Haberler

Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Lamy: 2008'i Yakalamak İçin İki Yıl Hızlı Büyüme Gerekiyor

Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Pascal Lamy, Dünya Mal ve Hizmet Ticaretinin 2010'da Reel Olarak Yüzde 9.5 Büyümesinin Beklendiğini Belirterek, "Bu, Geçen Yıl Dünya Ticaretinde Benzeri Görülmemiş Yüzde 12'lik Daralmadan Sonra Memnuniyet Verici Bir Geri Dönüş. Gelişmekte Olan Ülkelerin İhracatı, Gelişmiş Ülkelerin İhracatını Geçecek" Dedi.

Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Pascal Lamy, dünya ticaretinin 2008 sonundaki ulaştığı zirveye ulaşabilmesi için, 2010'dan sonra bir yıl daha aynı oranda büyümesi gerekeceğini bildirdi. Lamy, dünya mal ve hizmet ticaretinin 2010'da reel olarak yüzde 9.5 büyümesinin beklendiğini belirterek, "Bu, geçen yıl dünya ticaretinde benzeri görülmemiş yüzde 12'lik daralmadan sonra memnuniyet verici bir geri dönüş. Gelişmekte olan ülkelerin ihracatı, gelişmiş ülkelerin ihracatını geçecek" dedi.

Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Pascal Lamy, Washington'da Dünya Bankası Kalkınma Komitesi ve IMF Uluslar arası Para ve Finansal Komitesi toplantıları öncesinde açıklamalarda bulundu. Ülke borçlarının alarm verici oranlara ulaşmasıyla birlikte "ticaretin", sürdürülebilir ve büyüme-kalkınma için borç oluşturmayan bir kaynak sunduğunu belirten Lamy, düşük gelirli ülkelerin küresel toparlanmadan yararlanmasında büyük engellerle karşılaşmamaları için ticaretin finansmanı sorunuyla baş etmeleri gereğine dikkat çekti.

Pascal Lamy, dünya mal ve hizmet ticaretinin 2010'da reel olarak yüzde 9.5 büyümesinin beklendiğini belirterek "Bu, geçen yıl dünya ticaretinde benzeri görülmemiş yüzde 12'lik daralmadan sonra memnuniyet verici bir geri dönüş. Dünya Ticaret Örgütü korumacı baskılara karşı bir sigorta politikası olarak değerini kanıtladı. 1930'larda tanık olunduğu gibi bir tür korumacılığa kaysaydık ticarette görülecek daralma felaket getirirdi. DTÖ'nün somutlaştırdığı ticaret kuralları sistemi, küresel bir kamusal mal olarak değerini gösterdi" dedi. Lamy konuşmalarında şu konulara değindi:

-GELİŞMEKTE OLANLARIN İHRACATI, "GELİŞMİŞLERİ" SOLLAYACAK-

"-2010'da gelişmekte olan ülkelerde ihracatta büyümenin yüzde 11 düzeyine ulaşacağı tahmin ediliyor. Rakam yüzde 7 dolayında gerçekleşmesi beklenen gelişmekte olan ülkelerin ihracat büyümesini geçecek.

-Daha da büyük genişleme beklenen güney-güney ticareti, gelecek yıllarda dünyadaki toparlanmanın öncülerinden biri olacak. Ancak ticarette büyüme daima eşit olmayacak ve birçok ülke küresel ekonomiye entegre olmasının sağladığı yararların semeresini hala alamayacak. Bu, temelde arz tarafında karşılaştıkları engeller ve ticaretle bağlantılı altyapıdan kaynaklanacak. Büyüme oran ve düzeylerinden farklı olarak dünya ticaretinin 2008 sonundaki ulaştığı zirveye ulaşabilmesi için bir yıl daha aynı oranda büyümesi gerekecek.

-IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, işsizliğin üretim kayıplarıyla bağlantılı olduğunu ve bundan dolayı uzun vadede ısrarlı olmayabileceğini gösterse de, işsizliğin sadece aşamalı olarak kaybolacağını da ortaya koydu. Son iki yılda gelişmiş ülkelerin sanayileşmiş sektörlerinde görülen çok sayıda iş kaybı yerine konulamayacak. Durgunluk sırasında göreceli fiyatlar yükseldi ve teknolojik değişim, rekabetçiliği iyileştirmede kullanıldı. Daha donanım gerektiren işlerde hemen işsizlik görülmedi. İşsizlik için bu büyük toparlanma sürecinde en azından kısa vadede, korumacı baskılarla ilgili risklerin en yüksek olduğunu biliyoruz.

-Siyasi otoritelerin kriz sırasında sergiledikleri olumlu düşünce, dış ticaret çarpanının bölgeden bölgeye toparlanmayı yayması sağlanarak, piyasaların açık kalması yolunda uygulanmaya devam edilmeli."(ANKA)

(ORH/HLY/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Eğitim

Haberler

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title