Haberler

Işık: 'Berlin Bau, Türk-Alman Bilim Yılında Başat Rol Oynayacak'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bahçeşehir Üniversitesi Berlin Kampüsü’nü ziyaret etti.

“2014 Türk-Alman Bilim Yılı” etkinlikleri kapsamında Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Bakan Işık, Avrupa’da ilk kez kampüs açan Türk üniversitesi olma özelliğine sahip ve Avrupa sınırları içinde ilk Türk üniversitesi olacak “BAU Uluslararası Uygulamalı Bilimleri Üniversitesi”ni açacak olan BAU’da temaslarda bulundu. Ziyareti sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Işık, "Türk-Alman Bilim yılında Türkiye olarak hedeflediğimiz bütün çalışmalarda başat rolde BAU Berlin olacaktır” dedi.

Bakan Işık, "Türk-Alman Bilim Yılı için Berlin'deyiz. Böyle anlamlı bir etkinlikte Berlin’de bir Türk üniversitesini ziyaret etmek ve bilgi almak Türkiye açısından çok önemlidir" ifadesini kullandı.

Işık, "Dünya çok büyük bir köy haline geldi, daha hızlı dönüyor. Bu çağda uluslararasılaşma çok önemli bir hal aldı. Bu açıdan son yıllarda Bahçeşehir Üniversitesi'nin atılımları ülkemize büyük faydalar sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

" Bahçeşehir Üniversitesi'nin son yıllarda üzerinde güneş batmayan üniversite haline geldiğini" söyleyen Bakan Işık, "Dünyanın her yerinde çok önemli ve büyük adımlar atmaktadır. Emeği geçenlere başta Enver Yücel olmak üzere teşekkür ederim" dedi.

Işık ayrıca, "Almanya’da Alman yasalarına göre bir üniversite kuruluyor olması Türkiye adına onur verisi bir adımdır. Bilim kurulu kurulması ortak projeler yürütülmesi bize mutlu etmiştir" açıklamasında bulundu.

ALMANYA İLE YÜRÜTÜLMESİ PLANLANAN ÇALIŞMALAR MASAYA YATIRILDI

Bakan Işık’a ziyaretinde, TÜBİTAK ve YÖK yöneticilerinin yanı sıra Türkiye’den çok sayıda üniversitenin rektörü ile uluslararası firmaların yöneticileri eşlik etti. Berlin’in Mitte bölgesinde yer alan BAU-Berlin Kampüsü’nde gerçekleşen programa, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ev sahipliği yaptı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a BAU’nun Berlin’de gerçekleştirdiği çalışmalar ve akademik programların yanı sıra, AB sınırları içinde kurulacak olan ilk Türk üniversitesi “BAU Uluslararası Uygulamalı Bilimler Üniversitesi” hakkında bilgi sunuldu. Türkiye ile Almanya arasında bilim ve sanayi ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla BAU tarafından yürütülen faaliyetler hakkında da bilgi verildi.

“Türk-Alman Bilim Yılı” münasebetiyle gerçekleşen ziyarette bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında işbirliği potansiyeli son derece yüksek olan Almanya ile yürütülmesi planlanan çalışmalar da masaya yatırıldı.

"DEV BİR ADIM ATARAK AVRUPA'DAKİ İLK TÜRK ÜNİVERSİTESİNİ AÇIYORUZ"

Türkiye’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Almanya’da Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından yürütülen “Türk-Alman Bilim Yılı” çalışmalarına katkıda bulunacak tüm çalışmaları, hem İstanbul hem de Berlin kampüslerinde desteklediklerini ifade eden Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Bahçeşehir Üniversitesi olarak dünyanın dört bir tarafından çalışmalar yürüttüklerini ve Türkiye’nin yurtdışında kampüslar açan tek üniversite olan BAU’nun şimdi de dev bir adım atarak Berlin’de “BAU Uluslararası Uygulamalı Bilimler Üniversitesi” adıyla ilk Türk üniversitesini açacaklarını belirtti. Yalçın, “Bu üniversite Türk yükseköğretimi ve Türkiye’nin gelişimi açısından çok büyük anlam taşıyor. Artık dünya ile yarışan ve kendi müfredatını, sistemini dünyaya sunan bir Türk üniversitesi var. Bu bize büyük gurur verirken aynı zamanda sorumluluğumuzu arttırmaktadır” dedi.

