Haberler

EBSO Meclisi'nde TÜSİAD Tepkisi

Ender Yorgancılar, TÜSİAD'ın Hazırladığı Anayasa Raporu ile İlgili, "Bir Tüsiad Üyesi Olarak, Teklif Edilen Anayasa Maddelerini Kabul Etmem Mümkün Değildir.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, TÜSİAD'ın hazırladığı Anayasa Raporu ile ilgili, "Bir TÜSİAD üyesi olarak, teklif edilen anayasa maddelerini kabul etmem mümkün değildir. Sizlere bu kürsüden her zaman kırmızı çizgilerimiz olduğunu ve bunların asla değiştirilemeyeceğinin altını çizdim. Bu maddeler üzerinden polemik yapılmasını bile anlamakta zorlanıyorum" dedi. Diğer yandan EBSO Meclisi'nde konuyla ilgili hazırlanan önergeyle ilgili meclis üyelerinden imza toplanan imzalar Yönetim Kurulu'nun onayının ardından TÜSİAD'a gönderilecek

EBSO'nun Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda TÜSİAD'ın Anayasa Raporu'na tepki göstermek isteyen bazı meclis üyeleri, hazırlanan ve 'değiştirilmesi teklif edilemeyecek maddelerin korunmasına ilişkin' talebin yer aldığı önergeyi imzaladı. Daha sonra Meclis Başkanlığı tarafından oylanan önergenin kabul edilmesiyle konu Yönetim Kurulu'na havale edildi. Yönetim Kurulu'nun da önümüzdeki günlerde TÜSİAD'la bağlantıya geçmesi bekleniyor.

'KABUL ETMEM MÜMKÜN DEĞİL

'EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, TÜSİAD tarafından hazırlanan Anayasa taslağına ilişkin eleştiriler yöneltti. Yorgancılar, "Bir TÜSİAD üyesi olarak, teklif edilen anayasa maddelerini kabul etmem mümkün değildir. Sizlere bu kürsüden her zaman kırmızı çizgilerimiz olduğunu ve bunların asla değiştirilemeyeceğinin altını çizdim. Bu maddeler üzerinden polemik yapılmasını bile anlamakta zorlanıyorum. Anayasa'nın değiştirilemez, değiştirilmesi dahi teklif edilemez maddeleri için sadece devletin Cumhuriyet olduğu maddesi kabul edilmekte, diğerleri değiştirilebilir denilmektedir" diye konuştu.

KIRMIZI ÇİZGİLER KALKTIKTAN SONRA BİREYİN ÖNEMİ Mİ KALIR?

Taslakta 'yeni Anayasa'nın devlet odaklı değil birey ve insan odaklı bir felsefeyle kaleme alındığını' hatırlatan Yorgancılar, "Atalarımızın kanıyla sulanmış bu topraklarda kurulan devletin kırmızı çizgilerini kaldırdıktan sonra, birey odaklı bir anayasanın önemi kalır mı diye sizlere sormak isterim. Türkiye, içerde ve dışarda siyasi ve ekonomik gündem maddelerine yoğunlaşmışken, acil çözüm bekleyen konularına çözüm ararken, böylesi bir süreçte kamuoyuna sunulan bu çalışmanın amacını da anlamakta zorlanıyor ve talihsiz bir çalışma olarak nitelendiriyorum" dedi.

SAHİPLENİLMEYECEKSE PAYLAŞILMAMALIYDI

Ortadoğu'daki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini aktaran ve Türkiye'nin sahip olduğu laik, demokratik yapısıyla onlardan ayrıldığına işaret eden Yorgancılar, "Aynı coğrafyada İran, Cezayir, Tunus, Yemen ve Suriye'nin de yönetim şeklinin Cumhuriyet olmasına rağmen, yaşananlar, cumhuriyetin tek başına bir anlam ifade etmediğini, demokrasi ve laikliğin olmamasının getirdiği sakıncaları görmemiz açısından tarihi örneklerdir. Bunun farkına varan TÜSİAD bir hafta sonra bugün söz konusu çalışmanın TÜSİAD'ın görüşü olmadığı açıklamasını yapmıştır. Akademisyenler tarafından hazırlanan taslak, TÜSİAD'ın görüşünü yansıtmıyorsa ve sahiplenilmeyecekse kamuoyu ile paylaşılmamalı idi. Paylaşılıyorsa da neden sahiplenilmiyor diye sormak isterim" değerlendirmesini yaptı.

YENİ ANAYASA'YA İHTİYAÇ VAR

Yorgancılar, sivil toplum kuruluşları ile birlikte geniş tabanlı bir uzlaşma ortamı içinde hazırlanacak yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu herkesin kabul ettiğini de vurgulayarak "Ancak, Anayasa'nın değiştirilemez, değiştirilmesi dahi teklif edilemez maddeleri üzerinde oyunlar oynanmasına kesinlikle karşıyız" dedi.

AKGERMAN: BU ÜZERİNDE TARTIŞILACAK BİR METİN

Toplantıda Yorgancılar'a yanıt veren TÜSİAD Yönetim Kurulu Eski Üyesi ve Meclis Üyesi Bülent Akgerman ise TÜSİAD'ı savunmak amacıyla söz almadığını, ancak bazı yanlış bilinenler hakkında bilgi vermek istediğini kaydetti. TÜSİAD'ın bir anayasa taslağı hazırlatmadığını, sadece yuvarlak masa toplantıları adı altında yapılan çalışma kapsamında yeni anayasanın 5 boyutunun ortaya konulduğunu dile getiren Akgerman, "Farklı siyasi görüşlere sahip 40'ı aşkın akademisyenin katıldığı bu çalışma, TÜSİAD'ın önerisi değildi. Üzerinde tartışılacak bir diyalog metniydi. Bu kesinlikle TÜSİAD'ın önerisi, tüzel kişiliğini temsil edecek bir rapor niteliğinde değil. Bundan sonrakiler de öyle olmayacak. Üzerinde tartışılacak bir metin olarak sunuluyor. Raporu okumadan, başlıklarına dahi bakmayan bazı kişiler toplantıyı farklı yorumladılar. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak Türkiye'nin karakteristik özelliği haline geldi" diye konuştu.

"TÜSİAD'A ÇEKİ DÜZENİ BİZ VEREMEYİZ"

Çalışma bir öneri niteliği taşısa, anayasanın yapım şekliyle ilgili üç alternatif barındırmayacağını da söyleyen Akgerman, "Ben EBSO'da TÜSİAD ile ilgili tartışmaları dinlemek istemiyorum. TÜSİAD söylenen sözler nedeniyle kınanabilir ama ben bu meclise mesleki konularda, kent ekonomisi hakkında feyz almak üzere geliyorum. TÜSİAD'a çeki düzeni biz veremeyiz. Bunu bizim söylememiz yanlış olur, bize yakışmaz. TÜSİAD'dan çok daha önemli işlerimiz var" dedi.Akgerman ayrıca, meclis üyelerinin Cem Boyner'in sözlerine ilişkin eleştirilerine de değinerek "Boyner'in düşünceleri TÜSİAD'ın hükmü şahsiyetini bağlamaz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Hamas'tan Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifine yanıt: Her türlü teklifi olumlu şekilde karşılamaya hazırız

Hamas'tan Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifine yanıt: Her türlü teklifi olumlu şekilde karşılamaya hazırız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title