Haberler

DTP Genel Başkanı Türk: Kadınların Mücadelesi Bizleri Özgürlük Ütopyalarımıza Yaklaştırıyor

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Türkiye'de Demokrat Olmanın En Öncelikli Şartının Kadına Yönelik Eşitlikçi ve Özgürlükçü Bir Yaklaşıma Sahip Olmaktan Geçtiğini Belirterek "Özellikle Politikada Kadının Özgür ve Eşit Olarak Var Olma Mücadelesi, Erkek Dünyasının Demokratik Dönüşümü Açısından En Önemli Aşamayı Oluşturuyor.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Türkiye'de demokrat olmanın en öncelikli şartının kadına yönelik eşitlikçi ve özgürlükçü bir yaklaşıma sahip olmaktan geçtiğini belirterek "Özellikle politikada kadının özgür ve eşit olarak var olma mücadelesi, erkek dünyasının demokratik dönüşümü açısından en önemli aşamayı oluşturuyor. Kadınların kararlı bir şekilde yürüttükleri özgürleşme mücadelesi bizleri özgürlük ütopyalarımıza daha da yakınlaştırıyor" dedi.

Türk, 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü" dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Dominik Cumhuriyeti'nde 25 Kasım 1960 tarihinde, dönemin despotik rejimine karşı yürütülen toplumsal özgürlük ve eşitlik mücadelesinde yer alan Mirabel Kardeşlerin cezaevinde bulunan eşlerini ziyaret ettikten sonra vahşice tecavüz edilip öldürüldüklerini ve Birleşmiş Milletler'in kadına karşı her türlü şiddete son vermek adına 25 Kasım'ı bir dayanışma günü olarak ilan ettiğini anımsatan Türk, "Ülkemizde ve dünyada kadına karşı şiddet ve ayrımcılık örnekleri, ne yazık ki, her geçen gün artarak devam ediyor" dedi. Şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi konusunda hukuksal mevzuatlarda çeşitli caydırıcı tedbirler alınsa da bu durumlara yol açan zihniyet ve devlet sistemleri sorgulanıp dönüşüm sürecine girmediği için baskı ve şiddetin trajik hikayeleriyle yaşanmaya devam ettiğini belirten Türk, "Ülkemizde AB reformları ve demokratikleşme bağlamında bir takım düzenlemeler yapılmış olsa da, söz konusu erkek egemen zihniyetin sorgulanmasını sağlayacak bir aklın ortaya çıkmadığı açıktır" dedi. Türk, Türkiye'de, toplumun tüm alanlarında, kadınlara yönelik uygulanan ayrımcılık ve şiddete karşı, kadınlar tarafından başlatılan örgütlü mücadelelerin gün geçtikçe geliştiğini, erkek egemen zihniyetin sorgulanması ve hukuki düzenlemeler yapılması konusunda önemli bir duyarlılık ve başarı elde edildiğini ifade ederek şöyle dedi:

"Demokratik Toplum Partisi'nde kadınların yürüttüğü mücadelenin bizlere öğrettiği şey, kadınlarla eşit ve özgür arkadaşlıkların, özlemini kurduğumuz adil ve özgür bir topluma giden yolda en esas konuyu teşkil ettiğidir. Öyle bir noktaya ulaşmış bulunuyoruz ki; Türkiye'de demokrat olmanın en öncelikli şartı, kadına yönelik eşitlikçi ve özgürlükçü bir yaklaşıma sahip olmaktan geçiyor. Bu yargı gün geçtikçe toplumun tüm kesimlerine de sirayet ediyor.

Hayatın diğer alanlarıyla birlikte, özellikle politikada kadının özgür ve eşit olarak var olma mücadelesi, erkek dünyasının demokratik dönüşümü açısından en önemli aşamayı oluşturuyor. Kadınların kararlı bir şekilde yürüttükleri özgürleşme mücadelesi bizleri özgürlük ütopyalarımıza daha da yakınlaştırıyor. Bir erkek için özgürlüğün, öncelikle kadına yaklaşımı konusunda, yaşadığı dönüşümden geçtiğini bizzat yaşayarak idrak etmemizi sağlıyor.

Bu anlamlı gün dolayısıyla, kadın özgürlük mücadelesinin, gerek Kürt toplumunda ve gerekse de tüm Türkiye'de yarattığı özgürlük heyecanını, içtenlikle kutluyorum. Demokratik bir zihniyeti içselleştirmemizi sağlamakta olan kadın özgürlük mücadelesinin, şiddet ve ayrımcılığa son vereceğinden kuşkum yoktur. Bu duygu ve düşüncelerle, Kadın Özgürlük Mücadelesi'ni bir kez daha tebrik ediyorum." (ANKA)

(HH/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

Bakmadan Geçme

DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title