Haberler

Sorunları Avantaja Dönüştürelim

Agit Dışişleri Bakanları Toplantısına Katılan Davutoğlu, "Sorunları Avantaja Dönüştürelim" Açıklaması Yaptı.

AGİT dışişleri bakanları toplantısına katılan Davutoğlu, "sorunları avantaja dönüştürelim" açıklaması yaptı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da 1-2 Aralık günlerinde düzenlenen AGİT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk-Yunan ilişkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu, Atina'da yayımlanan Ta Nea gazetesine, iki ülke ilişkilerinin geçmişi ve tarafların vizyonlarına ilişkin bir demeç verdi. Ahmet Davutoğlu, akademisyen olduğu yıllarda, 1950'li yıllardaki soğuk savaş sırasında, Türkiye ile Yunanistan arasındaki fikir ayrılıklarının gereksiz olduğu ve iki ülkeye zarar verdiği kanaatine vardığını söyledi.

Her iki ülkenin de ilişkilerin rekabet çerçevesinde olduğu görüşü esas alınan dış politikalar izlediğini, bunun ise beraberinde “bir taraf için yararlı olanın diğer taraf için zararlı olacağı” fikrini beraberinde getirdiğini vurgulayan Davutoğlu, bu yanlış anlamadan kurtularak, silahlanma konusunda para ve enerji harcanmasının bırakılması gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, Türk-Yunan ilişkilerinin, her ne kadar ciddi bir konu olsa da Türkiye'nin dış politikasının yegane konusu olarak algılanmadığını belirtti.

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun Türkiye ziyaretine de değinen Davutoğlu, ziyaretin Yunanlı bakanın göreve gelmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşmiş olması bakımından önemli bir jest teşkil ettiğini söyledi.

Davutoğlu, Papandreu'nun ziyaretinden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk-Yunan ilişkilerindeki vizyonunu yansıtan bir mektup gönderdiğini belirtti.

Papandreu ile görüşmesinde mektubun içerdiği tüm konuların kapsamlı biçimde ele alındığını ve Yunan tarafının yaklaşımından memnun olduğunu söyleyen Davutoğlu, gerek Papandreu'nun gerekse Başbakan Erdoğan'ın vizyon sahibi liderler olduklarını kaydetti.

Davutoğlu, Türk-Yunan ilişkilerindeki vizyonun birçok ortak noktada birleştiğini görmekten etkilendiğini de ifade etti. Ege'deki ihlaller konusuna da değinen Davutoğlu, uzun zaman süren istikşafi görüşmeler çerçevesinde ilerleme kaydedildiğini, ancak buna ivme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, Ege'nin, coğrafi bakımdan karmaşık, ortak bir deniz olduğuna, kıta sahanlığı, deniz ve hava koridorları gibi belirli konuları da beraberinde getirdiğine işaret etti.

Ahmet Davutoğlu, "gelecek için ortak bir vizyonda mutabık kalınarak, sorunların avantaja dönüştürülebileceğini" kaydetti. Kıbrıs konusuna da değinen Davutoğlu, Türkiye açısından Doğu Akdeniz'in barış, refah ve istikrar bölgesi haline gelmesinin şart olduğunu, Kıbrıs'ın ise bu değişikliğin kaydedilmesi yolunda “anahtar” rol oynadığını belirtti.

Davutoğlu, bu çerçevede, Türkiye'nin Ada'da adil, kalıcı, tarafları birleştiren, her iki toplumun da haklarını garanti altına alan ve BM parametrelerine uyan bir çözümü desteklediğini ifade etti.

Bakan Davutoğlu, Kıbrıs müzakerelerinin olumlu biçimde sonuçlanmaması ihtimaline ilişkin soruya ise, “Bunu düşünmek istemiyorum. Bugün AGİT çerçevesinde dondurulmuş olan tüm anlaşmazlıkların çözümlenmeleri konusunda mutabık kaldık” yanıtını verdi.

Türk-Yunan ilişkilerinin daha da iyileştirilmesi konusundaki görüşünü ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin, kıyılarına yakın Yunan adalarının tehdit teşkil ettiğini, Yunanistan'ın ise Türkiye'nin bu adalar için tehlike olduğunu düşünmesinin devamlılığı halinde hiçbir müzakerenin ürün veremeyeceğini söyledi.

Davutoğlu, ikili ilişkilerde son 7-8 yılın tek bir kriz yaşanmadan geçtiği göz önünde bulundurulduğunda gelecek 5-6 yılda çok büyük ilerleme kaydedilebileceğini, bugünkü liderlerin böyle bir arzuya sahip olduklarına inandığını söyledi.

YUNAN BASINI

Bu arada, Yunan basını, “iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara rağmen, tarafların konulara iyi niyetle yaklaştığını” yazdı. Kathimerini gazetesi, Atina'nın, Ankara'nın bütün konularda diyaloğa gidilmesi teklifine, kıta sahanlığının belirlenmesi için istikşafi görüşmelerin canlandırılması önerisiyle yanıt verdiğini yazdı.

Gazete, Türk tarafının dostane yaklaşımının dün de devam ettiğini, Davutoğlu'nun da ikili ilişkilerde yeni bir döneme girildiğini söylediğini belirtti.

To Vima gazetesi, Atina'nın, Türkiye'nin, AB ülkelerine karşı (Kıbrıs) yükümlülüklerini yerine getirmemesine rağmen, bu ülkenin AB sürecinin, tam üyelik çerçevesinde devam etmesinde ısrarlı olduğunu yazdı.

Apoyevmatini gazetesi, Davutoğlu'nun Papandreu ile görüşmesinde azınlık konusunun ele alındığına dair açıklamasına rağmen, Yunan diplomatik çevrelerinin böyle bir konuda istişarede bulunulmadığını kaydettiklerini belirtti.

Elefteros Tipos gazetesi ise, “Ankara'nın azınlık konusunda kendi havasında” olduğu değerlendirmesini yaptığı haberinde, Papandreu'nun “Yunan vatandaşlarını ilgilendiren konuları kimseyle görüşmeyiz” açıklamasını okuyucularına taşıdı.

Ethnos gazetesi, Davutoğlu ile Papandreu arasındaki görüşmenin ortak açıklamalar olmaksızın ve Başbakan Erdoğan'ın mektubuna yazılı bir yanıt gönderilmeden sonlandığını yazdı.

Öte yandan Elefterotipiya gazetesi, Türkiye'nin AB tarafından değerlendirilmesinden bir hafta önce, Davutoğlu ile Papandreu'nun Ege'de kıta sahanlığının belirlenmesi konusunda yoğun diyaloğa gidilmesi yönünde anlaştıklarını belirtti.

Bakan Davutoğlu, dün akşam, “Avrupa'da güvenlik için siyasi diyaloğun sürdürülmesi” içerikli sonuç bildirisiyle son bulan AGİT toplantısı çerçevesindeki temaslarında, Ermenistan, Azerbaycan, İsviçre, Kazakistan, Slovakya, Litvanya, Avusturya, Macaristan, Fransa, Hırvatistan, Finlandiya, Makedonya, Çek Cumhuriyeti, Malta, Bosna dışişleri bakanları, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg ve Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile temaslarda bulunmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Servisleri kaldırılan kamu çalışanlarına destek verilecek

Servisleri kaldırılan kamu çalışanlarına destek verilecek

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

KYK yurtları emeklilere açılıyor! 1 ay boyunca bedava olacak

KYK yurtları emeklilere açılıyor! 1 ay boyunca bedava olacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title