Haberler

Paris'te Bisikletli Hayat

Paris'te Halk, Bisiklet Kullanmaya Yöneldi. Paris Belediyesi'nin 1990'ların Başında Özel İşaretli Bisiklet Yolları Yaparak Halkı Bisiklete Binmeye Teşvik Etmiş Olmasına Rağmen O Yıllarda Fazla İlgi Görmeyen Bisikletli Yaşam, Küresel Isınma Korkusuyla Yeniden Gündeme Geldi.

Paris'te halk, bisiklet kullanmaya yöneldi. Paris Belediyesi'nin 1990'ların başında özel işaretli bisiklet yolları yaparak halkı bisiklete binmeye teşvik etmiş olmasına rağmen o yıllarda fazla ilgi görmeyen bisikletli yaşam, küresel ısınma korkusuyla yeniden gündeme geldi.

Belediye bu sefer değişik bir sistem üreterek Paris halkını bisikletle seyhat etmeye özendirdi. Şehirde bisikletlerin otobüslerle paylaşılan tercihli yolları, çizgi ve bariyerlerle ayrılmış bağımsız yollar, otomobillerin istikametinde sadece bisiklete açık yollar, kaldırım üzerine inşa edilen yollar ve yolun iki yanından gidiş-gelişli yollarla, üzerinde bisiklet logosu olan trafik ışıkları ve tabelalar bisiklet kullanımını arttırdı.

Küresel ısınmaya karşı tedbir olarak bisiklet alternatifini ortaya koyan Paris Belediyesi, daha evvel Lyon şehrinde ilk denemenin yapılmasıyla ortaya olumlu bir gelişmenin çıkması üzerine bisikletli ulaşıma ağırlık verdi. Paris Belediye Başkanı, bu kapsamda 15 Temmuz'da Velib (özgür bisiklet) ulaşım projesini başlattı. Bu proje kapsamında 750 istasyon kuruldu. Yıl sonunda isyasyon sayısı bin 451'e çıkacak ve 20 bin 600 bisiklet başkent Paris sokaklarında binmeye hazır hale getirilecek. Bisikletin

yaygınlaşması, uzun süredir iş bulamayan bisiklet tamircilerinin de yüzünü güldürdü.

Projeyle şehirde bisiklet kiralama uygulaması başladı. Bisikletler banka kartlarıyla ucuz tarifeden günlük, haftalık ya da yıllık olarak kiralanabiliyor.

Ulaşım kolaylığının yanısıra zevkli bir kısa mesefe seyahat aracı olarak da değerlendirilen bisikletler, istasyondan alınıp gidilecek yere ulaştıktan sonra en yakın yerdeki istasyona bırakılıyor. Araları 300-400 metre mesafede olan istasyonlardaki bisikletler eloktronik bir mekanizma ile kilitli. Abone kartı veya toplu ulasımda kullanılan kartlara da uygulanan sistemle kart okutulup bir düğmeye basmak suretiyle bisiklet çözülüyor. İlk yarım saat bedava. Bunu fırsat bilen uyanıklar, bisikleti 25 dakika

uzaklıktaki bir başka istasyona bırakarak bir tane daha kiralıyor ve hiç ekstra ödeme yapmadan işlerini hallediyor.

Bisikletlerin hepsi aynı model, sadece seleleri inip kalkabiliyor. Bu organizasyonla 400 kişiye iş sahası açıldı. Bunlar şehirde işin sevindirici yanı. Ama bazı istasyonlarda abonman kartının işlememesi gibi sıkıntılar da yok değil. Sistemin başladığı 15 Temmuz'da ilk 24 saatte 50 bin bisikletin kiralandığı söyleniyor.

Sistem, park derdi olmaması, şahsa ait bisikletlerdeki gibi çalınma derdinin bulunmamasıyla da cazip. Halk, bisikletlerle trafik çilesi ve otobüs veya metro bekleme gibi sıkıntılardan da kurtuluyor. 24 saat faal olan sistem, hava kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine yönelik bir nebze de olsa katkı yapacak.

Trafikteki araç sayısını azaltması beklenen sistemin başka ülkelere de örnek olması bekleniyor.

Bisiklet kullananlar arasında iyi niyetlilerin çoğunlukta olduğu ifade ediliyor fakat kötü niyetli kullanıcıların da olduğu görülüyor. Henüz kurulalı daha bir ayını doldurmayan bisiklet istasyonlarından bisiklet kiralayanlardan bazıları kiraladıkları bisikletleri rastgele yere bıraktığına da şahit olunuyor. Paris sokaklarında parçalanmış ve yol ortasına bırakılmış bisikletler görmek de mümkün.

(TS-EA-EA-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

Bakmadan Geçme

Hükümet Kadın 2 nerede çekildi? Hükümet Kadın ne zaman çekildi? Hükümet Kadın 2 konusu nedir? Hükümet Kadın oyuncuları kimler? #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. bölüm canlı yayın izleme linki Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 20 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 20 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Gelinim Mutfakta sultan sarması nasıl yapılır? Sultan Sarması tarifi, nasıl yapılır? 21 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Mayıs burç yorumları nedir? Emekli Temmuz maaş zam oranı yüzde kaç olacak? Emekli maaşına zam yapılacak mı?
Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title