Haberler

Edp'den Türkiye -Ermenistan Arasında Normalleşme Adımları Önerileri

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (Edp) Genel Başkanı Ziya Halis, Türkiye ve Ermenistan İlişkilerinin Normalleşebilmesi İçin Türkiye -Ermenistan Sınırının Açılmasını, Meclisler Arası Dostluk Gruplarının Oluşturulmasını, Üniversiteler Arası Değişim Programları Oluşturulmasını, Türkiye'de Kaçak Çalışan Ermenistan Vatandaşlarına Çalışma ve Oturma İzni Verilmesini Önerdi.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis, Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme adımlarının, her iki ülkede de var olan tutucu ve ırkçı-milliyetçi çevrelerin baskılarına direnerek atılması gerektiğini ifade etti. Halis, ilişkilerin normalleşebilmesi için Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasını, meclisler arası dostluk gruplarının oluşturulmasını, üniversiteler arası değişim programları oluşturulmasını, Türkiye'de kaçak çalışan Ermenistan vatandaşlarına çalışma ve oturma izni verilmesini önerdi.

Halis, yaptığı açıklamada 24 Nisan'ın Ermenistan ve Ermeniler açısından unutulmaz tarihsel bir acı, Türkiye için ise uluslararası bir baskı ve suçlama günü olarak görülmesinin yarattığı uzaklaştırıcı ve ötekileştirici iklimden kurtulunması gerektiğini ifade ederek "Geçmişin, çeşitli ülke parlamentolarındaki siyasal oyunların aracı kılınmasını ve oralarda alınan kararların iki halk arasındaki duvarları kalınlaştırmasını engellemek için, birbirini anlama ve acıları paylaşma, duyguları ortaklaştırma çabalarına birlikte yönelmek gerekiyor. 24 Nisan 1915 tarihi yalnızca Ermeniler için değil, bu ülkenin yurttaşları olarak bizler için de, yüreklerde ve hafızalarda derin izler bırakmıştır" dedi. Her iki toplumda da var olan tutucu ve ırkçı-milliyetçi çevrelerin baskılarına direnerek bölgesel barışta ısrar etmenin, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme adımlarını kolaylaştıracağını kaydeden Halis, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilebilmesi için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

"-Erivan Hükümeti'nin, almış olduğu yeni kararla karşılıklı protokol sürecini durdurmuş olması, devletlerarası ve toplumlar arası ilişkilerin normalleşmesine yönelik kimi adımlara engel olmamalıdır.

-Sınır kapıları açılmalı, sınır ticaretine ve vizesiz giriş çıkışa imkan verilmeli, Erivan'la gecikmeksizin demiryolu bağlantısı kurulmalıdır.

-Ticaret ve sanayi odaları arasında işbirliği sağlanmalı, elçilik, konsolosluk ve temsilcilik açılması için çalışma başlatılmalıdır.

-Ticarette AB ülkelerine sağlanan kolaylıkların benzerinin Ermenistan'a da sağlanması yönünde çalışmalar yapılmalı ve yapımı süren petrol boru hattı projelerine dahil olabilmelerinin imkanı aranmalıdır.

-Ermenistan'ın Dağlık Karabağ Bölgesi'ndeki işgali sürdürmesi bölge barışını olumsuz etkilemektedir. Ermenistan-Azerbaycan arasındaki bu sorunun barış içinde çözülebilmesi için, faydacı anlayışlardan uzak diplomatik çalışmalar sürdürülmelidir.

-Meclisler arası dostluk ve işbirliği grupları oluşturulması yönünde çalışmalar başlatılmalıdır.

-İl, ilçe ve belde belediyelerimizin, Ermenistan'da kardeş kent belirleyerek işbirliği, dostluk ve dayanışma içine girmelerinin önündeki bürokratik engeller kaldırılmalıdır.

-Üniversiteler arası işbirliği, ortak akademik platformlar ve öğrenci değişimi programları oluşturulmasının önündeki psikolojik ve bürokratik engeller kaldırılmalıdır.

