Haberler

'Dokunulmazlık'lara Formül Arıyor

Burhan Kuzu, Rekor Sayıya Ulaşan Milletvekilleri Dokunulmazlık Dosyaları İçin Formül Arıyor.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Cumhuriyet tarihinin en yüksek sayıya ulaştığı milletvekillerine ait dokunulmazlık dosyaları için formül arıyor. Kuzu, "Milletvekilleri dokunulmazlıklarının kaldırılması için talepte bulunuyorlar, dokunulmazlığın kaldırılması kişinin isteğiyle olmuyor. Kamu düzeni buna imkan vermiyor. Kişinin yargılanma talebi dokunulmazlığının kaldırılmasına yetmiyor. Mutlaka bunu bir şeye bağlamak lazım. Anayasa ve İçtüzük'te bir değişiklik yapılmalı. Karma komisyonuna net ve somut yetkiler verilmeli" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul milletvekili Kuzu, milletvekili dokunulmazlık dosyalarına ne yapılacağı konusunda formül arıyor.

Kuzu, ANKA'ya milletvekili dokunulmazlıklarını son durumu hakkında bilgi verirken, "milletvekili dokunulmazlıklarla" ilgili yapılması gerekenleri anlattı.

Kuzu, "milletvekili dokunulmazlıkları ile ilgili hiçbir şey yapılmıyor" eleştirilerine de "yetki yok" yanıtını verdi.

-SAYININ ÇOKLUĞU SUÇUN ÇOKLUĞUNDAN KAYNAKLANMIYOR-

Şu anda Meclis'te son gelen dosyalarla birlikte 658 milletvekili dokunulmazlık dosyası bulunduğunu hatırlatan Kuzu, "Cumhuriyet tarihi boyunca bundan önceki dönemlerde, ortalama her dönem yaklaşık olarak 200-300 arasında geliyordu. Sayının çokluğu suçun çokluğundan kaynaklanmıyor" dedi.

Gelen dosyalarda ve özellikle bundan önceki dönemlerde ağırlıklı olarak, "seçim ihlalleri ve görevi kötüye kullanma" şeklinde geldiğini belirten Kuzu, "Ancak, bunlarda çok önemli suç grupları oluşturmaz. Gelen dosyalar her siyasi partinin sayı oranına göre orantılı geliyordu. Bugüne kadar böyleydi" diye konuştu.

-BU DÖNEM FARKLI-

23. Dönem Meclis'te ise Cumhuriyet tarihinin hem suç farklılığı anlamında hem de sayı anlamında farklı bir durumun yaşandığına dikkat çeken Kuzu, şöyle dedi:

"Şu anda en son gelen dosyalarla birlikte 658 dosya oldu. Bunlardan yaklaşık olarak 458 dosya BDP'lilere ait. Geriye kalan 200 dosya ise ki bunların yaklaşık 75 dosyası geçen dönemden devreden dosyalar. 200 dosya AKP, CHP, MHP ve bağımsız milletvekillerine ait. Dosyaların bu kadar rekor sayıya ulaşması BDP'lilerden kaynaklanıyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması konusuna gelince; bugüne kadar Cumhuriyet tarihinde 42 dosyanın dokunulmazlığı kaldırıldı. (94 yılında HADEP ve Susurluk'la ilgili dosyalardı) Eskiden hep dönem sonuna bırakıldı. Dosyası olan milletvekillerinin neredeyse tamamına yakını, "dokunulmazlığım kalksın' şeklinde dilekçe veriyor. Bunun nedeni de kamuoyu baskısından kaynaklanıyor."

-BİR ÇARE BULMAK LAZIM-

Dokunulmazlığın kaldırılmasının kişinin isteğiyle olamadığını dile getiren Burhan Kuzu şunları kaydetti:

"Çünkü kamu düzeni buna imkan vermiyor. Daha önce bu konuda İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidildi. Mahkeme geri çevirdi. Kişinin yargılanma talebi dokunulmazlığın kaldırılmasına yetmiyor. Mutlaka bunu bir şeye bağlamak lazım. Anayasa ve İçtüzüğü yeniden düzenlemek yapılmalı. Adalet-Anayasa Karma Komisyonu'na belli somut ve net yetkiler verilmeli. Dosyalara bakıp "suçlu, suçsuz' ayırımı yapma yetkimiz yok. Ama mutlaka bunun için bir formül lazım."(ANKA)

(BK/HF/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı?
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title