikleri yönlendirmenin daha kolay olduğunu ifade eden Uzun, bazı uzmanların aksine tedaviye daha erken yaşlarda başlamayı doğru bulmadığını söyledi. Tedavinin ise, 2,5 ile 3,5 yıl arasında sürdüğünü dile getiren Diş Hekimi Uzun, 'Sabit aparat ağızdan çıktıktan sonra elde ettiğimiz sonucu muhafaza etmek için yine çıkmalı aletler takılır. Güzel sonucumuzu stabilize etmemiz lazım. Ama gençler o yaşlarda pek söz dinlemiyorlar. Sabit telden sonra, o çıkmalı aletler çok önemlidir. Tel ağızdan çıktı mı tedavi bitmemiştir' dedi.

'DİŞLERDE TEL TAKILI İKEN DİKKATLİ OLMAK GEREK'

Dişlerde tel takılı iken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Diş Hekimi Dr. Ebru Tekiner Uzun'un bu konudaki uyarıları ise şöyle: 'Diş sağlığına önem vermeliyiz yani diş eti iltihaplanmamalı diş eti iltihaplandı mı o dişi nasıl hareket ettireceğim' Bir engel var; iltihaplı, kabarmış bir diş eti var, mümkün değil. Tabii tel takıldı mı elmayı istediğiniz gibi ısırmak mümkün değildir. Elma havuç gibi sert meyve, sebzeleri kesip ağzınıza alıp çiğnemekte fayda var. Çünkü teller kırılabilir. Belirli sporlar vardır böyle tehlikeli sporları yapmamak lazım. Bir erkek çocuğu futbol oynamak ister ama yine de dikkatli olsun, yüzüne top gelmemeli.?

SAĞLIK SİGORTASI MASRAFLARI KARŞILIYOR MU?

Ortodontik tedavinin masraflarının sağlık sigortaları tarafından karşılanıp karşılanmadığı sorusunu Uzun şöyle cevapladı: 'Çocuk reşit yaşta olmadığı takdirde sigorta büyük bir kısmını ödüyor yine de sizin hep ödediğiniz bir pay oluyor. Tedavi süresince üç ayda bir ödeme yapılıyor. Bunun yüzde 80'ini sigorta ödüyor, yüzde 20'sini ebeveyne ödettiriyorlar. Tedavi eğer başarılı bittiyse yani ben bir hekim olarak bu çocuğun tedavisi şu tarihte başarıyla sonuçlandı diye bir mektup yazdıktan sonra o yaptıkları yüzde 20 ödemeyi geri alıyorlar. Fakat tedavi yarıda bırakılırsa yaptığınız harcamayı geri alma şansınız yok. Bunu da belirtmiş olalım.?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Almanya Köln Politika Güncel Haberler

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title