-Ders kitaplarındaki aşağılayıcı ve onur kırıcı ifadeleri, tarihsel çarpıtmaları ayıklayacak sivil ortak çalışma grubu oluşturulmalıdır.

-Türkiye'de kaçak çalışan Ermenistan vatandaşlarına yasal oturma ve çalışma izni verilmeli, çocuklarına insani şartlarda eğitim imkanı ve hastalarına tedavi olanakları sağlanmalıdır.

-İsteyen ve koşulları uyan Ermeni yurttaşlarımızın orduda subay/astsubay ve kamuda memur olmalarının önündeki, Anayasa ve evrensel insan hakları normlarıyla uyuşmayan, fiili engellerin kaldırılmalıdır.

-Bu topraklardaki Ermeni kökenli tarihi ve kültürel eserlerin yok olmaktan kurtarılması, araştırılması, bakımı, onarımı ve hizmete sunumu için mali kaynak ayrılmalı ve ortak çalışma gerçekleştirilmelidir.

-İki ülke kültür ve turizm bakanlıklarının desteklediği ortak sivil etkinlikler, bazı bölgelerde turizm ve kültür fuarları kurulması ve ortak projeler geliştirilmesi için adımlar atılmalıdır." (ANKA)

(HH/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Satır satır yazdılar! Fenerbahçe'den Galatasaray'ın şampiyonluğu sonrası ilk paylaşım

Satır satır yazdılar! Fenerbahçe'den Galatasaray'ın şampiyonluğu sonrası ilk paylaşım

Bakmadan Geçme

RAMS PARK ALİ SAMİ YEN SPOR TESİSLERİ NEREDE, NASIL GİDİLİR? Galatasaray stadına METRO ile nasıl gidilir? GALATASARAY ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI! #127942 Galatasaray KUPA TÖRENİ ne zaman, nerede? #9917 GALATASARAY KAÇ PUANLA ŞAMPİYON OLDU? Galatasaray'ı şampiyon yapan puan kaç? #9917 GALATASARAY ŞAMPİYON OLDU MU 2024? Galatasaray kaçıncı kez şampiyon oldu? SÜPER LİG'DE HANGİ TAKIM KÜME DÜŞTÜ? #9917 Süper Lig'e veda eden son takım hangisi? GALATASARAY ŞAMPİYON MU? #127942 Galatasaray kaç puanla şampiyon oldu? Galatasaray'ın kaçıncı şampiyonluğu? MERSİN'DEKİ KAZADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ? Mersin'deki zincirleme kaza nerede gerçekleşti? MERSİN'DE KAZA MI OLDU? Mersin'deki trafik kazasında kaç kişi öldü, olay ne? KASIMPAŞA BEŞİKTAŞ MAÇI CANLI İZLE! #9917 Kasımpaşa Beşiktaş maçı canlı skor! MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? GALATASARAY KİM GOL ATTI? Galatasaray Konyaspor MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? CANLI SKOR FENERBAHÇE KİM GOL ATTI? Fenerbahçe İstanbulspor maçında fark açılıyor! Kim gol attı, MAÇ KAÇ KAÇ? KADIKÖY'DE İLK DÜDÜK ÇALDI! #9917 Fenerbahçe İstanbulspor maçı kaç kaç, kim gol attı? SANİYE SANİYE CANLI ANLATIM! ŞAMPİYONLUK MAÇI BAŞLADI! #129349 Galatasaray Konyaspor maç kaç kaç, kim gol attı? CANLI ANLATIM! #9917 TRABZONSPOR ANKARAGÜCÜ CANLI HD İZLE! Trabzonspor Ankaragücü maçı hangi kanalda, İLK 11'LER AÇIKLANDI! #9917 FENERBAHÇE İSTANBULSPOR MAÇI CANLI HD İZLE! Fenerbahçe İstanbulspor maçı hangi kanalda, ilk 11'ler kim? #9917
Mersin'de katliam gibi trafik kazası: 10 kişi öldü, 40 kişi yaralandı

Mersin'de katliam gibi trafik kazası: 10 kişi öldü, 40 kişi yaralandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title