Haberler

İsveç Dışişleri Bakanı Bildt Açıklaması

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, tutuklu gazeteci ve milletvekilleri konusunda Türkiye'yi savunarak, bunların "yazdıklarından değil başka suçlardan" cezaevinde bulunduklarını söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, tutuklu gazeteci ve milletvekilleri konusunda Türkiye'yi savunarak, bunların "yazdıklarından değil başka suçlardan" cezaevinde bulunduklarını söyledi.

Dün Dışişleri Bakanlığı'nda düzenleyen Bildt, bir Türk gazetecinin Türkiye'deki düşünce özgürlüğü, tutuklu gazeteci ve milletvekilleri konusundaki sorusu üzerine, bahsedilen konuların Avrupa Birliği ve İsveç hükümetinin gündeminde olduğunu ve tartışıldığını söyledi.

Bildt, "Bundan bir kaç hafta önce Türk parlamentosuna bir yasa tasarısı sunuldu. Bu tasarılar iki büyük dava Ergenekon ve KCK davaları ile ilgiliydi. Sizin bahsettiğin cezaevlerinde yatan 100 civarındaki kişinin çoğunluğu, yazdıklarından değil başka suçlardan tutuklu. Bazıları darbeye karıştıkları için cezaevindeler. Bir kısmı terör yasalarına muhalefetten. Bu konuda bizim de düşüncelerimiz var ve Türk hükümetiyle diyalogumuz sürüyor" dedi.

"NEVRUZ ARTIK HER YERDE KUTLANIYOR"

Nevruz kutlamalarına ilişkin bir diğer soruya ise Bildt, "Nevruz'da çıkan olaylar söz konusu olduğunda, bundan bir kaç yıl önce Nevruz yurt genelinde kutlanamıyordu. Şimdi tüm Türkiye'de kutlanıyor. Son kutlamalarda yapıldığı gibi illa da belirlenen günde kutlamasına gerek yok. Nevruz eski Fars, Kürt ve Türk gelenekleri arasında. Bu konuları ve Kürt sorununu Türk hükümetiyle görüşmelerimizde ele alıyoruz. Olumlu gelişmeler olduğunu müşahede ediyoruz. Ancak geçen yazdan bu yana geriye dönüş yaşanıyor.

Kürt sorununun çözülmesi için daha önce taraflar arasında var olan diyalogun yeniden başlamasını umut ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"PKK İLE GÖRÜŞMELER KONUSUNDA BİR ŞEY BİLMİYORUM"

Bildt, İsveçli bir gazetecinin terör örgütü PKK ile Türk devleti arasında yeni bir diyalogun başlatılıp başlatılmadığı sorusuna verdiği cevapta şunları söyledi:

"Ben bu konuda bir şey bilmiyorum. Bilsem de söylemezdim. PKK bilindiği gibi terörist örgüt. Şiddete ve teröre başvurması çoğu Avrupa ülkesini kaygılandırıyor. Onlarla herhangi bir ilişkimiz yok. Ancak BDP, Türk parlamentosunda temsil ediliyor. Halk tarafından seçilmişler ve AKP bölgede güçlü ama BDP de oldukça güçlü ve Türkiye'deki politik mücadelenin önemli bir unsuru."

Bildt, KCK davası kapsamında BDP'lilere yönelik tutuklamalar konusunda ne düşündüğü sorusunu da "yorum yapmak istemiyorum" diyerek cevapladı.

"ANNAN PLANI UYGULANMAZSA DAHA ÇOK ACI VE ÖLÜM YAŞANIR"

Suriye konusuna da değinen Bildt, Annan planının uygulanmaması durumunda Suriye'de şiddetin boyutunun artacağı uyarısında bulundu.

Bildt, Nisan'da İstanbul'da gerçekleştirilen Suriye'nin Dostları toplantısına katıldığını hatırlatarak, Avrupalı meslektaşları ile birlikte BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın hazırladığı plana destek verdiklerini söyledi.

Annan'ın zor bir misyon üstlendiğini ifade eden Bildt, Annan tarafından yürütülen çalışmaların garantisi olmadığını dile getirdi. Bildt, bölgede silah seslerinin susması ve insani yardımları öngören Annan planının başarıya ulaşmaması halinde, "daha çok acı ve ölüm" yaşanacağını kaydetti.

SUUDİ ARABİSTAN'A SİLAH SATIŞINI SAVUNDU

İsveç'te uzun süredir gündemi meşgul geden, Suudi Arabistan ve diktatörlükle yönetilen ülkelere silah satışına ilişkin olarak da açıklamalarda bulunan Bildt, "Bizim bir ticaret politikamız var. Ama bu bizim insan hakları politikamızı etkilemez. Biz Suudi Arabistan'a silah satmasaydık, Norveç ya da Danimarka satacaktı. ya da Çin veya İngiltere. O zaman Suudi Arabistan'daki insan hakları daha mı iyi olacaktı. Bu hiç bir biçimde oradaki durumu etkileyemeyecekti. Bizim Suudi Arabistan'la iyi ilişkilerimiz

var. Onlarla Suriye'deki durum ve Arap Barış İnisiyatifi ve İran konusunda görüşmelerimiz oluyor. Ticaret ve görüşmeleri yasalara uygun olarak yürütüyoruz" diyerek söz konusu ülkelere silah satışını savundu.

Bildt, bir başka gazetecinin Suudi Arabistan'a silah fabrikası kurulması planlarının İsveç'in dünyadaki imajını olumsuz etkileyip etkilemeyeceği sorusunu da, "Hayır, etkilemez" diyerek cevaplandırdı.

"ADADA TARAFLARIN ANLAŞMA İMZALAMASI TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNDE BÜYÜK İLERLEMEYE NEDEN OLUR"

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili bir soru üzerine de Bildt, "Bugünlerde Kıbrıs'ı konu alan hassas görüşmeler yapılıyor. İki taraf arasında bir anlaşma imzalanması için çalışıyoruz, ki bana göre bu tamamıyla mümkün. Böyle bir anlaşma Kıbrıs için Türkler ve Yunanlılar için olumlu olacak. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinde büyük ilerlemeleri de beraberinde getirecektir" değerlendirmesinde bulundu. - STOCKHOLM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Suudi Arabistan Carl Bildt Türkiye İsveç Dünya Haberler

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title