Haberler

Erzurum'da Kurra Hafızlık geleneği yaşatılıyor

Güncelleme:

Anadolu'da 1400'lü yıllarda başlayan 'Kurra Hafızlık' geleneği Erzurum'da sürdürülüyor. 13 hafız, Lalapaşa Camiinde yapılan sınavda Kur'an-ı Kerim'i 10 farklı makamda okuyarak 'Kurra Hafızlık' icazet belgesi aldı. Diyanet Akademisi Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi Müdürü Doç.Dr. Zeki Koçak, hafızların üç yıllık yoğun bir eğitimden sonra mezun olduklarını belirtti.

ANADOLU'da 1400'lü yıllırda başladığı bilinen 'Kurra Hafızlık' geleneği Erzurum'da yaşatılıyor. Kur'an-ı Kerim'i 10 ayrı okuma şekliyle ezberleyen ve okuyan 13 hafız, Lalapaşa Camiinde vatandaşların da izlediği sınavla 'Kurra Hafızlık' icazet belgesi aldı. Reisül-Kurra Mustafa Demirkan, Reisül-Kurra Vekili Ramazan Pakdil'in katıldığı sınavda, hafızlar Kur'an-ı Kerim'i 10 farklı makamda okudu. Diyanet Akademisi Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi Müdürü Doç.Dr. Zeki Koçak, 20 Ekim 2020'de eğitime başlayan hafızların üç yıllık yoğun bir eğitimden sonra mezun olduklarını söyledi.

Tarihi kaynaklara göre Anadolu'da 1400'lü yıllarda başlayan 'Kurra Hafızlık' geleneğini sürdürmek için Diyanet Akademisi Ömer Nasuhi Bilmen Dini Yüksek İhtisas Merkezi 'nde Ekim 2020 tarihinde Kur'an-ı Kerimi 10 ayrı kıraat ilmiyle ezberleme ve okuma 'Aşere-Takrib' kursu düzenlendi. Erzurum'daki camilerde görevli imam hatip ve hafızların katıldığı kurs yaklaşık 3 yıl sürdü. Kurra Hafızlar tarafından verilen eğitimlerde sınava tabi tutulan hafızlar, Lalapaşa Camii'nde vatandaşların da izlediği sınavda Reisül-Kurra Mustafa Demirkan, Reisül-Kurra Vekili Ramazan Pakdil'in karşısında Kur'an-ı Kerimi 10 farklı şekilde okudu. Reisül-Kurra Vekili Ramazan Pakdil, eliyle komut verdiği hafızları dinlerken zaman zaman da uyarılarda bulundu. Diyanet Akademi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Kurra Hafız Dr. Hafız Osman Şahin ve kurra hafızların izlediği sınav yaklaşık 3 saat sürdü. Lapaşa Camiindeki sınavı başarıyla geçen 13 hafız 'Kurra Hafız'lık belgesi aldı. Diyanet Akademisi Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi Müdürü Doç.Dr. Zeki Koçak, Kur'an-ı Kerim'in farklı okunuş şekillerini içeren eğitimi ilk kez düzenlediklerini söyledi. 3 yıl süren zorlu bir eğitimin ardından başarılı olan 13 hafızın 'hatim tertibi' denilen sınavdan geçtiğini ifade eden Koçak, 'Kurraf Hafız'lık belgesi almaya hak kazandıklarını söyledi. Koçak, akademi olarak yeni dönemde de kurra hafız yetiştirmek için talebe alacaklarını söyledi.(DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Ömer Nasuhi Bilmen Erzurum Ömer Dünya Haberler

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Hazine Bakanı Şimşek: Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz

Hazine Bakanı Şimşek: Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz

Bakmadan Geçme

24 Mayıs Cuma yarın okullar tatil mi, okul yok mu? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? 24 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 24 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 22-23 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 23 Mayıs Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 23 Mayıs Perşembe 2024? #128250 Çorum'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! Çorum'da deprem şiddeti kaç, merkez üssü neresi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 23-24 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 34. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 23 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 24. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 23 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 23-24 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Sözleşmeli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? Sözleşmeli öğretmenlik başvuru nasıl olur? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 23-24 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Eyvah Eyvah 2 konusu nedir? Eyvah Eyvah 2 oyuncuları ve Eyvah Eyvah 2 özeti! Eyvah Eyvah 2 nerede çekildi, konusu ne, oyuncuları kimlerdir? Eyvah Eyvah 2 hangi il ve ilçede çekildi? Ali Koç'un yönetim kurulu listesi belli oldu! Yönetimde Acun Ilıcalı var mı?
Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title