Haberler

Donsavar Projesi Tanıtıldı

Çiftçilerin soğuk havalarda uğrayacağı don zararını en aza indirmek amacıyla Manisalı Mucit Osman Nuri Ses tarafından geliştirilen traktör kuyruk milinden alınacak hareket ile çalıştırılacak Donsavar (rüzgar makinesi) Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’a tanıtıldı.

Çiftçilerin soğuk havalarda uğrayacağı don zararını en aza indirmek amacıyla Manisalı Mucit Osman Nuri Ses tarafından geliştirilen traktör kuyruk milinden alınacak hareket ile çalıştırılacak Donsavar (rüzgar makinesi) Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'a tanıtıldı.

Manisa Valiliği Brifing Salonunda yapılan tanıtım toplantısına Vali Erdoğan Bektaş, Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Manisa KOSGEB Müdürü Levent Arslan, Celal Bayar Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yrd. Yrd. Doç. Dr. Saim Kural, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, Ons Aşı Makineleri Sahibi Osman Nuri Ses ve oğlu İsmail Ses, Erber Makine Kalıpçılık adına Ali Manav ve Melih Erber katıldı.

Manisalı mucit ONS Aşı Makineleri sahibi Osman Nuri Ses, soğuk havalarda meydana gelen don nedeniyle tarım ürünlerinin heba olmasını büyük ölçüde önlemek üzere arazinin büyüklüğü ve çiftçinin alım gücüne göre iki kategoride traktör kuyruk milinden alınacak hareket ile çalıştırılacak Donsavar'ın seri üretimi için destek almak amacıyla proje hazırlayarak Manisa KOSGEB'e sunduklarını ifade etti.

83 yaşındaki Manisalı mucit Osman Nuri Ses, Manisa'da don olayına sebep olan soğukların genelde 15 Mart ile 20 Nisan tarihleri arasında bir ile üç defa görüldüğünü belirterek don olayını önlemek için ısı farkının (+) olarak sağlanması, hava sirkülasyonu meydana getirilmesi, havanın zemin katmanında oluşan buz zerreciklerinin bitki üstünde oluşmadan erimesini sağlamak için sisleme duman uygulaması yapıldığını ifade etti. Don olayını önlemede bugüne kadar yapılan yağmurlama ve sisleme uygulamalarının yeteri kadar etkili olmadığının görüldüğünü kaydeden Osman Nuri Ses, "Çünkü bu uygulamaların 0-3 veya 4 derecenin altında meydana gelen soğuklarda koruyucu tesiri ortadan kalkmaktadır, bunun yanı sıra meyve bahçelerinde kullanım imkanı yoktur. Sistem elektrik enerjisiyle çalıştığı için elektriklerin kesilmesi veya sistemin çalışırken herhangi bir arıza durumunda su zerreciklerinin bitkinin üzerinde kalmasından dolayı bitkinin tamamen donarak kuruması söz konusudur. Ayrıca her yerde yeteri kadar su bulmak ve yağmurlama sistemi yapmak mümkün olmamaktadır. Çare olarak dünya genelinde gelişmiş ülkeler bu konuda 1930'lardan 1960'lara kadar süren AR-GE çalışmaları ile günümüzde kullanılmakta olan rüzgar makinelerini yapmıştır. Rüzgar makineleri 11 metreyi bulan kule yüksekliği ile o yükseklikte bulunan +3 ile +7 derece olan sıcak havayı zemine paralel kendi ekseni etrafında 360 derece dönerek her istikamete ve belli bir mesafede etkili olacak şekilde rüzgar oluşturarak yaymakta ve bitkinin soğuktan etkilenmesini önlemektedir. uygulama yüzde yüz etkilidir. 2000'li yıllara gelinceye kadar dünya üzerinde 200 bin adedi bulan rüzgar makineleri değişik noktalarda kurulmuş bulunmakta olup ülkemizde Adana'da bulunan ithalatçı firma tarafından ithal edilip kurulan makine sayısı 625 adettir. Ağırlıklı olarak Çukurova bölgesinde narenciye bahçelerinde çalışmaktadır. Dünyada üretilen rüzgar makineleri 150-200 h. p. gücünde dizel motorlarla çalıştırılmaktadır ve etki alanı 55 ile 60 dekar arasındadır. Bunların yurdumuza getirilip kurulması maliyet olarak 30-35 bin Amerikan Dolarıdır. Bizim önerimiz olan projede, bu makinelerin bir kısmı çiftçimizin sahip olduğu arazinin büyüklüğüne göre genelde imalat maliyeti düşük olsun diye traktör kuyruk milinden alınacak hareket ile çalıştırılacak rüzgar makineleri olacaktır. Üretim tamamen yerli olacak ve ithalatın önü kesilecektir" dedi.

Traktör kuyruk milinden alınacak hareket ile çalıştırılacak donsavar icadı nedeniyle Osman Nuri Ses'i tebrik eden Vali Bektaş, destek aşamasında bir problem gözükmediğini belirterek Manisa KOSGEB Müdürü Levent Arslan'dan donsavar projesi ile ilgilenerek gerekli desteğin sağlanması konusunda yardımcı olunması istedi.

Osman Nuri Ses, Vali Bektaş'ın böyle bir toplantı düzenleyip kendilerini dinlemesi nedeniyle teşekkür ederek, "Bize bu şekilde ilgi göstermeniz büyük bir değerdir. Bize bir güç verdiniz" dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erdoğan Bektaş Levent Arslan Erbil Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title