Haberler

Son Devrimci

2006 Yılının Temmuz Ayında Geçirdiği Bağırsak Ameliyatından Bu Yana Ortada Görünmeyen Küba'nın Efsane Lideri Fidel Castro, 49 Yıl Önce Komünist Devrimle Oturduğu Başkanlık Koltuğunu Bıraktı.

2006 yılının Temmuz ayında geçirdiği bağırsak ameliyatından bu yana ortada görünmeyen Küba’nın efsane lideri Fidel Castro, 49 yıl önce komünist devrimle oturduğu başkanlık koltuğunu bıraktı.

CASTRO DEVLET BAŞKANLIĞINI BIRAKTI... 

Castro’ya vekalet eden 76 yaşındaki kardeşi Raul Castro’nun pazar günü resmen devlet başkanı seçilmesi bekleniyor. Castro ise Komünist Parti’nin birinci sekreteri olarak kalacak.

İNGİLTERE Kraliçesi İkinci Elisabeth ve Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej’in ardından dünyada en uzun iktidarda kalan üçüncü lider olan Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, 49 yıldır en renkli simalarından biri olduğu dünya siyaset sahnesinden resmen çekildi. 81 yaşındaki Castro, çekilme kararını dün gece yarısı Komünist Parti gazetesi Granma’ya yazdığı bir mektupla açıkladı.

Castro, "Geçtiğimiz günlerde beni parlamentoya seçerek bana büyük bir onur veren sevgili vatandaşlarıma teşekkür ederim" diye başladığı açıklamasında, hastalığınının artık devlet başkanlığı ve başkomutanlık görevlerini yapmasına elvermediğini belirtti.

Castro, Meclis’te gelecek hafta yapılması planlanan Devlet Konseyi seçimiyle ilgili olarak, "Konsey’in, başkanının ve başkan yardımcısının seçilme zamanı gelmiştir" dedi.

20 Ocak’ta seçilen yeni Küba meclisinin pazar günü yapacağı oturumda, Castro’ya hastalığı boyunca vekalet eden 76 yaşındaki kardeşi Raul Castro’yu resmen devlet başkanı seçmesi bekleniyor. Castro, Komünist Parti’nin birinci sekreteri olarak kalmayı sürdürecek. 18 ay önceki rahatsızlığından bu yana kameraların önüne pek çıkmayan Castro, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’den sonra ilk kez geçen ay Brezilya lideri Luiz Inacio Lula da Silva’yla konuşurken görüntülenmişti.

ONU ÖZLEMEYECEKMİŞ

ABD Başkanı George Bush, Castro’nun emekliye ayrılma kararının Küba’da demokratik dönüşümün başlangıcı olacağını umduğunu söyledi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown da, Castro’nun devlet başkanlığından vazgeçmesinin ülkeyi çoğulcu demokrasiye götürmesi gerektiğini söyledi.

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ise, Castro’nun gidişinden memnun olduğunu belirttiği açıklamasında, "siyasi sahnede onu özlemeyeceğini" ifade etti.

Bush sevindi

ABD Başkanı Bush, Castro’nun çekilme kararı üzerine "Umarım, demokratikleşme süreci başlar. Özgür ve adil seçimler yapılır" dedi. Küba ile yolları pek kesişmeyen Danimarka’nın Başbakanı Rasmussen ise "Onu siyaset sahnesinde özlemeyeceğim" diye açıklama yaptı.

Fidel’den sonra ne olacak?

ŞİMDİ herkesin aklında, 1959’da devrimci ordusunu Havana sokaklarında yürüttüğünden beri önderlik ettiği Küba’da Castro’dan sonra ne olacağı sorusu var. Küba’daki diplomatlar Fidel Castro’nun yerine pazar günü resmen devlet başkanı olacak kardeşi Raul Castro’nun da prostat kanseri ve karaciğer hastası oluşu nedeniyle iktidarının fazla uzun olmayacağı görüşünde. Bazı diplomatlar ise liderliğin bir kuşak atlayarak el değiştireceği ve 56 yaşındaki Devlet Başkanı Yardımcısı Carlos Lage Davila’nın seçilebileceğini savunuyor. Ayrıca Castro hanedanı sonrası devlet başkanlığı için Meclis Başkanı Ricardo Alarcon (69) ve Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque’nin adı geçiyor.

