Haberler

Ecevit 17 Yıl Önce Açıklamış

Güncelleme:

"Çılgın Proje" 1994'te Ecevit'in yerel seçim vaadiydi

Başbakan Erdoğan'ın bugün açıkladığı "Kanal İstanbul" projesini, 17 Ocak 1994'te o dönem DSP Genel Başkanı olan Bülent Ecevit'in gündeme getirdiği ortaya çıktı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açıkladığı "Kanal İstanbul" projesini, 17 Ocak 1994'te o dönem DSP Genel Başkanı olan Bülent Ecevit'in gündeme getirdiği ortaya çıktı. Ecevit, o dönemde Boğaz'da artan deniz trafiğinin İstanbul'u tehdit ettiğini belirtmiş, buna çözüm olarak İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz'le Marmara arasında bir kanal açılmasını önermişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aylardan bu yana merak edilen "çılgın projesini" bugün açıkladı. Ancak Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı "Kanal İstanbul" projesinin, neredeyse aynı isimle bundan 17 yıl önce merhum Başbakanlardan Bülent Ecevit tarafından da önerildiği anlaşıldı. Konuya ilişkin ANKA'ya bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Halıcı, Bülent Ecevit'in 17 Ocak 1994 tarihinde "İstanbul Kanalı Projesi" adıyla Karadeniz'den Marmara'ya kanal açılması konusundaki projesini açıkladığını belirterek "Boğazda artan deniz trafiğinin İstanbul'u tehdit ettiğini belirtiyor Ecevit. Buradan geçen tankerlerin, Boğaziçi trafiğini tıkanma noktasına getirdiğini söylüyor. Buna çözüm olarak da bu kanalı öneriyor. Bu kanalla Haliç arasında bağlantı kurulabileceğini de belirtiyor. Kanal çevresinde bir çekim merkezi oluşacağından bahsediyor" dedi.

-"BAŞBAKAN KEŞKE FİKRİN ECEVİT'E AİT OLDUĞUNU SÖYLESEYDİ"-

Ecevit'in projeyi açıkladığında "Melen projesiyle İstanbul'un su sorunu temelinden çözülebilir, Batı yakasındaki bazı göllere gereksinim kalmazsa bu göller de kanal için alınabilir, o zaman açılacak kanal için yapılacak hafriyat miktarı ve masrafı azalır" şeklinde detay da verdiğini kaydeden Halıcı, "Dolayısıyla bu, Ecevit'in 1994'te ortaya attığı bir fikirdir. Başbakan konuşmasında keşke bu fikrin Ecevit'e ait olduğunu, ondan aldığını söyleseydi, çok daha uygun olurdu" diye konuştu.

-ECEVİT, PROJEYİ YEREL SEÇİM KAMPANYASINDA AÇIKLAMIŞTI-

Milliyet gazetesinin internet üzerinden ulaşılabilen arşivindeki 18 Ocak 1994 tarihli sayısının 11. sayfasında Ecevit'in İstanbul'a kanal önerisinin haberi yer alıyor. Habere göre dönemin DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necdet Özkan'la birlikte düzenlediği basın toplantısında Boğaz'da artan deniz trafiğinin İstanbul'u tehdit ettiğini, buna çözüm olarak İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz'le Marmara arasında bir kanal açılmasını öneriyor. Ecevit, kanalın açılması durumunda tanker ve şilep trafiğinin kanala aktarılarak Boğaz trafiğinin rahatlatılacağını, kanalla Haliç arasında bir bağlantı da kurulabileceğini belirtiyor. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Kılıçdaroğlu'ndan emeklilere yönelik çok konuşulacak sözler: Hak ediyorlar, yan kardeşim o zaman

Kılıçdaroğlu'ndan emeklilere yönelik çok konuşulacak sözler: Hak ediyorlar, yan kardeşim o zaman

2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

Bakmadan Geçme

Adalet Bakanlığı atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı! Bugünün (28 Mayıs) kararları neler? Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacak mı? #9917 Okan Buruk boşandı mı, ayrıldı mı? 28 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 28 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 28 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 28 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 28 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? #128680 28 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ferdi gidiyor mu? Ferdi Kadıoğlu hangi takıma gidiyor?
Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title