Haberler

Dr. Hasan Alma; "Doğalgaz Tüketiminde Tasarruf Etmeliyiz"

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi tarafından ‘Türkiye’de Doğal Gazın Tarihi ve Geleceği’ isimli bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi tarafından ' Türkiye'de Doğal Gazın Tarihi ve Geleceği' isimli bir konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinliğe Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Doğal Gaz Dairesi Başkanı Dr. Hasan Alma konuşmacı olarak katıldı. Doğal gazın ithal edilen bir ürün olduğuna dikkat çeken Alma, bu nedenle tüketimde tasarrufa dikkat edilmesi gerektiğin söyledi.

Doğal gazın Türkiye'de geç kavuşulmuş bir nimet olduğunu dile getiren Dr. Alma, 2001 yılından itibaren yapılan büyük atılımlarla 76 milyona ulaştırılmış bir doğal gaz ağı kurulduğunu söyledi. Doğalgaz tüketimi ile ilgili bilgiler veren Dr. Alma, "Mayıs 2001 tarihinde Türkiye'de yaşanan ekonomik krizden sonra yapılan enerji reformu ile doğal gazın kaliteli, sürekli, uygun fiyata ve rekabete dayalı bir piyasada çevreye zarar vermeyecek şekilde sunulmuştur. Türkiye'de temel tüketim verilerine bakıldığında ilk üç sırayı alan illerimiz sırasıyla İstanbul, Ankara, Bursa olmuş. Sektörlere göre tüketim dağılımı ise elektrik, sanayi, konut olarak sıralanıyor. 76 ilde 68 dağıtım şirketi var ve bunların 14 milyon abonesi bulunuyor" diye konuştu.

Türkiye'de kullanılan doğal gazın yüzde 99'unun ithal edildiğini belirten Dr. Alma, "2015 verilerine göre Türkiye, doğal gazın yüzde 55'ini Rusya'dan, yüzde 16'sını İran'dan, yüzde 13'ünü ise Azerbaycan'dan ithal ediyor. Her doğal gaz molekülü için yurt dışına ödeme yapıyoruz. Dolayısıyla doğalgaz tüketiminde dikkatli olmalıyız. Türkiye'ye baktığımızda evlerde doğalgaz tüketiminin yüksek olduğunu görüyoruz. Türkiye'de kış ayları konfor sıcaklık aralığı 15-20 derece olması gerekirken, tercih edilen sıcaklık aralığı 23-24 derece civarında. Her 1 derecenin doğal gaz tüketimine etkisi yüzde 6-7 oranında oluyor. Konfor sıcaklığında her 1 derecelik fedakarlığın tüketim değeri 8 milyon metreküpe karşılık geliyor. Buda günde 1,2-1,5 milyon dolar tasarruf anlamına geliyor" dedi.

Türkiye'de doğal gazın kar marjının sıfıra yakın olduğunu belirten Dr. Alma, "Doğal gaz ucuz olmamalı. Ödeme güçlüğü olanlar için doğrudan destek uygulanmalı. Sosyal yardımlar kömür değil doğal gaz şeklinde yapılmalıdır" önerisinde bulundu.

Konferansın sonunda Dr. Hasan Alma'ya katılımlarından dolayı hediye takdim edildi. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sakarya Üniversitesi Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title