Çocuklarının sayısı bilinmiyor

20. yüzyıl devrimcisi Fidel Alejandro Castro Ruz, Küba’nın doğusundaki Biran’da İspanyol göçmeni, zengin ve toprak sahibi bir ailenin beş çocuğundan ikincisi olarak doğdu. İki erkek ve üç kızkardeşi var.

1950’de Havana Üniversitesinden hukuk fakültesinden mezun oldu.

1948’de evlendiği Mirta Diaz Balart’tan bir oğlu oldu. 1955’te boşandı. Ardından Dalia Soto del Valle ile evlendi, ondan da beş oğlu oldu. Sayısız evlilik dışı çocuğu olduğu iddia ediliyor.

1993’te ABD dolarına yasağı kaldırdı.

1998’de Papa 2. Jean Paul’ü ağırladı.

2000 yılında bir gemi kazasında Amerikan sahil güvenliği tarafından kurtarılan Elian Gonzalez adlı 6 yaşındaki çocuğun ülkesine iadesi için büyük bir kampanya başlattı. Elian sonunda Küba’ya iade edildi.

Castro’yu alt edemeyen 10 başkan

D. David Eisenhower

John F. Kennedy

Lyndon Johnson

Richard Nixon

Gerald Ford

Jimmy Carter

Ronald Reagan

George Bush

Bill Clinton

George W.Bush

EFSANE DEVRİMCİ Mİ YOKSA DİKTATÖR MÜ

638 suikast atlattı

10 ABD başkanı eskitti

DEVRİM

ABD’nin "dibinde" komünist bir devlet kuran, 10 ABD başkanının 638 devirme girişimini boşa çıkaran Fidel Castro kimilerine göre bir efsane kimine göre bir diktatördü. Castro, 1953’te Batista diktatörlüğüne baş kaldırmasıyla dünya sahnesine çıktı. Başarısız girişimin ardından 3 yıl hapis yattı, afla serbest kaldı, Meksika’ya geçerek devrim için çalışmaya başladı. 1956’da yanında Che Guavera ve 81 kişilik bir grupla Granma adlı yatla Küba’ya döndü; gerilla savaşı verdiler, 12’si sağ kalabildi. Birçok engele rağmen 1959 yılının ilk günü iktidarı ele geçirdiler.

DEVLET

Kardeşi Raul yardımcısı, Che Guevara üç numaralı liderdi. 1960’ta Küba’da ticaret ve sanayi kurumları devletleştirildi. Amerikan şirketleri sınırdışı edildi. 1961’de Küba Batı Yarımküre’nin ilk komünist devleti oldu. ABD önce diplomatik ilişkilerini kesti. Ardından CIA "Domuzlar Körfezi" harekatıyla Castro’yu devirmeye çalıştı. ABD ajanları, bini aşkın Kübalı muhalifi örgütledi; ancak Domuzlar Körfezi Çıkarması fiyaskoyla sonuçlandı.

FÜZE KRİZİ

1962 yılındaki füze krizi ise, dünyayı bir nükleer savaşın eşiğine getirdi. Zira Küba’ya Sovyet füzelerinin konuşlandırılması için iki ülke arasında gizli bir anlaşma imzalandığı ortaya çıktı. Nükleer başlık taşıyan Sovyet füzeleri, 145 kilometre uzaklıktaki ABD’ye, Amerikan füzeleri de Küba’ya çevrilmişti. Sovyetler’in füzeleri geri çekmeyi kabul etmesiyle savaşın eşiğinden dönüldü ama ABD ile Küba arasındaki kavga, günümüze kadar süregeldi.

SUİKASTLAR

Fidel Castro’ya göre ABD ajanları ve ABD’nin desteklediği Kübalı muhalifler, kendisine yönelik 638 suikast girişimi düzenledi. Ancak Sovyetler Birliği’nin çöküşüyle sarsılan, büyük ölçüde yalnız kalan Küba’yı 21. yüzyıla taşımayı başardı.

AHBAPLARI

Küba ile üçüncü dünya ülkelerine ilham veren, ülkede sağlık ve eğitim hizmetlerinin ücretsiz olmasını sağlayan, yazar Ernest Hemingway, U2’nun solisti Bono ve Arjantinli futbol yıldızı Diego Maradona gibi modern figürleri dost edinen Castro, halkıyla kendi arasındaki duvarları kaldırmayı ve yüzbinlerce Kübalının 3-4 saat süren uzun konuşmalarını zevkle dinletmeyi başaran ender liderlerden biri oldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title