Haberler

Dünyada 415 Milyon Kişi Şeker Hastası

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Serdar Deniz, diyabet hastalığının dünyada önemi gittikçe artan bir sorun olarak insanların karşısına çıktığını ifade ederek, "2015 yılındaki verilere göre dünyada 415 milyon yetişkin diyabetli var. Bu sayısının 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir.

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Serdar Deniz, diyabet hastalığının dünyada önemi gittikçe artan bir sorun olarak insanların karşısına çıktığını ifade ederek, "2015 yılındaki verilere göre dünyada 415 milyon yetişkin diyabetli var. Bu sayısının 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Buna göre 2040 yılında her 10 yetişkinden biri diyabetli olacağı tahmin edilmektedir" dedi.

Dünya Diyabet Günü dolayısıyla, Forum Mersin Alışveriş önüne stant kurularak, ücretsiz kan şekeri taraması yapıldı. Ayrıca diyabet hastalığı hakkında vatandaşlara broşürler dağıtılırken, vatandaşların diyabetle ilgili soruları yanıtlandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Sertar Deniz, günümüzde diyabetin sıklığı ve yarattığı sorunlar nedeniyle tüm dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunu olarak vatandaşların karşısına çıktığını belirtti. 2015 yılında ki verilere göre 415 milyon yetişkinin diyabetli olduğunu vurgulayan Deniz, "Bu sayının 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Buna göre 2040 yılında her 10 yetişkinden biri diyabetli olacağı tahmin edilmektedir. Tip 2 diyabetli bireylerin büyük çoğunluğu uzun süre hastalığın farkında olmadan yaşamaktadır. Diyabetliler tanı aldıklarında komplikasyonlar uzun süre önce ortaya çıkmış olmaktadır. Bu yüzden tip 2 diyabet taraması komplikasyon riskini önlemek açısından çok önemlidir. Diyabetli her iki kişiden biri tanı almadığı bilinmektedir. Bu durum kişileri sakatlık ve erken ölüme neden olan komplikasyonlara karşı elverişli hale getirmektedir. Diyabette tanının gecikmesi demek, tip 2 diyabetli bireylerin komplikasyonlardan en az biri ile karşılaşması anlamına gelir. Birçok ülkede diyabet körlük, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve alt ekstremite ampütasyonunun en önemli nedenidir. Optimal sağlığı sağlamak için diyabetin etkin yönetiminde en önemli nokta diyabet komplikasyonlarının taranmasıdır. Bu yüzden diyabet komplikasyonları için tarama yapılması tüm diyabet tiplerinin yönetiminde önem arz etmektedir" diye konuştu.

Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Mersin'de farklı yerlerde stant kurarak farkındalık çalışması oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Deniz, "Stantlardan biri halkın yoğun olduğu Mersin Forum Alışveriş Merkezinde açıldı. Açılan stantta ücretsiz kan şekeri taraması, gaitada gizli kan taraması ve diyabet hastalığı hakkında broşür dağıtımı ile rozet dağıtımı gerçekleştirildi. Stantta görevli olan diyetisyenler tarafından halkın diyabet ile ilgili soruları cevaplandırılarak kan sonuçlarında sorun çıkan bireyler sağlık kuruluşlarına yönlendirildi. Böylece halkın diyabet hastalığı hakkında bilgi sahibi olmasına ve risk taşıyan bireylerin komplikasyon oluşmadan sağlık kuruluşlarına başvurmasını sağlayarak kişilerin yaşam kalitesini arttırmasına yardımcı oldular. Ayrıca Erdemli, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Gülnar ve Mut ilçelerinde de benzer faaliyetler gerçekleştirilerek farkındalık çalışmaları oluşturuldu" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Diyabet Günü Serdar Deniz Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title