Haberler

Efes

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Planlı Tatbikatlarından Olan, Ege Ordusu Tarafından Sevk ve İdare Edilen Efes-2010 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın Fiili İcrası Tamamlandı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin planlı tatbikatlarından olan, Ege Ordusu tarafından sevk ve idare edilen Efes-2010 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın fiili icrası tamamlandı.

Tatbikatın seçkin gözlemci gününe Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık ve Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da katıldı.

Ege Ordusu Müşterek Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait birlik ve unsurların katılımıyla İzmir'in Seferihisar ilçesi Doğanbey mevkisinde 3 Mayıs'ta başlayan, üç safhada planlanan tatbikatın ikinci safhası, bugünkü fiili atışlarla sona erdi. Tatbikatın üçüncü ve son safhası olan tatbikatın değerlendirilmesi ve geri intikallerin icrasının ise yarın yapılacağı bildirildi.

Tatbikatın bugünkü bölümü, basın mensuplarının saat 08.30'da tatbikat bölgesine gelmesiyle başladı. Basın mensuplarına taktik keşif amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından projelendirilen, Kale-Baykar firması tarafından üretilen Türk malı insansız hava aracı tanıtıldı. Dün icra edilen gece atışlarında da kullanılan insansız hava aracı, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail yapımı insansız hava uçaklarıyla karşılaştırıldı. Yaklaşık 4 kilo 750 gram ağırlığında olan aracın özellikleri anlatıldı, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde bu araçların iki yıldır kullanıldığı vurgulandı.

Efes-2010 Tatbikatı'nda, Safir ve Mercan ülkeleri arasındaki sorunların barışçıl yollardan çözümlenememesi üzerine tırmanan gerginlik döneminin ardından, tarafların planlarını uygulanmasını esas alan jenerik bir senaryo uygulandı.

Tatbikat, komutanların saat 09.30'da gelmesi ve insansız hava aracının saat 09.40'da keşif uçuşuyla başladı. Daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-4 uçakları da keşifler yaptı, taarruz helikopterleri desteğinde hava hücum harekatı yapıldı. F-16 uçakları belirlenen hedefleri vurdular. Yakın hava desteğiyle Özel Kuvvetler Komutanlığına ait unsurların harekatı ve hava savunmasının ardından Barbaros Firkateyni'nden deniz topçu atışları ve taarruz helikopter atışları yapıldı. Cobra helikopterleri bölgeyi bombaladılar. 105 ve 155 milimetrelik obüslerle atışlar yapıldı, bot harekatı yapacak birlikler kıyıya yanaştı. Hava Kuvvetleri Komutanlığının amfibi hücum harekatına yaptığı yakın hava desteği görüldü. İki F-16 uçağı tarafından düşman zırhlı birlik konvoyuna MK84 genel maksat bombasıyla taarruz edildi. C-147 çıkarma gemisi tarafından makineli tüfekler ve bomba atışlarıyla sahile darbe atışları yapıldı. Sahilden çıkan birlikler, makineli tüfek, piyade tüfeği, bomba atar, lav ve roketatar atışları gerçekleştirdiler. Topçu ateşleri yapıldı, Skorsy ve Couger helikopterleri tarafından 106 milimetrelik havanlar havadan taşındı. Amfibi deniz piyade tugayının iki amfibi piyade taburu ve bir tank taburun kıyıya çıkarılmasıyla denizden çıkar birlikler ve hava hücum harekatıyla inen birlikler birleşerek kendilerine tahsis edilen hedefleri ele geçirdiler ve tatbikatın fiili atış kısmı sona erdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un tatbikatın öğleden sonraki bölümünde bir değerlendirme yapması bekleniyor.

- TATBİKATTA 6 BİN 963 PERSONEL GÖREV YAPTI-

Efes serisi tatbikatların birlik ve karargahların müşterek harekat ortamında bir arada çalışma yeteneklerini geliştirmek, iş birliği usullerini denetlemek, temel muharebe görevlerine yönelik eğitimleri icra etmek, komuta kontrol sistemlerini denemek ve tatbikata katılan her seviyede komutan ve liderlerin sevk ve idare yeteneklerini geliştirmek maksadıyla icra edildiği bildirildi.

Efes-2010 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüm unsurlarını bir araya getiren ve kuvvetler arası koordinasyonunun en üst düzeyde gerçekleştirildiği, titiz ve dikkatli planlamayı gerektiren, geniş kapsamlı müşterek bir tatbikat olduğu vurgulandı. Tatbikatta özellikle hava hücum harekatı, amfibi harekat, hava harekatı, ateş desteğinin koordinasyonu, elektronik harp, özel kuvvet harekatı, muharebe safhası arama kurtarma harekatı, havadan sıhhi tahliye gibi harekatların gece ve gündüz icra edildiği ifade edildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığından 2 motorize tabur, 1 tank taburu, 3 topçu taburu, 33 helikopter, 45 bot, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Çıkarma Filosu Komutanlığından 47 muhtelif gemi, 2 amfibi deniz piyade taburu, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 46 muharip uçak, 4 nakliye uçağı ve 1 elektronik istihbarat uçağı, Özel Kuvvetler Komutanlığından 3 özel kuvvet timi, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin katıldığı tatbikatta görevli personel sayısının ise 6963 olduğu vurgulandı.

(MED-MV-İU) - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title