Haberler

Fransa-İtalya, Füze İhalesinde Çin'e Karşı Fiyat Kırdı

Güncelleme:

Türkiye, Çin ile uzun menzilli füze savunma sistemi için görüşmeleri sürdürürken Fransa ve İtalya füzeler için yeni fiyat teklifi verdi.

Türkiye'nin alacağı uzun menzilli savunma füzeleri konusunda Çin, 3 milyar 44 milyon dolar teklif verirken Avrupalı firmadan sürpriz bir teklif geldi.

İtalyan-Fransız ortaklığı olan Eurosam firması fiyat güncellemesi yaparak Türkiye'ye iletti. Güncellenen fiyat belirtilmezken fiyatın 4 milyar doların altında olduğu tahmin ediliyor.

ORTAK ÜRETİMİ İSTEMİYORLAR

ABD ve Eurosam ilk ihalede 4 milyar doların üzerinde teklif vermişti. Türkiye bu ihalede üç şart arıyordu: Ortak yapım, maliyet ve yüksek kalite. Geçtiğimiz günlerde fiyatı güncelleyen İtalyan-Fransız ortaklığı Türkiye'nin öncelik verdiği ortak üretime de kırmızı ışık yakmamıştı. Eurosam şirketi Türkiye'den Aselsan, Roketsan ve Ayesaş ile iyi niyet protokolü imzalamıştı.

İHALE SEÇİMLERDEN SONRAYA KALDI

ABD ve NATO'nun tepkisini çeken füze ihalesinde karar 30 Mart seçimleri sonrasına kaldı. "Uzun menzilli yüksek irtifa hava savunma sistemi" ihalesinde Çin ile sözleşme görüşmelerine başlaması nedeniyle ABD ve NATO üyesi ülkelerin tepkisi ile karşılaşan Türkiye, sürpriz bir son dakika gelişmesine imza attı. 31 Ocak’ta karar çıkması beklenen ihale için Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) 3 ay uzatma yoluna gitti.

"TEKLİFLERİNİZİ KORUYUN" ÇAĞRISI

SSM, ihalede Çin’in ardından yer alan Fransa - İtalya konsorsiyumu ile ABD’ye “tekliflerinizi 31 Nisan’a kadar koruyun” şeklinde talepte bulundu. Savunma kaynakları, ihaledeki kararın en erken 30 Mart’taki yerel seçimlerin ardından çıkmasının beklendiğini bildirdi. Füze savunma sistemi ihalesini 3,44 milyar dolara alan Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait CPMIEC firması yetkililerinin Ankara’daki görüşmelerini sürdürdükleri öğrenildi.

ABD ile Fransa - İtalya konsorsiyumunun fiyat teklifinin Çin ile sözleşme görüşmeleri sürerken geçerliliğini korumasının daha fazla bilgi paylaşımı ve ortak üretim konularında Türkiye’nin elini güçlendirmesi için istendiği bildirildi.

ÇAĞRI SONRASI SÜRPRİZ TEKLİF

Müsteşarlıktan yapılan çağrı sonrası Avrupalı firmadan sürpriz bir teklif geldi. İtalyan-Fransız ortaklığı olan Eurosam firması fiyat güncellemesi yaparak Türkiye'ye iletti. Güncellenen fiyat ise henüz açıklanmadı.

Kaynak: TürkiyeGazetesi.com.tr / Dünya

Türkiye İtalya Fransa Dünya Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

500

Yorumlar (33)

serdareastside_serdar@hotmail.com:

türkiye nin yulari AB ve ABD nin elindedir...bunu inkar eden vatan hainidir....

19
57
yanıtYanıtla
Sertan aslananjitsch@yahoo.de:

Hic kusura bakmayin herkes görecek sonunda ABye verilecek bu para. Bagimsiz Türkiye hayaldir. Eger türkiye gercekten bagimsiz olsaydi simdiye kadar cinle anlasirdi adamlar hem teknolojiye sahib hemde en ucuz fiyat teklif ediyor. AKPye sesleniyorum yüreginiz varsa cine verirsiniz.

