Haberler

Edirne'de 2015 Böyle Geçti

Türkiye'nin Avrupa sınırındaki serhat kenti Edirne, 2015 yılını sevindirici ve üzücü pek çok olayla geçirdi.

Türkiye'nin Avrupa sınırındaki serhat kenti Edirne, 2015 yılını sevindirici ve üzücü pek çok olayla geçirdi.

AA muhabirinin derlediği haberlerle 2015 yılında yaşanan bazı önemli olaylar Türkiye ve dünyaya şöyle duyuruldu.

Edirne yeni yılın ilk günlerine maden kazası acısıyla başladı. Uzunköprü ilçesinde bir kömür ocağında halat kopması sonucu vagonlar arasında kalan Ahmet Arslan yaşamını yitirdi

Yunanistan Başbakanı Samaras, yeni yıl kutlaması için Türk - Yunan sınırına geldi. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, yeni yıl kutlaması için Türk - Yunan sınırına geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Edirne ziyaretinde Pazarkule Sınır Kapısı'ndan Yunan mevkidaşını telefonla arayarak yeni yılını kutlaması jestine karşılık, Samaras da Türk - Yunan sınırına geldi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı ve Edirne Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, Samaras ve heyetiyle tampon bölgede selamlaştı.

Selimiye'deki sır odanın "sırrı" çözüldü. Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nde, "sır oda" olarak bilinen pencereli ancak kapısız odanın kapısının sonradan örüldüğü anlaşıldı.

Trakya Birlik olağan genel kurulu. Mimar Sinan Spor Salonu'nda gerçekleşen Trakya Birlik'in 2014 - 2015 olağan genel kurulunda, Rafet Sezen  yeniden yönetim kurulu başkanlığına seçildi.

Edirne'de yolcu minibüsünün devrilmesi sonucu 11 yolcu yaralandı.

30. İl Müftüleri İstişare Toplantısı Edirne'de bir otelde Diyanet İşler Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in katılımıyla düzenlendi.

Sinan ve Selimiye Vakfı kuruldu. Mimar Sinan'ın eserlerinin korunması ve gelecek nesillere taşınması amacıyla Sinan ve Selimiye Vakfı (SİSEV) kuruldu. Vakfın amaçları arasında Edirne'deki Selimiye Camisi'nin Edirne Selimiye Camii ve müştemilatının; korunması ve yaşatılmasına yönelik restorasyon, bakım, çevre düzenlemesi, güvenlik ve diğer her tür ihtiyaçlarının karşılanması da bulunuyor.

Şubat ayında Edirne'de sağanak ve fırtına pek çok olumsuzluğa neden olurken, nehirlerde taşkınlar yaşattı.

"İkametini getirene ulaşım yardımı" teklifi ilgi gördü. Üniversite öğrencileri, Edirne Belediyesi'nin ikametgahını Edirne'ye taşıyacak öğrencilere sağlayacağı ulaşım desteği ilgi gördü.

Edirne'de "Roman Çalıştayı" düzenlendi. Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen "Roman Çalıştayı"na, Balkan Roman Birliği (BAROM) Başkanı ve Makedonya Cumhuriyeti Bakanı Necdet Mustafa  katıldı.

Türkiye Kadınlar Basketbol Liginde Edirne Belediyesi Edirnespor ile Samsun Canik Belediye karşılaştı. Maç öncesinde, Edirne Belediyesi Edirnespor oyuncuları ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Mersin'in Tarsus ilçesinde öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın fotoğrafının bulunduğu siyah tişörtleri giyerek sahaya çıktı. Gürkan ve sporcular, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Selimiye Camisi çevresinde peyzaj çalışması başlatıldı. Selimiye Camisi çevresinde peyzaj ve tarihi hanı kurtarma kazısı başlatıldı. Selimiye Camisi önünde halkın pazar ihtiyaçlarını giderdiği 1588 yılında yapılan ve 1937'de bakımsızlıktan yıkılan Yemişkapanı Hanı'nı kurtarma ve Selimiye Meydanı peyzajı için iş makineleri bölgeye geldi.

Edirne'de erken yaşta evlilikleri önlemek için "ödül sistemi". Edirne'de erken yaşta evliliklerin önüne geçmek amacıyla valilik bir dizi önlem aldı. Edirne Valiliği Medeni Kanunu'nda belirtilen yaşta evlenen Romanlar'a hamam, kıyafet, gelinlik yardımlarında bulunma kararı aldı.

Kapıkule Tır Parkı temeli atıldı. Mart ayı başında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla, Kapıkule Sınır Kapısı'nın ön tarafında oluşturulan Kapıkule Tır Parkı'nın temel atıldı.

Selimiye Camisi'nin kapıları hiç kapanmayacak. Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nin kapıları, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in talimatıyla 24 saat  açık kalması kararı alındı.

Yunan heyeti, işbirliği toplantısı için Edirne'de. Yunan heyeti, nehir taşkınları, mavi dil hastalığı ve sivrisinekle mücadele konularının görüşüleceği Meriç İşbirliği Toplantısı için Edirne'ye geldi.

DAEŞ'ten kaçan 2 Ezidi, Bulgar sınırında öldü. DAEŞ'ten kaçarak Avrupa'ya gitmek isteyen 12 Ezidi'den 2'si donarak hayatını kaybetti.

Edirne'de güneş tutulması. Edirne'de Selimiye Cami önünden güneş tutulması, bulutların izin verdiği anlarda izlenebildi.

Büyük Sinagog'da 46 yıl sonra ilk ibadet. Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Avrupa'nın 3'üncü Türkiye'nin en büyük sinagogunda 46 yıl sonra ilk ibadet yapıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Büyük Edirne Sinagogu düzenlenen törenle açıldı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title