Yalçın, iki ülke arasında yıllar öncesine dayanan ticari ve ekonomik işbirliklerinin akademi ve bilimsel çalışma alanlarında da kendisini gösterdiğini belirtti. Eşzamanlı programlar ve dersler aracılığıyla Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine hem Berlin’de hem de İstanbul’da eğitim alma imkânı sağladıklarını söyledi.

"PROJEYİ ALMAN PARTNERLERİMİZLE YÜRÜTÜYORUZ"

Türk-Alman Bilim yılı BAU koordinatörü ve Dünya Değerler Araştırmaları Uluslararası Bilim Kurulu Başkan Yardımcısı başkanı Prof. Dr. Yılmaz Esmer de Almanya ve Türkiye’de yürüttükleri projeler ve bilim yılı planlamalarını aktardı. Esmer, “AB sınırları içinde bulunan ilk Türk üniversitesi olarak Alman partnerlerimizle büyük bir proje yürütmekteyiz. Bu proje “Karşılaştırmalı Parlamentoların Temsiliyeti” üzerine bir araştırma projesi. Bu projenin sonuçlarını Türk-Alman Bilim Yılı içerisinde açıklayacağız. Bu da BAU olarak burada bulunmamızın önemini ve değerini göstermektedir. 2014 Türk-Alman Bilim yılı içinde de çok önemli projelere imza atacağız, bu konuda Sayın Bakanımızın desteklerini bekliyoruz” dedi.

Daha sonra yerleşkeyi gezen Bakan Işık, Berlin İslam Eserleri Müzesi ile Bahçeşehir Üniversitesi arasında yürütülen ve Almanya’da bulunan öğretmenlere ders materyali sağlama amacıyla geliştirilen “Kültür Öyküleri” projesi hakkında bilgi aldı.

“BAÜ, ULUSLARASILAŞMA NOKTASINDA ÖRNEK BİR ÜNİVERSİTE”

BAÜ Rektörü Şenay Yalçın, kendisiyle yapılan röportajda, BAÜ’nün, kurulduğu günden itibaren yükseköğretimde uluslararasılaşmanın önemini öncelikleri arasına alan bir üniversite olduğunu söyleyerek, “Bu anlamda olmak üzere özellikle devletimizin ortaya koymuş olduğu 2023 vizyonuna paralel olarak, kurulduğumuz ilk günden itibaren, 1999 yılındaki açılışımızda biz de bir vizyon ortaya koyduk. Bu vizyonda Sayın Mütevelli Heyet Başkanımız Enver Yücel, ‘Bir Harvard olmak için 250 yıl bekleyemeyiz. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında yer alarak Cumhuriyet’e bir armağan sunmak istiyoruz’ demişti. Ve bu felsefeyle hareket eden BAÜ tüm dünyada değişik merkezlerde çok önemli adımlar atarak uluslararasılaşma noktasında örnek bir üniversite olmaya başladı” dedi.

Bu anlamda olmak üzere Washington, Silikon Vadisi, Toronto, Roma, Hong Kong, Berlin gibi yerlerde özellikle yerleşkeler kurulduğundan bahseden Yalçın, “Ve daha birçok yerde de Japonya’dan Amerika’ya kadar olan bir yelpaze içerisinde inovasyon merkezleri, eğitim ve kültür merkezleri, irtibat ofisleri açarak dünyayı kucaklamaya çalıştı” dedi.

