Haberler

Edirne - Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin Resmi Açılışı Yapıldı

Geleceğin Başpehlivanları Er Meydanında

GELECEĞİN BAŞPEHLİVANLARI ER MEYDANINDA

Geleneksel 649'uncu Edirne Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılış töreni Sarayiçi Ermeydanı'nda yapıldı. Mehter Marşı eşliğide yapılan resmi geçit töreni sırasında cazgırlar 'Terörü lanetliyoruz' pankartı açtı.

Kırkpınar Güreşleri'nin resmi açılış törenine Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi, Türkiyşe Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Katsuyoshi Hayashi, Japonya Sumo Güreş Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Sihabata Yama, Sumo güreşçileri ve az sayıda seyirci katıldı.

Sarayiçi Ermeydanı'nda yapılan törende dünyada güreş denilince ilk akla Türkiye geldiğini belirten Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, "Bu birikim 649 yıldır sürüyor. Gectiğimiz yıl grokomende takım halinde dünya şampiyonu olduk. İnşallah bu yılda aynı başarıyı göstereceğiz. İnşallah 650. yıl kutlamaları daha görkemli olacak. Japon Sumocular bu yıl buraya geldi. Bizde Tokya'ya gideceğiz. İki tarihi güreş birlikte dünyaya tanıtılacak" dedi.

648 ve 649. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ise Kırkpınar'ın seyirciyi mutlu edecek bir rekabet içerisinde geçmesini diledi. Japonya Sumo Güreş Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Sihabata Yama konuşmasında, "Türkiye'de olmaktan dolayı çok mutluyum. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın davetlisi olarak buraya geldik. Artık tarihi Sumo ve Kırkpınar Güreşleri tanıtım için birleşti" dedi.

Osmanlı'ya 92 yıllık başkentlik yapmış olan Edirne denilince akla Selimiye ve Kırkpınar'ın geldiğini anlatan Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, "Kırkpınar'ın yiğitlerin harman olduğu, alın terinin döküldüğü ve emeğin harcandığı bir yer.17 yıldır belediye başkanı olarak bu organizasyonu devam ettirmekten büyük gurur duyuyorum. 2011 yılındaki 650. Tarihi Kırkpınar Yağlı GüreşleriÆni daha görkemli kutlamak istiyoruz. Sumo Güreşleri ile Kırkpınar kol kola girerek tüm dünyaya birlikte tanıtacağız. Çok daha görkemli kutlama yapacağız. Bu işin hamallığını belediye yapıyor. Bundan kıvanç duyuyorum. Zarar ediyorum ama Kırkpınar tanıtımına katkı yapmaktan mutluluk duyuyorum. İnşallah hükümetlerin de desteğini alarak daha büyük organizasyonlar yapabiliriz" dedi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer açılış törenindeki konuşmasında asırlardır devam eden tarihi Kırkpınar milli birlik ve beraberliğin en önemli ögelerinden birisi olduğuna işaret ederek, "Bunun için yıllarca bu spora sahip çıkıldı. Kırkpınar bir sestir, bir nefestir. Kırkpınar'ın yiğitliğin, mertliğin ve tevazunun sergilendiği bir alandır" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından geçen yılın Başpehlivanı Mehmet Yeşilyeşil İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağın çekti. Ardından da Edirne Belediye Bandosu'nun çaldığı Mehter Marşı eşliğinde güreşlere katılacak pehlivanlar resmi geçit yaptı.

Bu sırada cazgırlar, 'Terörü lanetliyoruz' pankartı açtı. Kırkpınar'da bugün değişik boylarda ilk tur güreşler yapıldı. Başpehlivanlar ise yarın çayıra çıkacak. Yarın Kırkpınar'ın efsane Başpehlivanlarından Ahmet Taşçı, Er Meydanı'nda sumo güreşçisi ile gösteri maçı yapacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title