Haberler

Davetin Konusu Göçün 50. Yılı

SPD, Bahar Daveti'nin bu yıl ki konusunu Türklerin Almanya'ya gelişinin "50. Yıl"ı olarak belirledi.

Alman Sosyal Demokrat Parti, geleneksel olarak her yıl düzenlediği Bahar Daveti'nin bu yıl ki konusunu Türklerin Almanya'ya gelişinin "50. Yıl"ı olarak belirledi.

Federal Parlamento binası Reichstag'ta gerçekleştirilen davete SPD partisinin önde gelen politikacıları, SPD'nin Türk kökenli milletvekilleri Bilkay Öney, Ülker Radziwill, Dilek Kolat, Vural Öger, Türk Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, Yeşiller Partisi'nin bazı düzey politikacıları ve Türk vatandaşları katıldı. Davette Türk müziği dinlendi Türk yemeklerinin ikram edildi.

SPD Grup Başkanı Frank Walter Steinmeier davette yaptığı konuşmada Alman Hükümeti'nin 1961 senesinde işgücü ihtiyacı olan sanayisi için Türkiye'yle bir göç anlaşması imzaladığını ve kısa süre içerisinde de 850. 000 Türk işçinin Almanya'ya geldiğini söyledi. Steinmeier konuşmasına şöyle devam etti:

'Bu insanlar o zamanlar vardiyeli işlerde çalıştılar ve kötü şartlarda, barakalarda yaşadılar. Çoğu kısa süre sonra geri dönecekleri ümidiyle bu zor şartlara katlandı. Biliyoruz ki kısa süreliğine Almanya'ya gelen bu işçiler zamanla Almanya'ya yerleşti ve artık torunları ve torunlarının çocuklarıyla birlikte burada yaşıyorlar. Bu insanların Almanya'nın kalkınmasında büyük katkıları olduğunu inkar edemeyiz. Fakat şimdi Almanya'da yaşayan göçmenlerin bazı sorunları var. Bu sorunların cevabı, eğitim politikalarında ve iş piyasası politikalarında yatmakta. Fakat bunlardan daha önemli olan bir kültürün tanınması ve göçmenlerin topluma katılımlarının siyasal olarak güvence altına alınmasıdır. "

Davete sonradan katılan SPD Partisi Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise basına yaptığı açıklamada işçi göçü anlaşmasının imzalanmasının ardından 50. yıl geçtiğini ve bu günün Almanya için büyük bir gün olduğunu söyledi. Almanya'ya çalışmak için gelen Türk işçilere teşekkür borçları olduğunu söyleyen Gabriel 'Onlar İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ülkemizin yeniden inşa edilmesinde yardım ettiler ve Almanya'nın tekrar güçlü bir ülke olmasına katkı sağladılar. Onlara teşekkür borçluyuz. 29 Ekim tarihinde çok sayıda Türk vatandaşını davet edip göç anlaşmasının imzalanmasının 50. Yılını hep birlikte kutlayacağız. İsteğimiz her geçen gün ülkemizde kendilerini daha rahat hissetmeleri. Hepsinin burada kalıp arkadaş, komşu ve vatandaş olarak bizimle beraber yaşamalarını istiyoruz. " dedi.

SPD'nin Türk kökenli milletvekili Ülker Radziwill ise 50 yıl sonra Türkler'in ve diğer göçmenlerin toplumun önemli bir kitlesi haline geldiğini, Partisi SPD'nin bu gerçeği gördüğünü ve göçmenlerin sorunlarını çözmek için onlara kucak açtığını söyledi. Türkler'in topluma ve ülkenin kalkınmasına büyük katkıları olduğunun altını çizen Ülker Radziwill, 'Onlar çok ağır koşullarda çalıştılar. SPD'nin bunu görmesi ve onlara bu davetle teşekkür etmesi çok önemliydi" dedi.

Bir başka SPD'li Vural Öger ise, SPD'nin göçün 50. yılını kutlamasının takdire şayan bir davranış olduğunu kaydetti. Sosyal demokratların Türkler'le ilgili konulara daha yakın, daha angaje olduklarının altını çizen Öger, partinin en yüksek düzeyde Bahar Davetine katılmasının da buna örnek teşkil ettiğini söyledi. Öger, daveti çok başarılı bir program olarak nitelendirdi.

Yaklaşık iki saat süren SPD Bahar Daveti programına yaklaşık 300 kadar davetli katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Güncel Haberler

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title