“BU BİR İLK OLACAK”

BAÜ Rektörü Yalçın, Berlin’in kendileri için çok özel bir yeri olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Çünkü bilindiği üzere en çok dışarıda yaşayan Türk kesimi olarak bulunan bir nüfusumuz var. Bunlara sunulacak eğitim öğretim hizmeti çok anlamlı olacaktır. Türkiye ile Almanya aslında ticari anlamda da en büyük ortak olarak bulunmaktadırlar. Biz burada iki yıl önce BAÜ’nün bir yerleşkesini açarak özellikle Türkiye’deki öğrencilerimizi sömestr bazında buraya getirmek suretiyle ve Almanya’daki öğrencilerimizi de bu sisteme katmak suretiyle bir yapı oluşturduk. Fakat bu yapı gördük ki çok rağbet gördü. Bir adım daha ileri atmamız gerektiğini gördük. Bu anlamda da BAU International Applied Science University adı altında uluslararası uygulamalı bilimlere ait bir üniversite kurduk. Bu adımı attığımız zaman da tabi ki Almanya tarafından epeyce bir prosedür gerekiyordu.

Bu prosedürlerin hemen hemen hepsini geçmiş bulunuyoruz. İnşallah Mart ayının sonunda ya da Nisan içerisinde bu üniversitemizin de kuruluşu tamamlanmış olacaktır. Bu bir ilk olacaktır. O bakımdan anlam taşıyor. AB ülkeleri içerisinde artık İngilizce eğitim yapan bir Türk üniversitesi olmuş olacak. İnanıyorum ki bu hamlemiz daha sonra diğer üniversitelerde, diğer kuruluşlarda örnek olacak ve artık Almanya’da, Türk-Alman üniversitesi yapısında olabilecek üniversiteler çoğalacak, bizim buradaki gençlerimize daha çok imkanlar sağlanacak. Çünkü Türk insanının yükseköğretim önünde imkan verildiği takdirde dünyada nasıl harikalar oluşturduğunu görebiliyoruz. Bunun için buradayız.”

Önemli olan bir nokta daha bulunduğuna dikkat çeken Rektör Yalçın, “Bilindiği gibi bu sene Türk-Alman araştırma, eğitim ve inovasyon yılı ilan edildi. Belki de bu üniversitemizin bu sene açılmış olmasının da bu yıla denk gelmesi de çok anlamlı bir tesadüf olacak” ifadelerini kullandı.

“BERLİN BAÜ ARTIK DIŞARIDAN DA ARAŞTIRMALARINA DESTEK BULMAYA BAŞLADI”

BAU koordinatörü ve Dünya Değerler Araştırmaları Uluslararası Bilim Kurulu Başkan Yardımcısı başkanı Prof. Dr. Yılmaz Esmer ise, kendisiyle yapılan röportajda, “Berlin BAÜ olarak oldukça önemli bir araştırma projesini, uluslararası bir araştırma projesini tamamlamak üzereyiz. Bu projenin finansmanı İsveç tarafından sağlandı. Yani şunun için söylüyorum bunu; Berlin BAÜ artık dışarıdan da araştırmalarına destek bulmaya başladı” dedi.

Araştırma hakkında kısa bir bilgi veren Esmer, “7 ülkede ki bu 7 ülkeden bir tanesi Türkiye, bir tanesi Almanya, ötekiler de; İsveç, Şili, Güney Afrika, Polonya ve Güney Kore. Burada parlamenterler üzerine bir araştırma yapıyoruz. Parlamenterlerin görüşleri, düşünceleri, değerleri, değer yargıları 7 ülkede karşılaştırmalı olarak araştırıldı. Bütün bunlar bitti artık yazım ve sunum aşamasına gelmek üzereyiz. Bir de tabi bütün bu ülkeler için önemli olan, parlamenterlerin görüşleri ve değerleriyle, temsil ettikleri seçmen kitlesinin görüşleri, değerleri, düşünceleri arasındaki uyum ya da uyumsuzluk ülkesine göre tabi değişebilir, ne ölçüdedir bunun üzerinde duruyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Bahçeşehir Üniversitesi Fikri Işık Almanya Berlin Dünya Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title