Haberler

"E-Ticaretle Sınırları Aşmak" Projesi Tamamlandı

Güncelleme:

ETSO tarafından hazırlanan, "E-Ticaretle Sınırları Aşmak" isimli eğitim projesi, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nın finanse ettiği Leonardo da Vinci Programı'nın, "hareketlilik projeleri" kapsamında Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından hazırlanan, "E-Ticaretle Sınırları Aşmak" isimli eğitim projesi, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de gerçekleştirildi.

ETSO'nun, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Akal, Meclis üyeleri; Fehmi Arslan, Ruşen Yıldırım, Muammer Afşin, Erzurum ABİGEM Koordinatörü Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Lütfü İhsan Senir ile Sicil Müdürü Hakan İnanlı'dan oluşan 7 kişilik heyetle iştirak ettiği projeye ayrıca Erzurum'daki sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşlarını temsilen toplam 17 kişi katıldı.

14 gün süren proje çerçevesinde verilen eğitimlerin yanı sıra katılımcılar, Budapeşte'deki bazı firmalarda inceleme yapma imkanı buldu. Proje kapsamında, İspanyol-Macar ortaklığında kurulan ve Macaristan'ın önde gelen reklam ve prodüksiyon şirketlerinden biri olan Esma Spanyol-Magar Zrt.'ye bir ziyaret gerçekleştirildi. Ziyarette şirketin satış müdürü Agnes Varaljai ve Medya bölümünün yöneticisi Laszlo Haris Macaristan'daki reklam sektörünün durumu ve firmanın çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdiler. Erzurum'dan projeye dahil olan heyet Macaristan'daki eğitim ve ziyaret programı çerçevesinde firma ziyaretlerinin yanı sıra Türk vatandaşlarının görev yaptığı bazı sivil toplum kuruluşlarına da ziyaretler gerçekleştirdi. Budapeşte'deki Türkiye Büyükelçiliği'ni de ziyaret eden heyet burada Ticaret Müşaviri Evrim Demirci Soranlar'la bir görüşme yaptı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Soranlar, 1989 yılında Parlamenter demokrasiye geçen Macaristan'da, bu tarihten itibaren gerçekleştirilen ekonomik reformlarla serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecinin da başladığını söyledi.

1998 yılında yürürlüğe giren Türkiye-Macaristan Serbest Anlaşması ile 2001 yılı itibariyle iki ülke arasındaki sanayi ürünleri ticaretinin serbestlik kazandığını dile getiren Soranlar, bu sebeple de iki ülke arasında ticaretin artmaya başladığını ancak rakamların yeterli seviyede olmadığını dile getirdi. Macaristan'da özellikle sanayi ekipmanları ile tarım ve gıda, otomotiv, tekstil ve deri ürünlerinde ticari işbirliği imkanları bulunduğunu kaydeden Ticaret Müşaviri Evrim Demirci Soranlar, Türkiye'den gelen iş adamlarına bu konuda destek olduklarını vurguladı.

ETSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Akal da, Macaristan'daki proje kapsamında yapılan ziyaretlerde önemli gözlemlerde bulunduklarını belirterek, Erzurum'daki iş çevrelerine Macaristan'la ilgili gözlemlerini aktaracaklarını ifade etti. Büyükelçilikteki ziyaret anısına ETSO Başkan Yardımcısı Hasan Akal tarafından Ticaret Müşaviri Soranlar'a, üzerinde Çifte Minareli Medrese'nin rölyefi bulunan bakır bir tablo hediye etti. ETSO heyeti tarafından ziyaret edilen kurumların yetkililerine ayrıca, Erzurum kültür kataloğu

ile ETSO İş ve Endüstri İlişkileri Birimi tarafından hazırlanan Erzurum Ekonomik Profili ve çeşitli hediyeler sunuldu.

Proje gereği katılımcılar, Macaristan'ın yanı sıra, Avusturya'nın başkenti Viyana, Çek Cumhuriyeti'nin Başkenti Prag ve Almanya'nın Saksonya Eyaleti'nin Başkenti Dresden'deki tarihi ve turistik yerleri gezdiler. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği Macaristan Türkiye Erzurum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title