Haberler

Gerillaya Şah -Mat

Altı Yıldır Kolombiyalı Gerillaların Elinde Rehin Olan Eski Başkan Adayı Betancourt'un da Aralarında Bulunduğu 15 Rehine, Kolombiya Ordusunun 'Şah -Mat' Operasyonuyla Kurtarıldı. Önce Kolombiya Ajanları, Farc Gerillalarının Arasına Sızdı.

Altı yıldır Kolombiyalı gerillaların elinde rehin olan eski başkan adayı Betancourt’un da aralarında bulunduğu 15 rehine, Kolombiya ordusunun ’Şah-Mat’ operasyonuyla kurtarıldı. Önce Kolombiya ajanları, Farc gerillalarının arasına sızdı.

Film gibi operasyon

Son hamle, askerlerin gerilla kılığında helikopterle kampa inerek rehineleri almasıyla gerçekleşti. Che tişörtleriyle kampa gelen çakma gerillalar, rehineleri örgüt liderine götüreceklerini söyleyerek gerillaları kandırdı.

KOLOMBİYA’nın balta girmemiş ormanlarında konuşlanan Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri-Halk Ordusu’nun (FARC) ayrılıkçı militanları, kokain ticareti ve bölgedeki halktan topladıkları haraçlarla devlet içinde devlet kurdu. 40 yıldır inlerinden çıkarılamayan FARC militanlarının bir diğer gelir kaynağı da, kaçırılan rehineler sayesinde kazanılan fidyeler.

Altı yıl önce gerilla karşıtı kampanyası yüzünden kaçırılan Fransız vatandaşı ve Kolombiya Yeşiller Partisi devlet başkanı adayı Ingrid Betancourt’un (46) yanısıra, 2003 yılında ormanlık alanda helikopterleri düşen üç Amerikalı savunma sanayi müteahhiti de vardı. Film gibi operasyon şöyle gelişti:

Dünyayı şaşırtan operasyon

Kolombiya ordusu, geçen yıldan itibaren FARC’ın en üst düzey yönetim kademesine ağır ağır sızmayı başardı. Örgütün finans şefi Ivan Rios’un mart ayında öldürüldüğü sınır ötesi operasyonda ele geçen dizüstü bilgisayarı işleri daha da kolaylaştırdı. Ajanlar, FARC üyelerine, örgütün en üst düzey yöneticilerinin imzasıyla şifreli mesajlar yollayabiliyordu.

Rehineleri kurtaracak tuzak birkaç hafta önce kuruldu. Rehineleri ülkenin doğusunda ormanlık bir bölgede tutan FARC grubuna, örgütün yeni lideri Alfonso Cano’nun onları bundan böyle bizzat gözetiminde istediği bildirildi. FARC militanlarına, "Örgütün helikopteri yok. Ama Cano’ya yakın bir sivil toplum kuruluşu bize helikopter tahsis edecek" mesajı yollandı.

Kurtarıldığını havada öğrenmiş

FARC militanlarının kandırıldığından emin olan ordu casusları, önceki gün ormandaki "kurtarılmış bölgeye" sivil görünümlü iki ordu helikopteri yolladı. Militanlar, rehineleri bağlayıp ite kaka helikopterlere bindirdiler. Helikopter havalanır havalanmaz, Che tişörtleri giyen ve aslında birer subay olan sözde sivil toplum örgütü üyeleri, rehinelere eşlik eden iki FARC militanını tek kurşun sıkmadan etkisiz hale getirdi. Betancourt ve beraberindekilere de, "Biz Kolombiya ordusuyuz. Artık özgürsünüz" müjdesi verildi.

Altı hamlede operasyon

1- Kolombiya ordusu birkaç yıl önce FARC’ın üst yönetimi olan Sekreterya’ya sızmayı başardı.

2- Mart ayındaki operasyonda öldürülen örgütün önemli Ivan Rios’un dizüstü bilgisayarı, ordu ajanlarının işini kolaylaştırdı.

3- Birkaç aydır FARC yöneticilerine giden ve yeni lider Alfonso Cano imzasını taşıyan mesajları aslında Kolombiyalı ordu ajanları yolluyordu.

4- Rehineleri tutan militan gruba, "Onlar artık Cano nezaretinde olacak. Yollayacağımız helikopteri bekleyin" talimatı verildi.

5- Önceki gün bölgeye iki helikopter gönderildi. İnsani yardım için çalışan FARC’a yakın hayali bir sivil toplum kuruluşuna ait helikopterlerdeki tüm işaretler sökülmüştü.

6- FARC militanları rehineleri helikopterlerdeki sivil giyimli subaylara teslim etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Kabine Toplantısı sonrası yeni anayasa mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Kabine Toplantısı sonrası yeni anayasa mesajı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title