36
14
yanıtYanıtla
Türkiyeemq0101@hotmail.com:

Bu işler o kadar basit deil Türkiye su anda ABD ile f35 savas ucagı gelıstırıo adamlar bunu riske atamaz ayrıca çinden alınırsa NATO ya ait hava savunma sistemine entegre etmeyecekler daha ellerinde ne kozlar var ama genede erdogana helal olsun adam ülkeyi gelıstırıo

yanıt0
yanıt0
CENGİZ HANserpaco_33@hotmail.com:

Çin ile yola çıktın Çin ile devam etmelisin.Ortak üretim de yaptırıyor.Daha ne istiyorsun.Bu fırsatı bir daha hiç bir ülke vermez bence.

48
0
yanıtYanıtla
muratalmurcek@hotmail.com:

bu saatten sonra geri dönüş olmaz kesinlikle kafalar karıştırılmasın çinle çok iyi şartlarda anlaşma imzalandı bu gelecekte yerli teknoloji kullanmak için büyük bir fırsat eğer anlaşma bozulursa bu füze teknolojisi konusunda ülkemizi bir 50 yıl daha beklemek zorunda bırakabilir!..

48
0
yanıtYanıtla
kaan dizdarbozkurtyelesi@hotmail.com:

Bu işi iyi düşünmenin birinci yollarından biri ekonomik olmalı, ikincisi siyasi işlere alet olmamalı,üçüncüsü, birlikte yapmalıyız, teknolojiyi almalıyız, bu ihale ile avrupalılara iyi bir ders vermeliyiz, 100 yıldır bu avrupalılar ve onların türkiyedeki işbirlikçileri türkiyeyi sömürdü, bundan sonra osmanlı asaletine dönüp kendi göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz

41
5
yanıtYanıtla
Vatanseverkdslfjdsklf@gmail.com:

Bunların derdi para değil. Belliki tırsmışlar.

37
7
yanıtYanıtla
TÜRK60gurbetci60@hotmail.com:

secimden sonraya birakildigina göre avrupaya verilecek cünkü simdi verilirse secimde oy kaybedecek

23
20
yanıtYanıtla
Mert Terzianalysis@hotmail.com:

Mert Hakikat'e katiliyorum.. Bu haberi okuyunca demek ki dedim gorunen olaylarin perde arkasinda vatandaslar olarak goremedigimiz cok meseleler oluyor.. Turkiye son olaylarla toplumsal ve ekonomik olarak sikistirildi ve ardindan Hollande ziyareti yeni teklif falan.. Benim dusuncem fiyat ne olursa olsun teknoloji transferi konusunun bu ihalede bizim icin kirmizi cizgi oldugu.. Zaten butun mesele de o.. Avrupa-Amerika- Rusya bunlar surekli kendi borulari otsun, hic teknoloji paylasmaylim istiyorlar.. Sonuc anlasma Cin ile yapilacak.. 3 ay erteleme, suanki ekonomik kriz ortaminin gecistirilmesi, Avrupalilardan daha fazla baski gormemek ve ihaleye yeniden bakiliyormus havasi verilmesi tamamen bir oyun.. Secimden istedigi sonucu alirsa hukumet Avrupa-Amerika-Israil temelli tehditleri savusturmus hissedecek ve bu anlasma eli guclenmis sekilde Cin'le yapilacak.. Benim ongorum budur..

yanıt0
yanıt0
MERT HAKİKATfreeman.tr06@hotmail.com:

BU İHALE ÇİNE MUTLAKA VERİLECEK VE ZATEN BUNU BİLEN ABD AB İSRAİL EKONOMİMİZE BÜYÜK PİS OYUNLAR OYNAMAKTADIRLAR.İŞTE BUDA SEÇİMDE İKTİDARA OY KAYBETTİRME İÇİN KURULMUŞ KÖTÜ YÖNETİYOR TUZAĞI. EĞER ŞİMDİ ANLAŞILSA BU EKONOMİK SALDIRI ÇOOOK ŞİDDETLENİR.SEÇİMDEN SONRA İSE DAHA GÜÇLÜ BİR İKTİDARA BU OYUNLAR VIZ GELECEKTİR.

yanıt0
yanıt0
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title