Haberler
BBC

Son Dakika! İspanya Hükümeti, Katalonya Özerk Yönetimini Fesih Sürecini Başlatıyor

Güncelleme:

İspanya hükümeti, ay başında bağımsızlık referandumu düzenleyen Katalonya özerk yönetimini feshetti ve bölgede erken seçim çağrısı yaptı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu düzenleyen Katalonya özerk yönetiminin feshedilmesi için harekete geçme ve erken seçim çağrısı yapma kararı aldıklarını açıkladı.

Rajoy, sabah saatlerinde düzenlenen olağanüstü kabine toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Katalonya parlamentosunun feshedilmesine yönelik ise herhangi bir adım atılmayacağını söyledi.

İspanya başbakanı ayrıca bölgede "en kısa süre içerisinde" erken seçim yapılmasını istediklerini de ifade etti.

Kabine toplantısında alınan kararlar, İspanya Senatosu'nda onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Rajoy, Katalon yönetiminin eylemlerinin "yasalara aykırılık taşıdığını" belirterek, yönetimi doğrudan ele almak dışında başka seçenklerinin kalmadığını belirtti.

Rajoy, alınan bu kararların Katalonya'nın özerklik statüsünü ortadan kaldırmadığını ancak yönetimini yeniden hukuk kuralları içerisine çekmeyi hedeflediğini söyledi.

Katalonya özerk yönetimi, İspanya Anayasa Mahkemesi'nin yasadışı ilan etmesine karşın 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu düzenlemişti. Referandumdan bağımsızlığa çok yüksek destek çıkmış ancak Katalonya lideri Carles Puigdemont merkezi hükümetle müzakereler yapılabilmesi için parlamentodan bağımsızlık ilanını askıya almasını istemişti.

Bunun üzerine ise İspanya hükümeti, Katalonya'ya bağımsızlık ilan edip etmediğini netleştirmesi için süre tanımış ancak Puigdemont yönetimi bu süre zarfında talebe yanıt vermemişti. İspanyol Anayasası'nın 155'inci maddesi ilk kez işletildi

İspanyol hükümetinin aldığı bu karar, anayasanın 155'inci maddesine dayanıyor.

Anayasanın 155'inci maddesi, yarı özerk bölgelerde bir kriz durumunda ulusal hükümetin yönetimi doğrudan eline almasına olanak tanıyor.

İspanya hükümetinin, Katalonya ile ilgili aldığı bu kararla birlikte, ülkenin demokrasiye geçmesinden bu yana bu madde de ilk kez işletilmiş oldu.

Maddede, bir bölgesel yönetimin "İspanya'nın genel çıkarlarına ciddi bir tehdit oluşturacak şekilde davranması" halinde, merkezi hükümetin bu yönetimi "zorla yasalara uygun davranmasını sağlamak için gerekli önlemleri" almasına izin veriyor.

BBC

İspanya Dünya Haberler Son Dakika

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

Bakmadan Geçme

Galatasaray seçimi ne zaman, yarın mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 24 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 24 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 24 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 24 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 24 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 24 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 24 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 24 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım'ın yönetim listesinde kimler var? İşte Aziz Yıldırım'ın yönetim kurulu! Astrolog Meral Türkiye Kupası şampiyonunu bildi mi, Astrolog Meral ZTK tahmini neydi 2024? 23-24 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title